Στην εκπομπή της ERTNEWSΣυνδέσεις” και τους δημοσιογράφους ΚώσταΠαπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου,  μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Ο Χρήστος Κέλλας, δήλωσε ότι τα μέτρα για την απαγόρευση των μετακινήσεων αποσκοπούν στη δραστική μείωση των κρουσμάτων και τον περιορισμό της νόσου, τονίζοντας:

«Αποφασίστηκε δεκαήμερη απαγόρευση μετακίνησης ζώων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προορίζονται για σφαγή. Έχουμε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Δρούμε άμεσα, γιατί αυτό το διάστημα είναι η περίοδος που τα ζώα αφενός αναπαράγονται και αφετέρου αρχίζουν οι σφαγές των αμνοεριφίων εν όψει των εορτών. Το μέτρο έχει διάρκεια ως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε θα επανεξεταστούν τα νέα δεδομένα». Επεσήμανε, δε, ότι δεν θα υπάρχει έλλειψη κρέατος  και γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά, ενώ επανέλαβε ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς η ευλογιά, όπως και η πανώλη είναι αμιγώς ζωονόσος.

Σχετικά με την προέλευση και μετάδοση της ευλογιάς, ο κ. Κέλλας ανέφερε, πως πιθανόν να έγινε είτε μέσω μετακινήσεων των ζώων είτε μέσω του αέρα, καθώς ο ιός της ευλογιάς είναι ιός DNA και μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον ως και 6 μήνες και να μεταδοθεί ακόμα και από μηχανικά μέσα ή και από έντομα, ενώ ερωτηθείς για τις ελλείψεις κτηνιατρικού προσωπικού, σημείωσε, πως στα άμεσα σχέδια του Υπ.ΑΤΤ είναι η στελέχωση των υπηρεσιών με κτηνιάτρους.

Τέλος, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε, και αφορά στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τα θανατωθέντα ζώα. «Οι αποζημιώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση  με την προηγούμενη ΚΥΑ και είναι δίκαιες και ικανοποιητικές για τους κτηνοτρόφους. Η αποζημίωση για τα ημίαιμα ζώα έχει αυξηθεί έως 120%. Παράλληλα, προβλέπεται 100% χρηματοδότηση για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου από ευρωπαϊκά προγράμματα», υπογράμμισε, ενώ κατέληξε: «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων σχετικά με το πότε θα ανασυσταθεί πλήρως το ζωικό  κεφάλαιο, ώστε να μπορέσουν να επανεκκινήσουν την παραγωγή τους και συνεχίζει να εξετάζει τις δυνατότητες επιπλέον στήριξης, αναφορικά και με το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, απόρροια του εγκλεισμού των ζώων».

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

https://youtu.be/DeF659ORzPM?si=3aue9foRkiKKfOov

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω