«Η βιολογική παραγωγή είναι το μέλλον της γεωργίας» σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δίνοντας το «παρών» στις δράσεις που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής.

Η 23η Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής, και αποτελεί σύμβολο της ισορροπίας μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος, κάτι που αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία της βιολογικής παραγωγής. Οι δράσεις του Υπουργείου περιελάμβαναν ενημέρωση για τη σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, έκθεση βιολογικών προϊόντων από παραγωγούς της Αττικής, διανομή βιολογικών γευμάτων και προωθητικού υλικού στους επισκέπτες.

Ο Χρήστος Κέλλας, επισκεπτόμενος την έκθεση βιολογικών προϊόντων, τόνισε τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης στη στήριξη του τομέα. «Η βιολογική παραγωγή είναι το μέλλον της γεωργίας. Ως κυβέρνηση, δίνουμε προτεραιότητα σε αυτήν την κατεύθυνση, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές και αναπτυξιακές δράσεις. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον τομέα, και το αποδεικνύουμε με προγράμματα στήριξης και ενίσχυσης, όπως το ΠΑΑ, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα μας, ύψους 700 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Με στόχο την καλλιέργεια του 25% των αγροτικών εκτάσεων με βιολογικές μεθόδους έως το 2030, όπως έχει ορίσει η Ε.Ε., η Ελλάδα καταγράφει σημαντική πρόοδο. Από το 2014 έως το 2022, οι εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 9.248.520 στρέμματα. Αντίστοιχα, ο αριθμός των βιολογικών κτηνοτρόφων έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά, με τα καταμετρημένα ζώα να ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια, κυρίως πρόβατα και κατσίκες. «Η βιολογική γεωργία δεν είναι απλά ένας διαφορετικός τρόπος καλλιέργειας. Είναι μια ολιστική προσέγγιση που ενσωματώνει την ισορροπία μεταξύ παραγωγής και σεβασμού στο περιβάλλον. Η Ελλάδα, μέσω των συνεχών αυξήσεων στις εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών, αποδεικνύει ότι η βιολογική γεωργία έχει τη δυναμική να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε ο Υφυπουργός.

«Σύντομα, όπως τόνισε και ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας, θα προκηρύξουμε ένα νέο πρόγραμμα, ύψους άνω των 280 εκατ. ευρώ, που θα στοχεύει αποκλειστικά στους νέους παραγωγούς, δίνοντάς τους τα κίνητρα να επενδύσουν στη βιολογική γεωργία. Παράλληλα, τα “οικολογικά σχήματα” που εφαρμόζουμε παρέχουν επιπλέον ενίσχυση 285 εκατ. ευρώ ανά έτος», ανέφερε ο Χρήστος Κέλλας, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει σταθερά στη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω