Τη ραγδαία και ανησυχητική έξαρση του φαινομένου της βίας και της παραβατικότητας μεταξύ των ανηλίκων, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, δήλωσε αρχικά το εξής «H αλήθεια είναι ότι η βία ανηλίκων με διάφορες εκφάνσεις και διαβαθμίσεις που φτάνει και στην εγκληματικότητα, είναι θέμα το οποίο μας ξυπνάει πάρα πολύ (…). Βλέπουμε δύο χαρακτηριστικά έντονα: Το ηλικιακό το οποίο χαμηλώνει. Βλέπεις λοιπόν παιδιά τα οποία μπορεί να είναι 12 με 13 να εισέρχονται σε παραβατικές συμπεριφορές και πέραν του πειράγματος, το όποιο πείραγμα υπήρχε και υπάρχει και στις μέρες μας, ήταν πολλές φορές λεκτικό, υπήρχε και σωματική απειλή. Τώρα όμως, έχει όλη αυτή τη διάσταση, η οποία είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Με τον εκφοβισμό, με τις απειλές, με τις έντονες επιθέσεις. Και βέβαια και δεύτερο χαρακτηριστικό, πέραν της μείωσης του ηλικιακού ορίου, είναι ότι βλέπουμε ότι και τα κορίτσια, τα οποία συνήθως ξέρετε, έμεναν σε μια λεκτική ανταλλαγή πειραγμάτων ή απειλών, μπαίνουν τώρα και αυτές σε μία πιο βίαια επικίνδυνη τροπή».
Έπειτα, ερωτηθείσα αν μόνο με ποινές μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο της νεανικής βίας και παραβατικότητας, η κα Ζαχαράκη σημείωσε «Το θέμα της βίας των ανηλίκων πέρα και των υπολοίπων που για μας ήταν και το δημογραφικό, δουλεύουμε πολλούς μήνες αυτό και μπορούμε να το συζητήσουμε μια μέρα και ξεχωριστά ή και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών είπαν ότι εμείς πιάνουμε το νήμα αργά. Η μεγάλη αξία είναι σε αυτό που γίνεται στο σπίτι, σε αυτό που γίνεται στην κοινωνική υπηρεσία, σε αυτό που γίνεται με τον ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό στο σχολείο, με αυτό που γίνεται με το διευθυντή του σχολείου, τον υπεύθυνο, ο οποίος ορίζεται για το ζήτημα του εκφοβισμού με αυτό που γίνεται με την πλατφόρμα. Άρα, προσπαθούμε όχι πάντα με επιτυχία, γιατί καταλαβαίνετε ότι πολλές φορές και η πραγματικότητα τρέχει γρήγορα, πολλές φορές τρέχεις να προλάβεις. Όταν μιλάμε για τη βία ανηλίκων στο διαδίκτυο, όταν μιλάμε για τις διαδικτυακές απειλές που αυτή τη στιγμή ταλανίζουν τα παιδιά μας, είτε με τις οικονομικές απάτες είτε και με τη σεξουαλική παρενόχληση-επειδή παρακολουθώ πολίτης τις ενημερώσεις των ειδικών ψυχολόγων της αστυνομίας που κάνουν σε γονείς-πραγματικά σε γεμίζει δέος το πόσο γρήγορα πηγαίνει το φαινόμενο».
