Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “How Europe will save the world” 7 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί του 3ουΓυμνασίου συμμετείχαν σε κινητικότητα, η οποία φιλοξενήθηκε από το σχολείο Agrupamento de escolas Rosa Ramalho στην πόλη Barcelos της Πορτογαλίας, μεταξύ 1 – 7 Ιουλίου.
Την πρώτη ημέρα, όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές από τις χώρες-εταίρους συμμετείχαν στην τελετή υποδοχής και είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν μουσικά δρώμενα από την σχολική χορωδία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες γνωριμίας και να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η παρουσίαση των εργασιών της κάθε χώρας με θέμα τη Βιωσιμότητα, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του νερού.
Τη δεύτερη ημέρα επισκεφτήκαμε την πόλη Aveiro γνωστή ως «Βενετία της Πορτογαλίας» λόγω των καναλιών και των σκαφών του, που θυμίζουν την ιταλική πόλη της Βενετίας. Ξεναγηθήκαμε στις αλυκές Salinas de Aveiro όπου ενημερωθήκαμε για τις μεθόδους παραγωγής και συγκομιδής του αλατιού, στο οποίο στηρίζονταν η οικονομία της πόλης στα παλιότερα χρόνια. Ακολούθησε επίσκεψη στην παραλία Praia da Costa Nova, με τα πολύχρωμα ριγέ σπίτια να πλαισιώνουν την αμμώδη ακτή, που στο παρελθόν χρησίμευαν για την αποθήκευση διχτυών των ψαράδων και άλλων υλικών.
Την τρίτη ημέρα, συμμετείχαμε σε προγραμματισμένες δραστηριότητες στο Ινστιτούτο CIIMAR στην πόλη Porto. Το CIIMAR – Διεπιστημονικό Κέντρο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας – είναι ένα κορυφαίο ίδρυμα έρευνας και προηγμένης κατάρτισης του Πανεπιστημίου του Πόρτο το οποίο μελετά τις επιπτώσεις των φυσικών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων στους ωκεανούς και τις παράκτιες περιοχές. Οι μαθητές εκτέλεσαν πειράματα μέτρησης του PH στο θαλάσσιο νερό και τις επιπτώσεις που έχει στους υδρόβιους οργανισμούς η πιθανή μεταβολή του.
Η τέταρτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε σπορ και παιχνίδια στη θάλασσα στην παραλία Apulia όπως μαθήματα surfing, beach volleyκαι κολύμβησης υπό την επίβλεψη των καθηγητών Φυσικής αγωγής του Πορτογαλικού σχολείου.
Την τελευταία ημέρα, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα καλλιτεχνικών, όπου δουλεύοντας ομαδικά, δημιούργησαν ένα έργο με ανακυκλώσιμα υλικά στα χρώματα των σημαιών των χωρών-εταίρων του προγράμματος (Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα). Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την τελετή λήξης στην οποία τους απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης του προγράμματος της κινητικότητας και πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η υλοποίηση των δραστηριοτήτων επέτρεψε στους μαθητές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα και να επενδύσουν στην ομαδική εργασία και συνεργατικότητα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις πολιτισμικές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις