Το φετινό σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!», γεννήθηκε μέσα στους αγώνες του λαού μας, που όλο το προηγούμενο διάστημα, με την πρωτοπόρα και καθοριστική στάση των κομμουνιστών, έσπασε στην πράξη ο φόβος και ο συμβιβασμός, ανέβηκε το μαχητικό, διεκδικητικό “φρόνημα” των εργαζομένων και της νεολαίας.
Το Φεστιβάλ μας επιδιώκει να αποτελέσει μια κορυφαία πολιτική παρέμβαση στις πολύ κρίσιμες εξελίξεις που διανύουμε, συνδυασμένη πάντα με στιγμές υψηλής πολιτιστικής δημιουργίας.
Εμπνέεται από τη δράση και την αποφασιστικότητα χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου, όλων των ηλικιών, που τόσο απέναντι στις φλόγες όσο και απέναντι στην πολιτική που τους άφησε στο έλεος, έκαναν βίωμα σε όλους μας ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Γιατί μέσα στη θλίψη και την απόγνωση που προκαλούν οι πλημμυρες, οι φωτιές και η καταστροφή του περιβάλλοντος, η διαχείριση της πανδημίας και η νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, εκτός από τις εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους και όσων έχουν κυβερνήσει, αναδεικνύεται εκκωφαντικά η δύναμη της οργανωμένης λαϊκής πρωτοβουλίας και αλληλεγγύης.
Με παρακαταθήκη την πρωτοπόρα δράση μας όλο αυτό το διάστημα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνουμε στους εργαζόμενους, στους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία, κάλεσμα ενότητας και δράσης από τα κάτω, μέσα στα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, μακριά από λογικές ανάθεσης και καλλιέργειας “ξαναζεσταμένων” αυταπατών ότι μια άλλη κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, θα φτιάξει τα πράγματα.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, το ίδιο το περιεχόμενό του μπορεί να δώσει απαντήσεις στους προβληματισμούς που υπάρχουν -ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες- “για σωτήρες που δεν ήρθαν”, “για τις καλύτερες μέρες που δεν έζησαν”, ενώ την ίδια στιγμή έκαναν “θυσίες και υπομονή”, όπως τους έλεγαν οι κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα αστικά επιτελεία. Τους καλούμε να συζητήσουμε, μακριά από τον παραμορφωτικό φακό που διαμορφώνουν τα επιτελεία του συστήματος για τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, να δράσουμε από κοινού.
Η “σύμπλευση”, άλλωστε, όλων των αστικών δυνάμεων σε όλα όσα “καίνε” τη νέα γενιά σήμερα είναι πλέον όχι μόνο εμφανής, αλλά λέγεται καθαρά από τα στελέχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες. Με μόνιμο “μότο” το βαθιά αντιδραστικό αφήγημα της “ατομικής ευθύνης”, την ώρα που το κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει τον λαό, έχει διαμορφώσει μια εφιαλτική κατάσταση.
Αυτό το ζήσαμε και στην περιοχή μας, σχεδόν ένα χρόνο πριν, με τις καταστροφικές πλημμύρες, όπου θρηνήσαμε ανθρώπους, πλημμύρησαν τα σπίτια και οι περιουσίες μας, καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκμεταλλεύσεων, γέφυρες, δρόμοι και άλλες υποδομές, εγκλωβίστηκαν ολόκληρα χωριά. Όλα αυτά έγιναν με ευθύνη αυτή της κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που μαζί με τους εκλεγμένους τους σε περιφέρεια και δήμους, έβαλαν τις ζωές και τις περιουσίες μας στο ζύγι του “κόστους-οφέλους”, μη πραγματοποιώντας ποτέ αντιπλημμυρικά έργα αφού δεν είναι ανταποδοτικά και άρα δεν συμφέρουν!
