Γεγονός είναι η δέκατη εξαγορά στην ιστορία τής «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία», καθώς ο τρικαλινός όµιλος ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της εξαγοράς της χιώτικης βιοµηχανίας χυµών «Κάµπος Χίου», διευρύνοντας έτσι µε ένα δηµοφιλές και εξωστρεφές σήµα την παρουσία του στους χυµούς ψυγείου, όπου εδώ και χρόνια κατέχει ισχυρή θέση.

Είναι η δέκατη εξαγορά στην ιστορία τής «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», καθώς ο τρικαλινός όμιλος ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της εξαγοράς της χιώτικης βιομηχανίας χυμών «Κάμπος Χίου», διευρύνοντας έτσι με ένα δημοφιλές και εξωστρεφές σήμα την παρουσία του στους χυμούς ψυγείου, όπου εδώ και χρόνια κατέχει ισχυρή θέση. Τη Δευτέρα, μάλιστα, δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, το οποίο απαρτίζεται από τους Γιώργο Σαράντη, γιο του Τάκη Σαράντη και ενός εκ των ιδρυτών τής «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», Στέλιο Σαράντη, γιο του Μιχάλη Σαράντη και έτερου ιδρυτή του ομίλου, και Κωνσταντίνο Χήτα.

«Η “Κάμπος Χίου” εδώ και χρόνια παράγει προϊόντα ποιοτικά, θρεπτικά για το καταναλωτικό κοινό και αποτελεί ένα brand που συνάδει με τις αξίες των “Ελληνικών Γαλακτοκομείων”. Αυτός ήταν ο λόγος που κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την έντονη εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει το brand. Η απόκτησή του στοχεύει επίσης στην ισχυροποίηση της θέσης μας στην κατηγορία των χυμών και στην επέκταση των εξαγωγών της εταιρείας», υποστήριξε στην «Καθημερινή» η διοίκηση της εταιρείας. Ο σχεδιασμός προβλέπει και την προσθήκη νέων κατηγοριών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, με τη διοίκηση του τρικαλινού ομίλου πάντως να διαβεβαιώνει ότι «όποια νέα προϊόντα έρθουν να προστεθούν στο μέλλον, θα διατηρούν τη φυσικότητα, την ποιότητα και τις γεύσεις που χαρακτηρίζουν τον “Κάμπο Χίου”».

Αν και σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για αλλαγή στην παραγωγική διαδικασία, ούτε στην πρώτη ύλη», στην «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» εξετάζεται –σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής»– η μεταφορά σε επόμενη φάση της παραγωγικής διαδικασίας ή έστω μέρους αυτής στο εργοστάσιο του ομίλου στη Λάρισα.

Το 2023 έκλεισε για την «Κάμπος Χίου» με κύκλο εργασιών 2,88 εκατ. ευρώ έναντι 2,34 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το αποτέλεσμα της χρήσης ήταν ζημίες 1,63 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,65 εκατ. ευρώ το 2022. Σημειώνεται ότι όλες οι χρήσεις, τουλάχιστον από το 2015 έως και το 2023, ήταν ζημιογόνες. Σύμφωνα, επίσης, με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το σύνολο των υποχρεώσεών της στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ανερχόταν σε 5,19 εκατ. ευρώ έναντι 3,68 εκατ. ευρώ το 2022. Στο τέλος του 2023 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 1,79 εκατ. ευρώ. Από τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία γίνεται σαφές ότι η μεταβίβαση της εταιρείας στην «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» αποτελεί σε σημαντικό βαθμό και μια κίνηση διάσωσής της, δεδομένων των συνεχών ζημιογόνων χρήσεων και των αυξημένων δανειακών υποχρεώσεών της.

Η ιστορία της χιώτικης βιομηχανίας ξεκινάει το 1963, όταν η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια της Χίου, η οικογένεια Χανδρή, αποφασίζει να φτιάξει εργοστάσιο χυμών στο νησί για να αξιοποιήσει τις μεγάλες εκτάσεις με εσπεριδοειδή. Το 1984 η οικογένεια Χανδρή δωρίζει το εργοστάσιο σε τρεις συνεταιρισμούς εσπεριδοκαλλιεργητών που συνενώθηκαν για αυτόν τον σκοπό ιδρύοντας τον Aγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοκαλλιεργητών Χίου. Ωστόσο, έπειτα από κάποια χρόνια η παραγωγή εγκαταλείφθηκε, όπως και το κτίριο. Το 2009 ιδρύθηκε η εταιρεία «Χυμοί Χίου», ανακαινίζοντας το εργοστάσιο και δημιουργώντας μια μονάδα εκχύμωσης και μια μονάδα εμφιάλωσης.

Η πορεία του τρικαλινού ομίλου ξεκινάει το 1985, όταν τα αδέλφια Δημήτρης (Τάκης) και Μιχάλης Σαράντης ιδρύουν την «Τυροκομική Αδελφών Σαράντη» (ΤΥΡΑΣ). Το 1999 κάνουν την πρώτη τους εξαγορά στη Ρουμανία, όπου αποκτούν και παραγωγική μονάδα, ενώ το 2000 αποκτούν ύστερα από πλειστηριασμό τη γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος» στη Λάρισα. Το 2003 εξαγοράζουν μονάδα στη Βουλγαρία και το 2008 τη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη». Τα τελευταία χρόνια πρόσθεσαν στο χαρτοφυλάκιό τους το εμφιαλωμένο νερό «Δουμπιά», τα αναψυκτικά «Κλιάφα», τη μονάδα United Milk Company στη Βουλγαρία, η οποία ανήκε πρώτα στη ΔΕΛΤΑ, την τυροκομική εταιρεία «Κουρούσιης» στην Κύπρο, καθώς και τα σήματα ΑΓΝΟ μαζί με το βιομηχανοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Το 2023 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών τής «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» ήταν 600,11 εκατ. ευρώ και τα ΕΒΙTDA 94 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μεταφορά σε επόμενη φάση της παραγωγικής διαδικασίας ή έστω μέρους αυτής στη Λάρισα.

Η καθημερινή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω