«Απαράδεκτο», χαρακτήρισε το φαινόμενο της διαρροής σε Μέσα Ενημέρωσης, στοιχείων της δικογραφίας μιας υπόθεσης, ο Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δικηγόρος στο Λονδίνο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά.

Υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες της ανάκρισης είναι απόρρητες όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας και έθεσε δυο ηθικά θέματα. Την εμπλοκή του μωρού που θα μεγαλώσει γνωρίζοντας ότι το ημερολόγιο της μητέρας του έχει γίνει φέιγ βολάν και φωτογραφίες από το σπίτι του έχουν κυκλοφορήσει παντού, λέγοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, «την ανωνυμία την έβαλε στην άκρη ο φερόμενος ως θύτης, ο κατά τη δική του ομολογία δολοφόνος, ο οποίος βγήκε στα κανάλια από την πρώτη στιγμή και έλεγε ότι είναι αθώος».

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε, είναι αυτό της αξιοπιστίας της διαδικασίας. «Στην Ελλάδα δεν προσέχουμε την αξιοπιστία των θεσμών», τόνισε, σημειώνοντας ότι «για να προστατεύσεις την αξιοπιστία μιας δίκης, πρέπει να υπάρχει πλήρης μυστικότητα μέχρι να φτάσει η υπόθεση στην ακροαματική διαδικασία. Η κάλυψη από τους δημοσιογράφους πρέπει να γίνει με τακτοποιημένο τρόπο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας».

Πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα, στη Βρετανία είναι ποινικό αδίκημα, όπως και στην Ελλάδα, όπου όμως δεν τηρείται».

 

«Βγάζουν δικηγόρους στα κανάλια να φτιάξουν μια ατμόσφαιρα, που θα πιέσει τους δικαστές και τους ενόρκους. Όταν φτιάχνεις ένα δημόσιο αίσθημα, υπέρ ή κατά του κατηγορούμενου, δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά τους ότι η υπόθεση φτάνει στο ακροατήριο, με όλο αυτό τον θόρυβο. Στη Βρετανία, για να προστατεύσουμε τους ενόρκους και τη δίκη, όλα τα στοιχεία είναι μυστικά, ακόμη και η ταυτότητα του υπόπτου ή του θύτη». Πρόσθεσε ότι σε μια αντίστοιχη υπόθεση στη Βρετανία, στοιχεία από το ημερολόγιο και φωτογραφίες θα δίνονταν στη δημοσιότητα μόνο στη δίκη.

Ο κ. Ελευθεριάδης μίλησε για απόλυτη αναρχία στο χώρο της ιδιωτικής ενημέρωσης στην Ελλάδα την οποία «δεν θέλει κανείς να συμμαζέψει» και για έλλειψη κανόνων δεοντολογίας. «Το θέμα είναι θεσμικό. Πρέπει η ΕΣΗΕΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΕΣΡ να θέσουν ένα πλαίσιο και να το στείλουν σε όλα τα ΜΜΕ. Δεν αρκούν οι ανακοινώσεις».

Ο καθηγητής εξαπέλυσε «πυρά» και κατά συναδέλφων του δικηγόρων. «Διαπράττουν παράνομες πράξεις διαρρέοντας στοιχεία της δικογραφίας. Ανυπόστατο ότι ο δικηγόρος δικαιούται να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για να προστατεύσει τον πελάτη του. Μόνο με ηθικά μέσα και μόνο στο δικαστήριο υπερασπίζεσαι τον πελάτη, όχι στις τηλεοράσεις. Αυτά είναι ανήθικα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα Εδω