Βερολίνο, 2022-02-27, Γιώργος Παππάς
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή πραγματοποίησε μία έκτακτη συνεδρίαση, δείγμα της αλληλεγγύης της Γερμανίας στην Ουκρανία όπου παρών ήταν και ο Πρέσβης της Ουκρανίας που έγινε δεκτός με παρατεταμένο χειροκρότημα.
«Η 24 Φεβρουαρίου είναι τομή για την ιστορία», είπε ο Σολτς «ζούμε αλλαγή εποχής, ο κόσμος μετά δεν θα είναι όπως ήταν ο πριν τον πόλεμο». Ζητούμενο είναι, αν θα επιτραπεί στον Πούτιν να γυρίσει το χρόνο πίσω στον 19 αιώνα, αποφασίζοντας να διαγράψει από τον παγκόσμιο χάρτη μία χώρα, ή αν θα του τεθούν όρια.
Αυτός ο «πόλεμος του Πούτιν» έχει άμεσες συνέπειες και για τη Γερμανία: Ο Σολτς εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στους Ουκρανούς που μάχονται για δημοκρατία και ελευθερία, «είμαστε στο πλευρό τους στο σωστό πλευρό της ιστορίας», είπε ο Σολτς.
Άμεσα, η Γερμανία προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία απευθείας και μέσω τρίτων χωρών.
Στέλνει το ταχύτερο δυνατόν 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους εδάφους – αέρος, «Στίνγκερ» από τα διαθέσιμα της Bundeswehr. Και δίνει πράσινο φως σε Ολλανδία και Εσθονία να στείλουν γερμανικά όπλα στην Ουκρανία.
Η Γερμανία συντάσσεται και με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. «Οι κυρώσεις έχουν ήδη αποτελέσματα και προετοιμάζουμε και άλλες. Στόχος είναι οι υπεύθυνοι, όχι ο ρωσικός λαός», είπε ο Σολτς.
Ο καγκελάριος εξέφρασε την αλληλεγγύη του και στους Ρώσους πολίτες που αντιδρούν στον πόλεμο του Πούτιν. «Μην υποχωρείτε, η δημοκρατία και η ελευθερία θα περάσουν και στη Ρωσία», είπε ο Σολτς.
«Ο Πούτιν θέλει να στήσει μία ρωσική αυτοκρατορία και δεν πρόκειται να κάνει πίσω», εκτίμησε ο Σολτς. «Είμαστε στο πλευρό του ΝΑΤΟ χωρίς ναι μεν αλλά. «Ο Πούτιν δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ – μαζί με τους εταίρους θα υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο», είπε ο Σολτ. Το στόχο αυτό υπηρετεί η ενίσχυση των γερμανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της νατοϊκής παρουσίας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Ταυτόχρονα ο Γερμανός καγκελάριος εξήγγειλε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι αμυντικές δαπάνες θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια το 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας. Παράλληλα, εξήγγειλε ένα ειδικό ταμείο ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ύψους 100 δις ευρώ.
Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του CDU-CSU Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «εγκληματία Πολέμου» τον Βλαντιμίρ Πούτιν και διαβεβαίωσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αμυντικές δαπάνες έχουν τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.