Το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας πραγματοποίησε στην Οστάνδη του Βελγίου, από τις 8 έως 13 Μαρτίου 2022 την 3η κινητικότητα στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο ‘[email protected]’ και κωδικό 2019-1-IT02-KA229-063085_2 μαζί με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σχολείων από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο.
Αυτό το έργο ξεκίνησε από την ιδέα ότι το να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο σημαίνει περισσότερα από το να μαθαίνουμε ονόματα και λίγες λέξεις στη γλώσσα κάποιου. Έτσι, η κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσε να προσφέρει μια καλύτερη γνώση σχετικά με το πώς να ζούμε μέσα στη διαφορετικότητα σε μια μόνιμη μεταβαλλόμενη κοινωνία του 21ου αιώνα, να βρούμε τρόπο να επικοινωνούμε και να υποστηρίζουμε τους άλλους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και ακόμη και για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς ο τουρισμός παραμένει ένα ουσιαστικό οικονομικό κομμάτι. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για ανάπτυξη δεξιοτήτων σε αυτόν τον τομέα έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι μαθητές μας χρειάζονται μια σύγχρονη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία για την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και να τους ενθαρρύνουμε να αναπτύξουν δεξιότητες επιχειρηματικότητας, που χρειάζονται στη σύγχρονη κοινωνία (συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής εργασίας, της επιλογής, της οργάνωσης υλικών και δραστηριοτήτων, αλληλεπίδρασης με άλλους και προώθησής τους), να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στο να αντιμετωπίζουν προβλήματα με καινοτόμες και δημιουργικές λύσεις και να αποκτήσουν πολυπολιτισμική συνείδηση,
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ξεναγηθήκαμε στο σχολικό συγκρότημα ATHENA -PEGASUS στην Οστάνδη, συμμετείχαμε σε δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από το σχολείο υποδοχής και παρακολουθήσαμε μάθημα φλαμανδικών. Μας δόθηκε επίσης η δυνατότητα να γευτούμε ντόπια προϊόντα της περιοχής.
Στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού μας έγινε παρουσίαση με διαδραστικά παιχνίδια από την εταιρία τουρισμού ΤUI σχετικά με το πως οι ίδιοι αντιλαμβάνονται το συγκεκριμένο όρο. Μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος της Οστάνδης στο χώρο του συμβουλίου του δημαρχείου όπου και μας μίλησε, όντας όπως μας είπε και πρώην υπουργός ενέργειας του Βελγίου, για την βιώσιμη ανάπτυξη και τις «πράσινες» μορφές ενέργειες που χρησιμοποιούν πλέον στην πόλη. Υπήρξε χρόνος για ερωτήματα και απορίες τις οποίες ο δήμαρχος κάλυψε με ευχαρίστηση, ακολούθησε γενική συζήτηση και στο τέλος βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες με όλους τους συμμετέχοντες και ακολούθησε δεξίωση για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές/-τριες και οι εκπαιδευτικοί επισκεφθήκαμε σημαντικά αξιοθέατα, μουσεία και καθεδρικούς ναούς των πόλεων Μπρυζ και Βρυξελλών. Επιπλέον επισκεφθήκαμε το μουσείο ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ στη Μπρυζ όπου πρώτα ενημερωθήκαμε για την διαδικασία και τα στάδια παρασκευής σοκολάτας και στη συνέχεια συμμετείχαμε ενεργά στην δημιουργία της δικής μας σοκολάτας, εκπαιδευτική δραστηριότητα η οποία ενθουσίασε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των χωρών.
Η εκπαιδευτική ομάδα του σχολείου μας αποτελούνταν από τις μαθήτριες της Γ΄ Τάξης Αλεξίου Μαργαρίτα, Μπουχώρη Ευαγγελία, Βασίλα Αικατερίνη, Μακρή Γεωργία-Μυρτώ και τους εκπαιδευτικούς Ντάλλα Εμμανουήλ (Μουσικής) και τον διευθυντή του σχολείου Παπαμαργαρίτη Βασίλειο (Αγγλικής Φιλολογίας).