«Η ορθοδοξία για τους υπόδουλους στον οθωμανικό ζυγό βαλκανικούς λαούς ήταν ισχυρό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Όποιος έχανε την πίστη του ή τούρκευε ή φράγκευε». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αντιφωνώντας τον πανοσιολογιώτατο π. Θεολόγο της μοναχικής αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αρκαδίου της Κρήτης, στην οποία υποδέχθηκε τα μέλη της ΔΣΟ, ξεναγώντας τα στο καθολικό, την πυριτιδαποθήκη και το μουσείο της μαρτυρικής μονής. Την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ καλωσόρισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αντιφώνησή του σημείωσε ότι «θεωρήσαμε χρέος ευρισκόμενοι στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο Κρήτη -κατά την προσφιλή έκφραση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Βαρθολομαίου- για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας να επισκεφθούμε, την Ιερά Μονή Αρκαδίου.
Ο ιερός και μαρτυρικός αυτός τόπος αποτελεί τεκμήριο του πόθου των Κρητών για το ποθούμενο, την Ένωση με την Ελλάδα. Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το 1866 δεν σηματοδοτεί μόνον την απαράμιλλη αγάπη τους για την ελευθερία, αλλά καταδεικνύει περίτρανα και τη στενή σχέση ορθοδοξίας και ελληνισμού. Η ορθοδοξία για τους υπόδουλους στον οθωμανικό ζυγό βαλκανικούς λαούς ήταν ισχυρό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Όποιος έχανε την πίστη του ή τούρκευε ή φράγκευε.
Τα μοναστήρια στάθηκαν σε όλους αυτούς τους αιώνες της δουλείας φάροι ελευθερίας και αδούλωτου πνεύματος, αλλά και εστίες μεταλαμπάδευσης της γνώσης και διατήρησης της συλλογικής ταυτότητας και εθνικής συνείδησης».
Φωτεινό σύμβολο Ελευθερίας
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι εορτάζοντας φέτος τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η Κρήτη κράτησε ψηλά τη σημαία της Επανάστασης πριν το1821. Αλλά και καθ’ όλο τον 19ο αιώνα, η Μεγαλόνησος δεν σταμάτησε να επαναστατεί μέχρι την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό στις αρχές του 20ου αιώνα.
Από τον ιερό αυτό τόπο του Αρκαδίου, φωτεινού συμβόλου ελευθερίας, αντλούμε και σήμερα δύναμη και αυτοπεποίθηση για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων από τους απογόνους των κατακτητών εκείνης της περιόδου, που φιλοδοξούν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας προς τα πίσω, ονειρευόμενοι ανιστόρητους αναθεωρητισμούς και νέο-οθωμανικά οράματα.
Ο ελληνισμός, όμως, με αρραγή ενότητα, διπλωματική εγρήγορση και ενίσχυση της αποτρεπτικής του ικανότητας μπορεί να προασπίσει επιτυχώς την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τις παρακαταθήκες της ιστορίας του».
Στην επίσκεψη στο Αρκάδι συμμετείχε ο πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ, βουλευτής της Ρωσικής Δούμα, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, οι σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλεξάντερ Φομένκο και δεκάδες Ορθόδοξοι βουλευτές από διάφορες χώρες.