Μια «ασφυκτική» εικόνα τις τελευταίες ημέρες στα παιδιατρικά νοσοκομεία, περιέγραψε η παιδίατρος Σοφία Ζώρη, εκπρόσωπος Τοπικής Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, σημειώνοντας ότι η επιστημονική παιδιατρική κοινότητα είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον ερχομό ενός δύσκολου χειμώνα από πλευράς ιώσεων και γρίπης.
Όπως ανέφερε η κ. Ζώρη, το “Αγία Σοφία” εφημέρευε δύο συνεχόμενες ημέρες, την Κυριακή και τη Δευτέρα, συγκεκριμένα, την Κυριακή δέχθηκε πάρα πολύ μεγάλο όγκο παιδιών. Χαρακτηριστικά, πάνω από 500 παιδιά εξετάστηκαν στα παιδιατρικά ιατρεία, την Δευτέρα περισσότερα από 300 παιδιά και εισήχθησαν γύρω στα 120 συνολικά παιδιά.
«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση, είναι κατανοητό. Εμείς είχαμε πει, σαν παιδίατροι, ότι αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας εμπόδισαν τα παιδιά να αποκτήσουν ένα τείχος ανοσίας σε όλους αυτούς τους ιούς, οπότε είναι περισσότερο ευάλωτα, γιατί ενώ θα έπρεπε να είχαν έρθει σε επαφή με όλους αυτούς τους ιούς και να τους είχαν περάσει, ουσιαστικά τώρα έρχονται αντιμέτωπα ξαφνικά πολύ έντονα, γι’ αυτό και αυτή η λίγο πιο έντονη εικόνα, τραβάει ο πυρετός πιο πολλές μέρες, είναι αρκετά παιδιά που έρχονται με λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού ή παιδιά που παθαίνουν πνευμονίες, δηλαδή βλέπουμε και αρκετές επιπλοκές της γρίπης, που υπήρχε πάντα» ανέφερε η κ. Ζώρη.
Περιγράφοντας με τι περιστατικά έρχονται αντιμέτωποι οι παιδίατροι αυτό το διάστημα, η κ. Ζώρη, σημείωσε ότι αρκετά παιδιά που περνάνε γρίπη ή και κάποια άλλη ίωση που μπορεί να μην έχει ταυτοποιηθεί, υπάρχει πιθανότητα να κάνουν μια επιπλοκή καθώς δεν έχει φτιαχτεί ουσιαστικά η φυσική τους ανοσία όπως θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια, που παρότι υπήρχε η γρίπη και ήταν παρόμοια τα ποσοστά του εμβολιασμού στα παιδιά, οι εικόνες δεν ήταν τόσο έντονες.
«Από κει και πέρα, εμείς το είχαμε πει ότι όντως περιμένουμε πιο δύσκολο χειμώνα στα παιδιά και είχαμε προειδοποιήσει ότι πρέπει τα δημόσια νοσοκομεία, τα Παίδων και οι παιδιατρικές κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία να στελεχωθούν άμεσα, να υπάρχει επαρκές προσωπικό για να μπορούν να δεχτούν αυτό τον τεράστιο όγκο. Η αναμονή είναι τεράστια και όλο αυτό δημιουργεί προφανώς και μια ένταση στα επείγοντα, όταν ο κάθε γονιός βλέπει το παιδί του που είναι πάρα πολύ άρρωστο, πολλές μέρες, μπορεί να έχει χαμηλό οξυγόνο» επισήμανε η κ. Ζώρη.
Αναφέρθηκε ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις που αρκετοί γονείς που έχουν κάνει ιδιωτικές ασφάλειες υγείας στα παιδιά τους, μπορεί να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο, τα οποία επίσης έχουν γεμίσει και δεν έχουν κλίνες, σύμφωνα με την ίδια.
«Και αυτοί οι γονείς που έχουν χρυσοπληρώσει και όλες αυτές τις ασφαλιστικές θα περιμένουν σε ιδιωτικό, επίσης πολλές ώρες, τελικά θα καταλήξουν να τους πουν ότι δεν υπάρχει κρεβάτι να τους νοσηλεύσουν και μετά θα έρθουν στο Παίδων, θα περιμένουν επίσης κάποια ώρα και τελικά και εμείς κάνουμε αγώνα δρόμου όταν κλείνει η εφημερία, κυριολεκτικά, να βρούμε ένα κρεβάτι, να μπορέσουμε να βάλουμε αυτά τα παιδιά» τόνισε η κ. Ζώρη.
Τέλος, επέστησε την προσοχή των γονέων στο να έχουν μια πολύ καλή επαφή με τον παιδίατρό τους, υπό την έννοια ότι πολλά παιδιά που βρίσκονται στα επείγοντα δεν χρήζουν να μπούνε μέσα στο νοσοκομείο και τα οποία θα μπορούσε να τα έχει δει ο παιδίατρός τους πριν πάνε στα επείγοντα ή να έχει προηγηθεί τουλάχιστον μια συνεννόηση.