Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για τις οποίες αντιδρούν έντονα Ρωσία και Τουρκία, βρίσκονται στο επίκεντρο της διήμερης άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βερολίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα.
Την στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι ΥΠΕΞ των οποίων έχουν προσκληθεί στη σύνοδο, εξέφρασαν οι περισσότεροι υπουργοί των χωρών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Δένδιας. Ωστόσο, η Τουρκία δυναμίτισε εκ νέου το κλίμα, καθώς ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για στήριξη της τρομοκρατικής -όπως είπε- οργάνωσης του PKK από τις δύο χώρες, και ζήτησε διαπραγματεύσεις.
Παρά την επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι τελικά θα υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των «30». Πεπεισμένος ότι τελικά και τα 30 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και «καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν, από την άτυπη συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.
«Εφόσον οι δύο χώρες το θέλουν, τότε καμία από τις 30 χώρες δεν επιτρέπεται να αντιταχθεί (…)Αυτό είναι ένα παιχνίδι που θα φώτιζε με πολύ αρνητικό τρόπο το ΝΑΤΟ και εύχομαι να μη συμβεί», δήλωσε ο κ. ‘Ασελμπορν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι καμία από τις 30 χώρες, εκτός από την Τουρκία, δεν θέλει να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Εξάλλου, επαφή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της χώρας του, που αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα, είχε ο Φινλανδός πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε ότι η συνομιλία έγινε χωρίς περιστροφές και εκνευρισμό. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για στρατηγικό λάθος, λέγοντας ότι η Φινλανδία δεν κινδυνεύει από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι από χθες η Μόσχα έχει διακόψει την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στο Ελσίνκι.
Στην Ουκρανία, η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμη να δείξουν κάποιο είδος νίκης. Το Κίεβο πάντως, εκτιμά ότι το καθοριστικό σημείο για την εξέλιξη των μαχών θα είναι το 2ο μισό του Αυγούστου.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Σχετικό Άρθρο: Θρίλερ με την ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ισχυρές πιέσεις στην Τουρκία