Το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας συμμετείχε στην τελευταία κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Garden of Cultures in Europe” στο Βερολίνο της Γερμανίας μεταξύ 26-30/06/23, στο οποίο μετέχει ως εταίρος. Το σχολείο εκπροσώπησε η εκπαιδευτικός κα Φωτεινή Κόνιαρη. Στόχοι της συνάντησης ήταν να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την υποβολή της τελικής έκθεσης του προγράμματος στους εθνικούς φορείς χρηματοδότησής του και η σύναψη μελλοντικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα τύπου ΚΑ121 αφού τόσο το συντονιστικό σχολείο της Γερμανίας όσο και τα σχολεία-εταίροι (Ισπανία, Ελλάδα) είναι πιστοποιημένα. Επίσης, η αποτίμηση των δραστηριοτήτων που πλαισίωσαν το πρόγραμμα και η παρουσίασή του στο Twinspace αποτελούσαν μέρος της ατζέντας.

Βασική δράση της συνάντησης ήταν η επίσκεψη στο “Princess garden” (κήπος των πριγκιπισσών) που αποτελεί έναν αστικό κοινοτικό κήπο. Από την ίδρυση του ο κήπος αυτός δεν ανήκει σε κανέναν και είναι ανοιχτός σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν, παιδιά, νέοι και ενήλικες. Καλλιεργούνται ποικίλα φυτά και λαχανικά, υπάρχουν αποικίες μελισσών, κουζίνα επεξεργασίας της συγκομιδής, χώροι αγοράς , εργαστήρια για μαθητές και χώροι συγκεντρώσεων. Ταυτόχρονα, αποτελεί και χώρο εκμάθησης, καθώς μέσα από τη συμμετοχή, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τις μεθόδους καλλιέργειας, την αστική γεωργία, την βιοποικιλότητα, την ανακύκλωση και τις βιώσιμες μορφές αστικής ζωής.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος καθώς το Βερολίνο αποτελεί την πρωτεύουσα των σπουδαίων μνημείων. Περιηγήθηκαν στην πύλη του Βρανδεμβούργου, στην Πινακοθήκη της Ανατολικής πλευράς, στο Νησί των μουσείων και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος ή διαφορετικά Μνημείο των δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Ξεναγήθηκαν σ’ ένα από τα σύγχρονα μουσεία, το Futurium, στο οποίο συναντώνται διαδραστικά εκθέματα για σημαντικά θέματα του μέλλοντος, όπως το κλίμα, τα σπίτια, τα τρόφιμα και η τεχνολογία.

Το 1999 ολοκληρώθηκε η μεταφορά των κρατικών υπηρεσιών στο Βερολίνο και από τότε φιλοξενεί το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση του κράτους. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Ράιχσταγκ, το κτίριο που στεγάζει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είναι ο διαφανής θόλος, σύμβολο της διαφάνειας στη νέα Γερμανία. Το κτίριο έχει πλούσια ιστορία, παράλληλη με την άνοδο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, τις κρίσιμες στιγμές της νεότερης γερμανικής ιστορίας και την ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού.

Οι επισκέψεις ολοκληρώθηκαν με την ξενάγηση στο House of World Cultures που φιλοξενούσε εκθέσεις καλλιτεχνών από την Αφρική και την Λατινική Αμερική. Με την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης έφτασε στο τέλος της μια εξαιρετική συνεργασία διάρκειας 3 ετών που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων στο περιβάλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εποχή μας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω