Από σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17.30 ξεκινά σε μηνιαίες συναντήσεις και ο κύκλος μαθημάτων στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής, με τίτλο «Η Γραφή είναι ταξίδι…» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διονύση Λεϊμονή. Το τμήμα λειτουργεί στο πλαίσιο του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Άγιος Απόστολος ο Νέος» που ίδρυσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις του στο Αλιβέρι.
Το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. αποτελεί την συνέχεια της τριετούς επιτυχημένης από κάθε πλευρά λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ., «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και δημιουργήθηκε με την υποστήριξη και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.
Το Τμήμα Δημιουργικής Γραφής με επιστημονικό υπεύθυνο τον συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, θα ξεκινήσει με ένα θεωρητικό κομμάτι, όρους συγγραφής, δημιουργία ηρώων και καταστάσεων και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων ξένων και Ελλήνων συγγραφέων. Θα διδαχτούν τεχνικές γραφής με ελευθερία, φαντασία και δημιουργικότητα, ενώ στο τέλος οι εκπαιδευόμενοι θα γράψουν, χωρίς να φοβηθούν, και τα δικά τους κείμενα. Η γραφή δεν είναι μόνο ατομική αφού μπορεί να υπάρξει συνεργατική γραφή και να λειτουργήσει ως κυψέλη γνώσης.
Η γραφή είναι ταξίδι…
Στο εργαστήρι γραφής για Ενήλικες, ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής θα επιχειρήσει μέσα από μια δημιουργική ανάγνωση αποσπασμάτων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων να δημιουργήσει ένα όμορφο συνεργατικό κλίμα δημιουργικής γραφής. Θα διδαχτούν:
Πώς γεννιέται ένας ήρωας; Πώς δημιουργείται η ταυτότητά του;
Τι είναι ήρωας και αντιήρωας;
Πώς επέρχεται μια «σύγκρουση»
Ποια η διαφορά λόγου και λογοτεχνικού λόγου;
Πώς διαμορφώνεται ένα ενδιαφέρον σκηνικό σε ένα λογοτεχνικό κείμενο;
Ποια η αξία της «αφαιρετικής περιγραφής-διήγησης;
Τί είναι ο τρεχαλητός ρυθμός γραφής;
Πύκνωση και αραίωση στη συγγραφή…
Ήδη ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός: Παλαιότερες θεματικές με Σύγχρονες προσεγγίσεις». Θα υλοποιηθεί σε δύο εξάμηνα, περιλαμβάνει τέσσερα μαθήματα με επιστημονική επιτροπή του προγράμματος και εισηγητές τον Μανώλη Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κλασσικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτριας Λαογραφίας: Λαϊκής τέχνης, Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, την Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας και Οργανωτικό Γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτού».
Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ξεκίνησαν στο Πνευματικό Κέντρο της ΙΜΔ όπου στήθηκε και στούντιο, το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, «Φωτογραφία για όλους», που υλοποιείται σε συνεργασία με την Volos Lens και εισηγητές τους Δρ. Λουκά Ζαχείλα, καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Π.Θ. και πρόεδρο του τμήματος, τον Αργύρης Ζαφειρίδη πρόεδρο της ΑΜΚΕ «Volos Lens» και τον φωτογράφο Απόστολο Λατζώνη.
Εάν υπάρχουν ακόμη ενδιαφερόμενοι -νες να συμμετάσχουν στα Εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορούν να παίρνουν πληροφορίες ή να εγγράφονται επικοινωνώντας με την κυρία Κατερίνα Παλάσκα – Μαντούδη στο τηλέφωνο, 6980645068 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, [email protected]
Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας. Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ.) Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π. από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και υποψήφιος διδάκτορας στο Α.Π.Θ. Επιμελήθηκε και παρουσίαζε για 8 χρόνια τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο» στο Ράδιο Ένα του Βόλου. Είναι επίσης, υπεύθυνος επικοινωνίας με συγγραφείς, και δημιουργούς τα τελευταία 5 χρόνια σε μια σπουδαία διοργάνωση στον Βόλο, το «Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου. Διατηρεί τη στήλη «11+1 ερωτήσεις» στο Bookia.gr με συνεντεύξεις συγγραφέων και εικονογράφων. Είναι αρχισυντάκτης εβδομαδιαίας λογοτεχνικής εκπομπής για το παιδικό βιβλίο στη Web TV του Bookia.gr. Διδάσκει Παιδική Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Νηπιαγωγών και Νηπιοβρεφοκόμων του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ στον Βόλο και τη Λάρισα. Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων.
Έργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», Παππάς 2007
«Το μυστικό της Δαγκάνας(Εκδόσεις Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2009, κατόπιν βράβευσής του από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού βιβλίου),
«Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας 2009(επανακυκλοφορία από Εκδόσεις Εν Πλω, Αύγουστος 2017)
«Τα Τίμια δώρα», εκδόσεις ΄Ήρα Εκδοτική, 2013
“Το δέκατο έβδομο κιβώτιο”, σειρά “Περιστέρια”, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
“Το τέταρτο αλογάκι”, σειρά “Περιστέρια”, Εκδόσεις Πατάκη, 2017
«Δημιουργική γραφή στην τάξη –Α,΄Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» ξεκινώντας μία νέα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων στις Εκδόσεις Γράφημα, 2018
«Ο θαλασσοσφυριχτής», Αρτέον Εκδοτική, 2018
«Ημερολόγιο δημιουργικής ραφής», Εκδόσεις Γράφημα 2019
«Τα χέρια της θεάς», σειρά «Περιστέρια», Εκδόσεις Πατάκη 2020
«Το παιδί με τη φουστανέλα», Αρτέον Εκδοτική 2020
«Άρωμα Ευγένειας», Εκδόσεις Νάμα 2022
Στη σειρά «Τα κλασικά μας διηγήματα» των Εκδόσεων Αρτέον έχει αποδώσει στη δημοτική το διήγημα του Αργύρη Εφταλιώτη «Η Στραβοκώσταινα» και το πρωτοχρονιάτικο παραμύθι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Γουτού Γουπατού»
Τον Μάη του 2015 το παιδικό του μυθιστόρημα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» μπήκε στη βραχεία λίστα του διαγωνισμού αναγνωστών PUBLIC στην κατηγορία «Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία, ενώ το 2018 «Το τέταρτο αλογάκι» του κέρδισε το βραβείο καλύτερου βιβλίου της χρονιάς στην ίδια κατηγορία. Στις 2 Απριλίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου –ΙΒΒΥ με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. ΄Έχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.
Το μυθιστόρημα του με τίτλο «΄Άρωμα Ευγένειας» απέσπασε το 2ο βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου 2020 στην Κατηγορία «Ανέκδοτο Βιβλίο Γνώσεων»
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω