Παρέμβαση από τον Ηλία Χούστη, Ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Purdue των ΗΠΑ

Αύριο συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, στις 19 Οκτωβρίου 1944. Η «Κίτρινη Αποθήκη» είναι ένα εμβληματικό κτήριο της πόλης, στους χώρους του οποίου στη διάρκεια της κατοχής φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες Έλληνες πατριώτες. Κατασκευασμένη τη δεκαετία του 1930 ως καπναποθήκη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και βιομηχανικής κληρονομιάς του Βόλου. Το κτήριο έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ιστορική του αξία δεν περιορίζεται μόνο στη βιομηχανική του χρήση, αλλά και ως τόπου μνήμης των θυμάτων της γερμανικής κατοχής, τονίζει ο Ηλίας Χούστης, Ομότιμος καθηγητής των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Purdue των ΗΠΑ

Ρημάζει η ιστορική “Κίτρινη Αποθήκη” στον ΒόλοΡημάζει η ιστορική “Κίτρινη Αποθήκη” στον Βόλο

Ο Ηλίας Χούστης με το άρθρο του επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης της ανακατασκευής της Κίτρινης Αποθήκης

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Χούστη:

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχοντας αναλάβει τη χρήση του κτηρίου, σχεδίασε την ανακατασκευή του με στόχο να το μετατρέψει σε Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας. Επιπλέον, προβλεπόταν η φιλοξενία ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων και ερευνητών, σεμιναρίων, εργαστηρίων, καθώς και διαφόρων επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της πανεπιστημιακής κοινότητας και στη διασύνδεσή της με την πόλη του Βόλου. Η μελέτη της ανακατασκευής του κτηρίου προβλέπει την διαμόρφωση του πρώτου ορόφου, ώστε να θυμίζει ότι υπήρξε τόπος μαρτυρίου και θυσίας. Έτσι, η «Κίτρινη Αποθήκη» μπορεί να αποτελέσει έναν κόμβο γνώσης και δημιουργικότητας για φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές και πολίτες, αλλά και τόπος ιστορικής μνήμης.

Ρημάζει η ιστορική “Κίτρινη Αποθήκη” στον ΒόλοΡημάζει η ιστορική “Κίτρινη Αποθήκη” στον Βόλο

Παρά την εκκίνηση των εργασιών το 2019, οι εργασίες έχουν διακοπεί λόγω οικονομικών προβλημάτων του εργολάβου. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπήρξε καν μέριμνα προστασίας του κτηρίου, με συνέπεια να έχει αφεθεί χωρίς στέγη και εκτεθειμένο σε σοβαρές φθορές. Οι φθορές που προκαλούνται από την έκθεσή του στα καιρικά φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχομένων και τη στατική κατάσταση του κτηρίου σύμφωνα και με την τελευταία τεχνική έκθεση μηχανικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εγκατάλειψη έρχεται μετά από την επένδυση σημαντικών πόρων των φορολογουμένων για την ανακατασκευή, επιδεινώνοντας το πρόβλημα και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον του έργου.

Ρημάζει η ιστορική “Κίτρινη Αποθήκη” στον ΒόλοΡημάζει η ιστορική “Κίτρινη Αποθήκη” στον Βόλο

Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης της «Κίτρινης Αποθήκης» είναι κρίσιμη και επείγουσα, τόσο για την αναγέννηση του κτηρίου ως σύγχρονο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο όσο και για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Άμεσα, πρέπει να γίνει η απαραίτητη επένδυση, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή του κτηρίου και να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών. Στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο κ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την ερχόμενη Τρίτη, περιμένουμε κάποιες απαντήσεις και για την τύχη του ιστορικού και επιβλητικού αυτού κτηρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω