Δεν υπάρχει Λαρισαίος που να μην έχει ακούσει για τα περιβόητα κτήματα της πρώην βασιλικής οικογένειας, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκονται, ακόμη πιο λίγοι τα έχουν επισκεφθεί και οι περισσότεροι αγνοούν τι σημαίνουν αυτά τα μνημεία για την σύγχρονη ιστορία μας.
Το onlarissa.gr βρέθηκε λοιπόν στο δάσος του Πολυδενδρίου, όπου βρίσκεται το εξοχικό κτήμα της τέως βασιλικής οικογένειας και σε ένα οδοιπορικό, θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε μέσω της κάμεράς μας την ασύλληπτη αυτή φυσική ομορφιά που συναντήσαμε και βρίσκεται μόλις 45 χιλιόμετρα από την Λάρισα.
Το δάσος βρίσκεται σε υψόμετρο 1054 μέτρα, καταλαμβάνοντας μια μεγάλη έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων. Εντός αυτών υπάρχουν επίσης ασύλληπτης ομορφιάς παραλίες. Να σημειωθεί ότι έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εθνικός Δρυμός. Στο δάσος υπάρχει μεγάλη ποικιλία βλάστησης με δρυς, οξιές, έλατα, σπάνια μανιτάρια και καστανιές, ενώ το δάσος αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη πανίδας. Εκεί μπορεί να βρει κανείς από περίεργα πουλιά, μέχρι ελάφια, πολλά αγριογούρουνα, λύκους, ελάφια, ζαρκάδια, μέχρι και αρκούδες. Μάλιστα ο ντόπιος Δημήτρης Μπερτζέμης που μας ξενάγησε στα δικά του αυτά μέρη (ιδιοκτήτης ταβέρνας και καταλυμάτων στην περιοχή), μας διηγείται πρόσφατο σχετικά περιστατικό από πέρσι το καλοκαίρι, όταν μια τουρίστρια κάνοντας βόλτα στις υπέροχες ειδικές διαδρομές τους δάσους, με το ποδήλατό της, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μικρή αρκούδα και στην συνέχεια με την τεράστια …μαμά αρκούδα που έψαχνε το αρκουδάκι της. Φοβερή εμπειρία για εκείνη και ευτυχώς χωρίς… απώλειες!
Εντός του κτήματος υπάρχουν και δύο εκκλησίες του 16ου αιώνα αφιερωμένες στην Παναγία. Πρόκειται για τον ναό της Παναγίας Πολυδενδρίου και για τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Οι εικόνες των δύο εκκλησιών και οι ιδιαίτερες τοιχογραφίες, προκαλούν δέος. Στο δάπεδο του πρώτου ναού υπάρχουν αρχαίες επιγραφές, ένδειξη ότι εκεί προϋπήρχε αρχαίο ιερό. Να σημειωθεί πως το δάσος του Πολυδενδρίου ήταν παλιό οθωμανικό τσιφλίκι και αγοράστηκε το 1906 από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο.
Για την τέως βασιλική οικογένεια ήταν κυρίως ένας τόπος εξοχής και κυνηγιού.
Οι μέχρι τότε ιδιοκτήτες του ήταν οι Mιχ. Aλεξανδρή, Δημ. Θεοχάρη, Xρ. Λεονταρίτη και Mπ. Tεβίκ. Το κτήμα για την βασιλική οικογένεια ήταν κυρίως ένας τόπος εξοχής και κυνηγιού. Tο 1924 οι κινηματίες το εκποίησαν, αλλά η αγοράστρια εταιρεία «Δασική» πτώχευσε και το κτήμα περιήλθε στην Eθνική Tράπεζα. Tο 1939, ο τότε διάδοχος Παύλος το απέκτησε με την προίκα της συζύγου του Φρειδερίκης και επί δεκαετίες εξασφαλίζουν τα προς το ζην δεκάδες καλλιεργητές. Ο βασιλεύς Παύλος είχε δωρίσει το κτήμα Πολυδενδρίου το 1962 – με την αφορμή των γάμων της πριγκίπισσας Σοφίας – υπέρ των αγροτικών συνεταιρισμών της Ελλάδος «Ίνα ανεγερθούν εκεί σχολαί επιμορφώσεως των αγροτών, οίτινες μετά των εργατών αποτελούν βασικόν τμήμα της σπονδυλικής στήλης του έθνους». Ουδέποτε όμως τηρήθηκαν αυτοί οι όροι και όπως ορίζει λοιπόν ο νόμος, η δωρεά ακυρώθηκε με το πέρας του χρόνου και το κτήμα επεστράφη στην ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας.
Mετά το θάνατο του βασιλέως Παύλου, τα 108/288α του κτήματος περιήλθαν στον βασιλιά Kωνσταντίνο και στην πριγκίπισσα Eιρήνη, τα 36/288α στη βασίλισσα Σοφία και τα 36/288α στην θεία τους πριγκίπισσα Aικατερίνη. Με το ΝΔ 225/1973, το καθεστώς της 21ης Απριλίου απαλλοτριώνει την κινητή και ακίνητη περιουσία της βασιλικής οικογένειας. Το 1975, το σύνολο της περιουσίας αποδίδεται στους νόμιμους ιδιοκτήτες, την Ελληνική βασιλική οικογένεια, η οποία από τότε και μέχρι το 1994 πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν. Ο τελευταίος νόμος που ρυθμίζει το κτήμα Πολυδενδρίου μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές είναι ο Ν. 2215/1994 με τον οποίο περνά τελεσίδικα η βασιλική περιουσία στο Δημόσιο και το θέμα έκλεισε οριστικά το Νοέμβριο του 2002 με την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ειδικά για το Κτήμα Πολυδενδρίου και Τατοΐου καθορίζεται ως υπεύθυνος φορέας το Υπουργείο Γεωργίας (τότε), νυν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΟΛΑ ΑΦΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ
Σε κάποια άλλη χώρα αυτός ο φυσικός θησαυρός σαφώς και θα είχε αξιοποιηθεί και θα αποτελούσε προορισμό για χιλιάδες τουρίστες, κάτι όμως που δυστυχώς δεν συμβαίνει με εμάς.
Περιηγούμαστε στον πανέμορφο αυτό τόπο και ένα σφίξιμο στην καρδιά, σου κόβει την ανάσα, όταν συνειδητοποιείς ότι αυτός ο θησαυρός έχει αφεθεί στην τύχη του.
Υπεύθυνο για το δάσος να σημειώσουμε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι υπεύθυνο για αυτόν τον τόπο, δεν έχει τις δυνατότητες να το αξιοποιήσει, τουριστικά.
Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ»
Στην καρδιά του δάσους του Πολυδενδρίου αντικρίζει κανείς ξαφνικά μέσα στην …ζούγκλα, θαρρείς βγαλμένο από «θρίλερ» έναν οικισμό που ξεπροβάλει σαν …φάντασμα.
Κάποτε αυτός ο οικισμός είχε 80 σπίτια, σήμερα μισογκρεμισμένα έρχονται να συμπληρώσουν ένα φυσικό παζλ απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και μέρος μιας τόσο λυπηρής τελικά, ιστορίας, λόγω της εγκατάλειψης αυτού του τόπου. Στον εν λόγω οικισμό κάποτε υπήρχε μπακάλικο, αστυνομία και δασική σχολή.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Αθανασία Παύλου / φωτογραφίες-βίντεο: onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις