Ο απολογισμός των θυμάτων των ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων στο τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα αυξήθηκε στους δεκατρείς νεκρούς αντικαθεστωτικούς μαχητές, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση χθες το βράδυ.
«Τουλάχιστον δεκατρείς μαχητές, Σύροι και μη», που ανήκαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), σκοτώθηκαν, ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αρκετοί ακόμη μαχητές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που έχει τη βάση της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.
«Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικά πλήγματα στη δυτική περιφέρεια της πόλης Ιντλίμπ, στοχοποιώντας στρατιωτική βάση της ΧΤΣ», ανέφερε νωρίτερα το Παρατηρητήριο, που αρχικά έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς.
Τα πτώματα των μαχητών ενταφιάστηκαν στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πολλοί ξένοι τζιχαντιστές αποφάσισαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011 να πάνε στην επαρχία Ιντλίμπ, που εν μέρει βρίσκεται στα χέρια της ΧΤΣ, του πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα στη χώρα, κι αρκετοί είναι ακόμα εκεί.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ιντλίμπ μετέδωσε πως τα πλήγματα είχαν στόχο αγροτικό τομέα στην περιοχή, το έσχατο μεγάλο οχυρό των ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.
Μαχητές της ΧΤΣ αναπτύχθηκαν γύρω από τον τομέα που βομβαρδίστηκε και απαγόρευσαν την πρόσβαση σε δημοσιογράφους.
Η Ρωσία, ο κυριότερος σύμμαχος του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επενέβη στρατιωτικά στον πόλεμο τη Συρία το 2015.
Την 5η Αυγούστου, τουλάχιστον τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα δυτικά της πόλης Ιντλίμπ. Την 25η Ιουνίου, άλλος βομβαρδισμός στην ίδια περιοχή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους εννιά άμαχοι.
Από την πλευρά της, η ΧΤΣ διεξάγει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Την 11η Αυγούστου, έξι Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μια από τις επιθέσεις της, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χθες μετά το μεσημέρι το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανέφερε πως ο συριακός στρατός κατέρριψε «τρία drones φορτωμένα με εκρηκτικά», με τα οποία οι τζιχαντιστές αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε «ασφαλείς» περιοχές, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταστράφηκαν τρία «αναγνωριστικά drones» από τον συριακό στρατό στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα (κεντρικά).
Ο τελευταίος μεγάλος θύλακας της ένοπλης αντιπολίτευσης περιλαμβάνει, πέρα από μεγάλο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ, κάποια τμήματα των γειτονικών επαρχιών Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια. Στην περιοχή αυτή ζουν κάπου 4 εκατ. άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι, που έφυγαν από άλλες περιοχές υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Η ΧΤΣ είναι η μεγαλύτερη οργάνωση που δρα στην περιοχή. Ωστόσο είναι επίσης παρούσες και άλλες, λιγότερο ισχυρές παρατάξεις τζιχαντιστών και ανταρτών, που υποστηρίζονται λιγότερο ή περισσότερο από την Τουρκία.
Στην Ιντλίμπ τελεί ακόμη σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Τουρκία, αποτρέποντας ευρείας κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020. Παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της, η συμφωνία γενικά τηρείται.
Με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού, δυνάμεων του Ιράν και παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη, η Δαμασκός σταδιακά ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε χάσει στη σύρραξη.
- Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, έναυσμα του οποίου ήταν η αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και προκάλεσε οικονομική και ανθρωπιστική κρίση τεράστιων διαστάσεων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος