Με αφορμή το ξεκίνημα της σχολικής περιόδου και την χθεσινή πρώτη ημέρα της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής πανεπιστημίου γαρ ο ίδιος, θέλησε να μοιραστεί δικές του εμπειρίες και να δώσει κάποιες συμβουλές στους μαθητές, αλλά και στους γονείς τους.
Μάλιστα σε ανάρτησή του έγραψε για την δική του κόρη όταν πήγαινε στο σχολείο και το ότι τον στοιχειώνει το γεγονός πως έχασε πολύτιμο χρόνο από να είναι δίπλα στην κόρη του όταν εκείνη ήταν μικρή, λόγω των πανεπιστημιακών του υποχρεώσεων.
Επίσης, περιέγραψε το πόσο κοντά του ήταν ο δικός του πατέρας μαθαίνοντας τον να ζωγραφίζει όταν επέστρεφε κουρασμένος από την εργασία του…
Δείτε την ανάρτηση:
«Ένα μήνυμα για την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς
Επέστρεψα στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ το 1992. Σε ένα ταξίδι μου στις ΗΠΑ το 1996 που έμεινα 4 μήνες , διάβασα το βιβλίο που μου είχε συστήσει ένα συνάδελφος : Τα συναισθηματικά προβλήματα του φοιτητή. Από τότε κατάλαβα ότι έπρεπε μέσα στην τάξη να φροντίζω να θίγω και προβλήματα των φοιτητών εξω τελείως από το αυστηρό πρόγραμμα του μαθήματος. Μετά λοιπόν από 30 χρόνια υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο και ξεμακραίνοντας σιγα σιγα νοιώθω κάθε χρόνο ότι θέλω να λέω δυό κουβέντες και στους μαθητές , την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς αλλα και στους φοιτητές. Σήμερα λοιπόν που τα παιδιά πάνε για πρώτη μέρα σχολείο μετα τις καλοκαιρινές διακοπές θα ήθελα να τους μεταφέρω κάποιες σκέψεις.
Πρώτα πρώτα να έχουν κοντά τους πάντα σε όλη τη χρονιά τους γονείς τους και τα αδέρφια τους και τους δικούς τους . Κάθε χρονιά έχει εξάρσεις και υφέσεις και πάντα η αγκαλιά του δικού μας ανθρώπου, πρέπει να είναι καταφύγιο.
Είναι καλό να θυμούνται ότι σπουδάζουν δωρεάν και πρέπει να σέβονται τον δημόσιο χώρο και μην τον λερώνουν με συνθήματα στον τοίχο. Είναι δείγμα πολιτισμού.
Είναι καλό από νωρίς οι γονείς τους να τους βοηθήσουν να σκεπτονται ότι ‘γινόμαστε ότι κάνουμε’. Αρα να βοηθούν τα παιδιά να ζήσουν μια σχολική χρονιά βελτίωσης του εαυτού τους σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή να προσέχουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες και να τους δίνουν σημασία όπως και στις σχολικές. Ο αθλητισμός , η μουσική και ο πολιτισμός έχουν την ίδια ίσως και πιο σπουδαία επιρροή στο μαθητή.
Πιο πολλές ώρες θα περάσουν με το δάσκαλο παρά με τους γονείς, αρα να φροντίσουν να εκτιμήσουν την προσπάθεια που κάνει αυτός για τους μαθητές. Σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν και οι γονείς. Δύσκολο να τον αγαπήσουν. Μπορούν όμως να τον σέβονται. Και αυτό χτίζεται.
Οι γονείς σε όλη τη χρονιά να ασχολούνται με την βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των παιδιών, την αξιολόγηση των γεγονότων με κρύο αίμα, να τους μυούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την φροντίδα για τον παππού και τη γιαγιά.
Θυμάμαι πάντα όλες τις στιγμές που ο πατέρας μου παρόλο που ερχόταν κουρασμένος από τη δουλειά του, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού καθόταν να με μάθει να ζωγραφίζω. Αξιολογώ πολύ θετικό το γεγονός ότι οι γονείς αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά. Οι πολλές ασχολίες μου με το πανεπιστήμιο όταν η κόρη μου ήταν μικρή, έκλεβαν πολύτιμο χρόνο από εκείνη και ακόμη αυτό με στοιχειώνει.
Καλή χρονιά σε μαθητές και γονείς και προσέχετε τις φιλίες σας παιδιά στο σχολείο. Αυτές θα είναι η περιουσία σας στο τέλος της χρονιάς».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις