Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιστρέφει στη Μαδρίτη με την υπόσχεση ότι η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ το 2022 θα διοργανωθεί στη Μαδρίτη και συμπίπτει με την 40ή επέτειο της ένταξης της Ισπανίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση Σάντσεθ – Μπάιντεν περιορίστηκε σε έναν πολύ σύντομο «περίπατο» ούτε ενός λεπτού από την αίθουσα όπου έγινε η photo family μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου του ΝΑΤΟ, περίπατος ο οποίος αποτυπώθηκε από τις κάμερες.
Όπως επισημαίνει η Μονκλόα, αυτή ήταν μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας κυρίως για να χαιρετηθούν και να γνωριστούν οι δύο ηγέτες. Συναντήσεις επίσης είχε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αλλά και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τρυντώ.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση του Πέδρο Σάντσεθ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τους πυραύλους Patriot που διατηρεί ακόμα η Ισπανία στα τουρκο-συριακά σύνορα από το 2013. Η ισπανική συνεισφορά διατηρεί ζωντανή μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ που έχει μικρή χρησιμότητα, αλλά συμβολίζει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ με τον εταίρο του Τούρκο.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013, που ο πόλεμος στη Συρία βρισκόταν σε έξαρση, η Τουρκία είχε ζητήσει την βοήθεια του ΝΑΤΟ για να προστατέψει τα σύνορά της με την Συρία. Αρχικά στην επιχείρηση συμμετείχαν η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. Οταν η τελευταία αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2015 τη θέση της ανέλαβε η Ισπανία ως μέλος του ΝΑΤΟ, με πυραύλους Patriot και δυνάμεις του ισπανικού στρατού. Στη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του στην κυβέρνηση της Ισπανίας για την διατήρηση μέχρι σήμερα των πυραύλων Patriot στο τουρκικό έδαφος, μια αποστολή στην οποία δίνει «υψηλή στρατηγική σημασία», όπως επισήμανε.
Οι ισπανικοί Patriot βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ μόλις 10 χιλιόμετρα από τα Άδανα και ο στόχος τους είναι πλεόν καθαρά αμυντικός «για να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό», όπως επεσήμανε πρόσφατα στο ισπανικό κοινοβούλιο η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες όταν ρωτήθηκε από μέλη του κοινοβουλίου που εξέφραζαν την αντίδρασή τους για την παρουσία ισπανικών δυνάμεων σε τουρκικό έδαφος. Από την συζήτηση στην επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής προέκυψε ότι οι ισπανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιντσιρλίκ ως το τέλος του 2021. Σημειωτέον την απόφαση αποστολής πυραύλων Patriot και στρατού είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο επί κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, απόφαση η οποία διατηρήθηκε μέχρι σήμερα και από την κυβέρνηση Σάντσεθ.
Σάντσεθ και Ερντογάν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν, πριν από το τέλος του έτους, συνάντηση κορυφής Ισπανίας – Τουρκίας συνοδευόμενη και από ένα επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο θα συζητηθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις που έχουν μειωθεί δραστικά εξαιτίας της πανδημίας αλλά που η ανάκαμψή τους βρίσκεται πολύ κοντά.
Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον συνομιλητή του Ισπανό για την «εποικοδομητική και ισορροπημένη θέση της Ισπανίας» στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου στα οποία εμπλέκονται Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα El Pais σε σημερινό σχόλιό της «η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόσφατα την προσφορά του ισπανικού ναυπηγείου Navantia για το πρόγραμμα ανανέωσης ελληνικών φρεγατών, ύψους 5 δισ. ευρώ, γεγονός που ερμηνεύτηκε σε ορισμένα ΜΜΕ ως αντίποινα για τη θέση της Μαδρίτης στη σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».
Σάντσεθ και Ερντογάν ασχολήθηκαν επίσης και με τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ και «ο Ερντογάν εκτίμησε την εποικοδομητική θέση της Ισπανίας», όπως επισημαίνει η Μονκλόα σε ανακοίνωσή της. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι συζήτησαν και την κατάσταση στη Συρία και το Αφγανιστάν και ο Σάντσεθ αναγνωρίζει την μεγάλη προσπάθεια της Τουρκίας στο ζήτημα της ροής των προσφύγων.
Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή