Στη σύγχρονη παγκόσμια πρόκληση που αφορά στο μέλλον των μεταφορών και στον στόχο να γίνουν περισσότερο φιλικές για το περιβάλλον, καλούνται να απαντήσουν λιλιπούτειοι ερευνητές από τη Θεσσαλία. Εκατόν είκοσι μαθητές ηλικίας από δ’ τάξη του δημοτικού έως το γυμνάσιο, από Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, με όπλο τους τις νέες τεχνολογίες αλλά και τη «φρέσκια» ματιά τους αναμένεται να δώσουν τις δικές τους λύσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής και καινοτομίας για παιδιά (First Lego League).

Τον διαγωνισμό στον Βόλο διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως στρατηγικός συνεργάτης του FLL Greece και του Φιλεκπαιδευτικoύ Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου eduACT. Πρόκειται για τον περιφερειακό προκριματικό Θεσσαλίας που θα πραγματοποιηθεί στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, από τις δέκα το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα.

Ο διαγωνισμός στη Θεσσαλία θα είναι ο πρώτος και μοναδικός, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που θα γίνει δια ζώσης. Πέρυσι, ο διαγωνισμός είχε γίνει με υβριδικό τρόπο, όπως άλλωστε θα γίνει και φέτος σε διάφορες περιφέρειες της χώρας. «Νιώθουμε χαρά αλλά και αγωνία για να πάνε όλα καλά στον διαγωνισμό, που επιλέξαμε, από τη στιγμή που όλα επιστρέφουν σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας, να διοργανώσουμε δια ζώσης. Βεβαίως θα ισχύουν αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια όλων. Στον χώρο του κτιρίου Παπαστράτος θα έχουν δικαίωμα εισόδου μόνο οι μαθητές και οι συνοδοί τους, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή rapid test 24 ωρών», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο εκπαιδευτής, υπεύθυνος διοικητικής υποστήριξης του προγράμματος TALOS και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πρώιας.

Συνολικά στον διαγωνισμό που έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλία το 2018 και φέτος διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα λάβουν μέρος 12 ομάδες και συνολικά 120 άτομα. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως κάθε χρόνο από το 1998.

Δημοσιεύεται μια πρόκληση, που βασίζεται σε ένα ρεαλιστικό επιστημονικό πρόβλημα. Ομάδες από δύο έως και δέκα άτομα, με τουλάχιστον έναν ενήλικο προπονητή, συμμετέχουν στην πρόκληση προγραμματίζοντας ένα αυτόνομο ρομπότ για να σκοράρουν πόντους στην θεματική πίστα (Robot Game), προτείνοντας λύσεις στο πρόβλημα που έχουν ανιχνεύσει (Project) και λειτουργώντας πάντα με βάση θεμελιώδεις αξίες (Core Values). Φέτος, οι ομάδες θα διερευνήσουν το μέλλον των μεταφορών και η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο διαδίκτυο.

Περισσότερα Εδω