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην Βόρεια Εύβοια, στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας που όλο τον Αύγουστο καίγονταν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Κι ενώ διαχρονικά έχει μειωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός κατά 97% (!!!) για την πυροσβεστική και διάφορες δασικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση ζητούσε να πει ο λαός κι ευχαριστώ, επειδή του ήρθε ένα sms “τρέξε να σωθείς”…
Ενώ η πανδημία σαρώνει, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει -ανάμεσα σε άλλα- εκ νέου κλείσιμο υγειονομικών μονάδων, τους φοιτητές να είναι για 3η χρονιά στον αέρα και τα σχολεία να ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά με κοντέινερς που θα στοιβάξουν νήπια και σχολικές καθαρίστριες με 2ωρες συμβάσεις…
Οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις γύρω μας “φωνάζουν” ότι σήμερα μπορείς να ζεις πραγματικά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και όχι να παλεύεις με κλαριά για να σώσεις τη ζωή σου! Πως για να γίνει αυτό χρειάζεται να τολμάς, να πηγαίνεις “κόντρα στις υποδείξεις” και τον ρεαλισμό του “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική” πέρα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Πως πρέπει να προχωράς μπροστά, με σχέδιο και οργάνωση, να μην εναποθέτεις τις ελπίδες σου σε ό,τι έχει δοκιμαστεί με τραγικές επιπτώσεις για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Να αγωνίζεσαι καθημερινά ενάντια στην κάθε είδους καταπίεση, στους οικονομικούς καταναγκασμούς που κατακλύζουν μια κοινωνία σε βαθιά σήψη και παρακμή. Να αγωνίζεσαι για τον σοσιαλισμό, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας!
Φέτος το φεστιβάλ μας αλλάζει χώρο, θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη. Για μας αυτή η αλλαγή του χώρου, έχει διπλή σημασία φέτος.
Μέσα από τη διεξαγωγή του φεστιβάλ μας σε αυτό το χώρο, θέλουμε να αναδείξουμε, αυτό που οι κομμουνιστές διεκδικούμε εδώ και 20 χρόνια, να γίνει πάρκο το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη με σκοπό να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που έχει ο λαός της Καρδίτσας για πράσινο, άθληση, αναψυχή κ.α. Το πάρκο Λουμάκη δεν είναι περιουσία ούτε αυτής ούτε καμίας δημοτικής αρχής για να αποχαρακτηρίζει τμήματά. Άλλωστε η αλλαγή χρήσης σε ένα τμήμα του τώρα είναι μόνο η αρχή για παραχωρήσεις χώρων σε όσους ενδιαφέρονται να «επενδύσουν» σε περιβαλλοντικά φιλέτα.
Η ΝΔ προεκλογικά είχε υποσχεθεί στα μεγάλα συμφέροντα να ισοπεδώσει με μπουλντόζες κάθε εμπόδιο που μπαίνει στην επιχειρηματικότητα. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η δημοτική αρχή.
Δηλώνουμε ότι μπουλντόζες θα μπουν σε αυτό το χώρο μόνο για να δημιουργηθεί πάρκο. Αυτό θα το εξασφαλίσει ο ίδιος ο λαός της πόλης μέσα από τα σωματεία, τους φορείς του με διεκδίκηση και αγώνα. Οι κομμουνιστές θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό.
Απαιτούμε από το Δήμο Καρδίτσας και καλούμε τους Καρδιτσιώτες να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν, το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη να παραδοθεί ολόκληρο άμεσα για χρήση στο λαό της πόλης και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ώστε να κατασκευαστεί το καλύτερο πάρκο της περιοχής.
Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα στήσουμε μια μικρή κόκκινη πολιτεία, με πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα όπου καλούμε τον λαό της Καρδίτσας και ιδιαίτερα τη νεολαία της να την επισκεφτεί.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Πολιτική συγκέντρωση με ομιλία από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ
• Μεγάλη συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη
• Συναυλίες τα τοπικά μαθητικά συγκροτήματα Voltka και Dalton.
• Στο χώρο παράλληλα θα λειτουργεί στέκι νεολαίας όπου θα πραγματοποιηθεί θεματική συζήτηση “για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα”!
• Θα υπάρχουν δραστηριότητες για τους μαθητές όλων των ηλικιών:
κρυμμένος θησαυρός για τους μαθητές των γυμνασίων-δραστηριότητες για παιδιά μικρότερων ηλικιών
• παιδότοπος
• Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής και θεματικές εκθέσεις.

Περισσότερα Εδω