Για το “Safe Youth” – Πώς και πότε θα λειτουργήσει
Σχετικά με αυτή τη νέα πλατφόρμα και τον τρόπο και την έναρξη λειτουργίας της πρόσθεσε «Αυτό θα μας πει περισσότερο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την επόμενη εβδομάδα. Είναι και τηλεφωνική γραμμή η οποία θα λειτουργεί 24 ώρες, αλλά και ένα κουτί το οποίο ουσιαστικά είναι ένα button το οποίο θα χτυπάμε σε περιόδους, σε στιγμή ανάγκης για να ειδοποιείται η αστυνομία. Και θα υπάρχει βέβαια με μορφή μιας εφαρμογής και διάκριση γεγονότος. Για ποιο γεγονός εκείνη τη στιγμή το αναφέρεις; Είναι σχολικός εκφοβισμός; Μπορεί να είναι μια επίθεση που εκείνη τη στιγμή δέχεσαι. Νιώθεις απειλή. Περισσότερα για αυτό την επόμενη εβδομάδα. Είναι και αυτό ένα εργαλείο σε όλη αυτή τη βεντάλια μέτρων για την προστασία των ανηλίκων. Και βέβαια η αυστηροποίηση. Και εδώ υπάρχει αυτή η έκφανση. Η αυστηροποίηση και στις ποινές για τους γονείς, όταν υπάρχει παραμέληση στην επιμέλεια της ανηλίκου. Υπάρχει, είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο. Δεν είναι μια απλή, αυστηρή ή συντηρητική αντιμετώπιση του κράτους. Διότι, βλέπετε πολλά παιδιά τα οποία δεν ασκούν οι γονείς τους αυτή την απαραίτητη γονεϊκή επιμέλεια. Δεν ρωτάνε πού έχει πάει, αν γύρισε. Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν πράγματι περάσει πολλαπλές κρίσεις και έχουν αν θέλετε και τους εσωτερικούς τους προβληματισμούς και ανησυχίες, αλλά το παιδί είναι παιδί και είναι στο επίκεντρο της προσοχής από οποιαδήποτε πλευρά και αν το βλέπεις».
Τέλος, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανέφερε χαρακτηριστικά «Εγώ δεν λέω ότι υπάρχει μία καλή εξέλιξη σε όλα. Αντιθέτως βλέπουμε από το αποτέλεσμα ότι έχουμε πολλά να ανησυχούμε. Είναι παγκόσμια φαινόμενα, είναι απειλές των παιδιών οι οποίες συσσωρεύονται χρόνια ολόκληρα. Είναι και πολύ μεγάλη πίεση στο επίπεδο των γονέων από τις επάλληλες κρίσεις δεν το ξεχνάμε όλο αυτό το οποίο έχει συμβεί και στη χώρα μας. Αλλά από την άλλη τα εργαλεία πρέπει να υπάρχουν εκεί. Έχετε δίκιο ότι πρέπει να συγχρονιστούν και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Να συγχρονίσουμε καλές προθέσεις από το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης που εποπτεύει το Υπουργείο μας, που έχει τη γραμμή το 11 07 για 24ωρη δραστηριότητα. Καλή πρόθεση από το Υπουργείο Υγείας με το 10306 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Εξαιρετική πρόθεση προστασίας του πολίτη για το “Safe Youth” . Όλα αυτά όμως, θα πρέπει και αν θέλετε και σε μορφή καμπάνιας να τα επικοινωνήσουμε, για να ξέρεις που απευθύνεσαι. Σε κάθε περίπτωση η άμεση ανάγκη και η έμμεση βοήθεια θα υπάρχει εκεί πάντα με την Ελληνική Αστυνομία που αντιδρά άμεσα ειδικά στα θέματα των παιδιών και το έχω δει και στην ενδοοικογενειακή βία. Ξέρετε ότι το Panic button που έχει το Υπουργείο μας μαζί με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ευγενική χορηγία της Vodafone πατήθηκε τόσες φορές και έχει σώσει ζωές και ήταν άμεση αντίδραση της αστυνομίας (…). Ξέρω ότι ακούγεται λίγο γραφειοκρατικό, συγκρατήστε όμως την ουσία ότι αυτό θα παράξει αυτό το Εθνικό σχέδιο δράσης για τη βία, την παραβατικότητα ανηλίκων και μάλιστα θα παραδοθεί εντός των επόμενων μηνών από την ειδική επιτροπή (…)».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος