Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας για την εργαλειοποίηση των μεταναστών στα σύνορα της με την Πολωνία. Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Βαλτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα είναι αντιπερισπασμός της Ρωσίας προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες συρρέουν στο μεθοριακό φυλάκιο της Κουζνίτσα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης, κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν κάποιους από τους μετανάστες που έχουν καταφέρει να περάσουν.
Επικριτικός στο καθεστώς Λουκασένκο, Λευκορώσος δημοσιογράφος που ζει στην Πολωνία, μίλησε με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ.
«Καταλαβαίνουμε πως αυτό όλο είναι ένα παιχνίδι του Λουκασένκο. Ελπίζει πως αυτή η κατάσταση θα τον βοηθήσει να διαπραγματευτεί. Οι περισσότεροι Λευκορώσοι όμως πιστεύουν ότι οι κυρώσεις είναι ο καλύτερος δρόμος», δηλώνει ο Ζμίτσιερ Κόσνιν.
Η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας κλιμακώνεται επικίνδυνα την ώρα που η ΕΕ αυξάνει την πίεση στο Μινσκ με πέμπτο κύμα κυρώσεων.
Η συμφωνία προβλέπει κυρώσεις σε βάρος αεροπορικών εταιρειών, όπως η λευκορωσική BELAVIA, για την μεταφορά μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στο Μινσκ.
Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισκέπτεται τις εμπλεκόμενες χώρες σε μία προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος επαναπατρισμού τους.
Ο Λουκασένκο πάντως παραμένει αμετανόητος, δηλώνει μάλιστα πως οι μετανάστες είναι εκείνοι που δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω, την ώρα που εικόνες από το Μινσκ δείχνουν ομάδες τους να κατευθύνονται προς τα σύνορα.
Eίμαστε έτοιμοι, όπως πάντα, να τους βάλουμε όλους σε αεροπλάνα, και σε αυτά της BELAVIA για να γυρίσουν σπίτι τους. Αλλά είναι πεισματάρηδες και κανείς δεν θέλει να γυρίσει, λέει ο Λουκασένκο.
Η Ρωσία στηρίζει απόλυτα το Μινσκ και δηλώνει πως δεν είναι μόνο δική του η ευθύνη για την κρίση.
Με το διέξοδο από την κρίση να είναι ακόμα μακριά, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία θέτουν εκ νέου θέμα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης συνοριακών φραχτών και εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο από κοινού με την Πολωνία να ζητήσουν συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με βάση το άρθρο 4.
«Βλέπουν» εισβολή στην Ουκρανία
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, περίπου 100 χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα ουκρανικά σύνορα όπως επιβεβαιώνουν δορυφορικές φωτογραφίες. Για τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής που συνομίλησαν με τον Πολωνό πρόεδρο τα δύο γεγονότα συνδέονται χωρίς αμφιβολία.
«Αυτό που συμβαίνει μας αναγκάζει να συνδέσουμε τη Ρωσία με αυτά τα γεγονότα, όπως και να έχει», δηλώνει ο πρόεδρος της Λιθουανίας Χιτάνας Ναουσέντα.
«Είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να δεχτεί επίθεση, ενώ εμείς ασχολούμαστε με την κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας και Λιθουανίας με την Λευκορωσία», συμπληρώνει ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Μόλις 300 χιλιόμετρα από την ρωσο-ουκρανική μεθόριο στη δυτική Ρωσία βρίσκεται η βάση εκπαίδευσης στη Γέλνια. Από εκεί προέρχονται οι φωτογραφίες με τα ρωσικά στρατεύματα που έδωσαν Αμερικανοί στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα.
Για αντιπερισπασμό έκανε λόγο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του, ενώ το ενδεχόμενο νέων αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας βρίσκεται πάντα στο τραπέζι.
Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Μαρία Αλεξάκη
Αποστολή: Γιάννης Σουλιώτης
Σχετική είδηση: Μακρόν σε Πούτιν: Η Γαλλία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την “εδαφική ακεραιότητα” της Ουκρανίας