Με περισσότερα εναέρια μέσα, νέες επιχειρησιακές μεθόδους και στενή συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος – Δασικής Υπηρεσίας προετοιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που τυπικά εκκινεί την 1η Μαΐου, με νωπές τις μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στελέχη από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κάνουν λόγο ουσιαστικά για «συνεπιχείρηση» με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της πύρινης απειλής.
Την ίδια ώρα, επιστημονικά στοιχεία κάνουν λόγο για 41% αύξηση των πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας έως και ενάμιση βαθμού Κελσίου κατά τους θερινούς μήνες, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, ενώ, σημειώνεται ότι αν η αύξηση φτάσει στους δύο βαθμούς Κελσίου, η αντίστοιχη αύξηση στις πυρκαγιές θα αγγίξει το 62%.
Οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ των ηγεσιών των συναρμόδιων φορέων, σε μεγάλες πόλεις και περιφέρειες (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο) ολοκληρώθηκαν με την τελευταία σύσκεψη στην Αθήνα (18/4), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις εργασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο ανά τη χώρα αναμένεται να συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δυνάμεων.
Από την πλευρά του το υπουργείου Περιβάλλοντος (με τη Δασική Υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με το κομμάτι της πρόληψης) ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε καθαρισμό 40.000 στρεμμάτων κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων, διάνοιξη 1.600 χιλιομέτρων αντιπυρικών ζωνών και συντήρηση και διάνοιξη 16.000 χιλιομέτρων οδικού δασικού δικτύου, έως το τέλος Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» (12/4) ως πολιτικός προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Σώματος, έθεσε το διπλό στοίχημα της φετινής αντιπυρικής περιόδου που συνοψίζεται στο δίπτυχο «πρόληψη και ετοιμότητα», ενώ επεσήμανε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα θα έχει στη διάθεσή της περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σε σχέση με πέρυσι.
Ενίσχυση
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 74 – εθνικά και μισθωμένα – αεροσκάφη και ελικόπτερα που ήταν διαθέσιμα το 2021, φέτος αναμένεται ο αριθμός να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 90, κάτι που, όμως, θα κλειδώσει από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα γίνουν και οι τελικές ανακοινώσεις.
Ενισχυμένη, όμως, θα είναι η Πυροσβεστική και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού (16.330 σύνολο), με 11.012 μόνιμους πυροσβέστες γενικών καθηκόντων, 221 ειδικών καθηκόντων, 2.515 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, 105 άτομα πολιτικό προσωπικό, 2.477 εποχικούς πυροσβέστες (1/5/2022-31/10/2022), 2.200 εθελοντές και 500 πυροσβέστες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων επταετούς θητείας (τους λεγόμενους δασοκομάντος), ένα σώμα που θα συνδράμει ως αερομεταφερόμενο τμηματικά από Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα. Στο έργο των πυροσβεστών θα συμβάλουν και μεικτοί περίπολοι Στρατού – Πυροσβεστικής – Αστυνομίας.
Επιπλέον, εκτός από τα 3.488 διαθέσιμα οχήματα (υδροφόρα, ειδικά, βοηθητικά) του Πυροσβεστικού Σώματος, για πρώτη φορά, 100 μοτοσικλέτες θα περιπολούν στα δάση. Στη φαρέτρα της πολιτείας, όμως, προστίθενται και τρία νέα όπλα στη μάχη με τις φλόγες: Η εναέρια επιτήρηση, η θεσμοθέτηση της χρήσης αντιπυρός (πρόκειται για μέθοδο κατάσβεσης που προκαλεί τεχνητή καύση) και η ευρεία χρήση drones.
Η εναέρια επιτήρηση, μάλιστα, θα επιτευχθεί με διαρκείς πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας από 3 και άνω και στόχο την άμεση ανίχνευση και καταστολή πυρκαγιών οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτα μέτωπα.