«Στηρίζουμε ενεργά την ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου στην ΕΕ και την είσοδο της βαλκανικής αυτής χώρας με ορθόδοξο στην πλειοψηφία του πληθυσμό, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η πράξη αυτή θα εμπεδώσει περαιτέρω την ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή μας και θα ενισχύσει την συνεργασία και την ευημερία όλων των λαών της βαλκανικής σε μια επικίνδυνη διεθνή συγκυρία με πολλές προκλήσεις εκ μέρους αναθεωρητικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την ένταξη και των υπολοίπων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι τηρούν όλα τα προαπαιτούμενα κριτήρια γι’ αυτό, με πρωτεύων τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, κ. Φίλιπ Ιβάνοβιτς, με την ευκαιρία της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Αθήνα κ. Άννα Βουκαντίνοβιτς και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλωσόρισε τον Μαυροβούνιο υπουργό και τον ενημέρωσε για τις διεθνείς δράσεις της ΔΣΟ και την επικείμενη επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας της στην Ποντγκόριτσα. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου στους κόλπους της ΔΣΟ δια της συγκρότησης επίσημης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ έθεσε υπόψην του υπουργού Εξωτερικών του Μαυροβουνίου την πρωτοβουλία για την δημιουργία «Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου Ευρώπης για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας», ζητώντας τη συνδρομή και της αντιπροσωπείας της χώρας του για την πραγματοποίησή της.

Από την πλευρά του ο κ. Ιβάνοβιτς ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και την ενημέρωση και αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχει η χώρα του σε ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως η συμμετοχή του Μαυροβουνίου στις «Πολιτιστικές Διαδρομές της Ελιάς και του Κρασιού», καθώς και στην προσωπική του εμπειρία στην διαμόρφωση της «Πολιτιστικής Διαδρομής του Κυρίλλου και Μεθοδίου». Μάλιστα, πρότεινε η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, κατά την παραμονή της στην Ποντγκόριτσα να πραγματοποιήσει συναντήσεις εκτός του Προεδρείου της Βουλής και με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τη Διεθνή Συνεργασία και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, καθώς επίσης και με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Μαυροβουνίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω