Σε μήνυμα της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κας Αικατερίνης Καραγιώργου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 επισημαίνονται τα εξής:

“Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί,

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες,

Η απάντηση της Ελλάδας στην άνανδρη επίθεση που δέχθηκε από τη φασιστική Ιταλία, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, το γενναίο «Όχι» που βροντοφώναξε στην υποδούλωση στις δυνάμεις του Άξονα, αλλά και η νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού που ακολούθησε, χαρακτηρίζονται δίκαια από τη συλλογική μας μνήμη ως το «Έπος του ’40». Η θυσιαστική προάσπιση της ελευθερίας και ο ηρωισμός των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου, συγκαταλέγονται στις πλέον μεγαλόπνοες στιγμές της ιστορίας μας, καθώς έμπροσθεν της αναδυόμενης απειλής, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στάθηκαν ενωμένοι και αλληλέγγυοι, επιτυγχάνοντας το ακατόρθωτο.

Στεκόμαστε με δέος μπροστά στα κατορθώματα των ανδρών που πολέμησαν γενναία, αλλά και των ηρωικών γυναικών, οι οποίες αψήφησαν αμέτρητους κινδύνους προκειμένου να εφοδιάσουν με ό,τι μέσο διέθεταν τους στρατιώτες και να κρατηθεί το μέτωπο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο στίχος του σπουδαίου Έλληνα ποιητή και αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων, Νικηφόρου Βρεττάκου: «Στης ιστορίας το διάσελο όρθιος ο γιος πολέμαγε κι η μάνα κράταε τα βουνά, όρθιος να στέκει ο γιος της, μπρούντζος, χιόνι και σύννεφο…».

Με σχολικές εορτές, παρελάσεις και επετειακές εκδηλώσεις θα τιμήσουμε και φέτος τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθερα. Ας γίνουν οι δράσεις μας αυτές αφορμή για να αντλήσουμε από το παράδειγμά τους ιδανικά όπως η φιλοπατρία, η υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αλλά και η ομόνοια σε κοινούς στόχους. Τη στιγμή που το αγαθό της ειρήνης βάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο, η επέτειος αυτή, ας μας υπενθυμίσει το πανανθρώπινο χρέος της αντίστασης στις δυνάμεις της βίας και του κακού, ώστε να ελπίζουμε σε έναν κόσμο ειρήνης και προόδου.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω