Το έργο για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Αφρική προχωρά καλύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το ερευνητικό και κατασκευαστικό κέντρο που επιλέχθηκε από τον ΠΟΥ στη Νότια Αφρική παρήγαγε ένα υποψήφιο εμβόλιο βασισμένο στη νέα τεχνολογία mRNA μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αυτό κατέστη δυνατό χωρίς την υποστήριξη των εταιρειών βιοτεχνολογίας που παράγουν εμβόλια για τον κορονοϊό mRNA, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν, δήλωσε ο Μάρτιν Φρίντε, συντονιστής του ΠΟΥ έρευνας εμβολιασμού.

Τεχνολογια που δεν παραβιάζει διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Τον Ιούνιο του 2021, ο ΠΟΥ επέλεξε την εταιρεία βιοτεχνολογίας Afrigen Biologics and Vaccines στο Κέιπ Τάουν ως κόμβο έρευνας. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι το εργαστήριο χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμη τεχνολογία και δεν παραβιάζει κανένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η τεχνολογία πρόκειται να διατεθεί σε εταιρείες σε άλλες φτωχότερες χώρες. Το εργαστήριο εκπαιδεύει επίσης το προσωπικό. Τον Φεβρουάριο, θα ονομαστούν και άλλες χώρες στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η παραγωγή. Η Αργεντινή και η Βραζιλία έχουν ήδη καθοριστεί ως τοποθεσίες.

Ο ΠΟΥ κάλεσε και πάλι τις εταιρείες βιοτεχνολογίας να συμμετάσχουν στο έργο. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χρόνο σε κλινικές μελέτες. Με την υποστήριξή τους, η ανάπτυξη ενός  εμβολίου είναι νοητή σε 12 έως 18 μήνες, διαφορετικά θα χρειαστούν τρία χρόνια.

Κατονόμασε συγκεκριμένα τον αμερικανικό κατασκευαστή Moderna και την εταιρεία Biontech, συνεργάτη της Pfizer. Ωστόσο, περίπου 20 άλλες εταιρείες – στην Κίνα, την Ταϊβάν και την Ινδία, για παράδειγμα εργάζονται τώρα σε εμβόλια mRNA.

Παραγωγή εμβολίων σε φτωχότερες χώρες

Αυτές οι βιοτεχνολογίες, επίσης, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την εξειδικευμένη εκπαίδευση στο Afrigen εάν συνάψουν συμφωνίες αδειοδότησης για την παραγωγή των εμβολίων τους με εργαστήρια σε φτωχότερες χώρες.

Η πρωτοβουλία που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ διαπραγματεύεται και συνδυάζει συμφωνίες αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με φαρμακευτικές εταιρείες για να τις καταστήσει πιο προσιτές στους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων. Όπως δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουιμινάθαν το έργο Afrigen στοχεύει να φέρει επανάσταση στην προμήθεια εμβολίων σε φτωχότερες χώρες.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Περισσότερα Εδω