Γεγονός αποτελεί η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS σε 35 κλάδους του λιανικού εμπορίου και πρακτικά πλέον σε ολόκληρη την αγορά, με βάση το άρθρο 46 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει απαραιτήτως να κάνουν δεκτή την πληρωμή με κάρτα στις συναλλαγές τους ή τουλάχιστον να έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες για την τοποθέτηση τερματικού αποδοχής καρτών στις επιχειρήσεις τους, με χρονικό περιθώριο την 29η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.Το onlarissa.gr μίλησε με ορισμένους από τους επαγγελματίες που επηρεάζονται, πωλητές σε υπαίθριες λαϊκές αγορές και οδηγούς ταξί και άκουσε τις απόψεις τους για τη νέα αυτή υποχρέωση, την οποία καλούνται να διαχειριστούν στην εργασία τους.

Της Ζωής Μπουρουτζή

Στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου στη Νεάπολη Λάρισας, η πλειοψηφία των πωλητών δεν έκαναν χρήση POS έως τώρα και ούτε είχαν σκοπό να ξεκινήσουν, εάν δεν τους υποχρέωνε ο νόμος. Όσοι  το χρησιμοποιούσαν ήδη, ανήκαν κατά βάση σε εκείνους που έστηναν τους πάγκους τους και στα παζάρια. Όλοι όσοι ερωτήθηκαν βέβαια, δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασής του. Όπως αναφέρουν, είναι ασύμφορο για εκείνους που εμπορεύονται οπωροκηπευτικά, οι συναλλαγές των οποίων περιορίζονται σε μικρά ποσά, κατά βάση κάτω των 5 ευρώ: «Ο περισσότερος κόσμος έρχεται και παίρνει 0,80, 1, 2 ευρώ. Κάποιοι ναι, ζητούσαν να πληρώσουν με κάρτα, όμως όχι πολλοί. Θεωρώ ότι αυτό το μέτρο δεν είναι σωστό, για τη λαϊκή τουλάχιστον», αναφέρει πωλητής φρούτων. «Στη λαϊκή ο κόσμος δεν είναι ακόμα τόσο εξοικειωμένος με τα POS και επειδή τα ποσά είναι μικρά, έρχονται πάντα με μετρητά. Η συνηθέστερη τιμή είναι 5-10 ευρώ, το πολύ 20 ευρώ, που ο κόσμος ακόμη τα έχει», δηλώνει πωλήτρια σε πάγκο με ρούχα.

«Από τη στιγμή που μπαίνει το POS στις λαϊκές, σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα εξαφανιστούμε όλοι και δεν θα είναι μόνο δική μας καταστροφή, αλλά και του καταναλωτικού κοινού, γιατί μπορούσαμε να κάνουμε μια έκπτωση στον πελάτη. Τώρα, με τις ληστρικές χρεώσεις που δεχόμαστε από τις τράπεζες, εκτός από το κράτος, θα έχουμε “συνεταίρους” και εκείνες. Αργά ή γρήγορα οι λαϊκές θα ξεμείνουν από πωλητές. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε στην περίοδο πριν βγούμε στη σύνταξη. Όταν κάποιος επαγγελματίας έχει 30-40 χρόνια στη λαϊκή, σε τρία, τέσσερα χρόνια βγαίνει στη σύνταξη και ξαφνικά χρειάζεται να τοποθετήσει POS, πώς θα εγκλιματιστεί; Οι καταναλωτές μακροπρόθεσμα θα βγουν οι μεγάλοι ζημιωμένοι, κι ας νομίζουν ότι κερδίζουν κάτι βραχυπρόθεσμα, γιατί οι τιμές θα φτάσουν στα ύψη και θα οδηγηθούν στα σούπερ μάρκετ. Από εμάς που είμαστε 130 άτομα στα βιομηχανικά προϊόντα, τα 10-15 χρησιμοποιούν POS».

Θεωρούν όμως ότι έχουν κάποιο μειονέκτημα σε σχέση με συναδέλφους τους που δέχονταν ως τώρα πληρωμές με κάρτες; «Κανένα μειονέκτημα. Κακά τα ψέματα, υπήρχε το “χάρτινο” χρήμα και κινούταν η αγορά», απαντούν κατηγορηματικά. «Δεν το λέμε μειονέκτημα στον χώρο μας, ακόμα όχι. Απλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τη συναλλαγή. Ο περισσότερος κόσμος, ακόμα κι αν ζητήσει συναλλαγή με κάρτα, έρχεται με μετρητά. Μοιραία θα γίνει και δεν είναι κάτι κακό, ήρθε η ώρα, να μην το φοβόμαστε», δηλώνει κάποιος άλλος.

Στον αντίποδα, όσοι από τους πωλητές δέχονταν ήδη ηλεκτρονικές συναλλαγές, στην πλειονότητά τους δεν ανήκουν στην κατηγορία των παραγωγών: «Εμείς δεν είμαστε παραγωγοί, είναι άλλη η ιστορία σε μας», εξηγεί ιδιοκτήτης σε πάγκο με είδη προικός. «Έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους. Από εδώ και πέρα που αρχίζουν οι πάγκοι με τα ρούχα και τα είδη προικός, υπάρχουν αρκετοί που έχουν. Το πλεονέκτημα είναι τεράστιο, απλά αυτοί που δεν έχουν βάλει μηχάνημα δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Συνδέεται με λογαριασμό, γλιτώνεις χρόνο και τρεχάματα, έχεις υπενθύμιση αν ξεχάσεις να πληρώσεις κάτι. Και για 1 ευρώ το βγάζω, γιατί ο άλλος μπορεί να μην έχει λεφτά πάνω του. Προτιμώ τέτοια άτομα κι εμένα με προτιμάνε άνθρωποι που θέλουν να πληρώνουν με κάρτα».

«Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και με τις ταμειακές. Στην αρχή ο κόσμος φοβόταν μην πατήσει κάτι λάθος και βγει κανένας τεράστιος λογαριασμός, που το είχαν πάθει αρκετοί στην αρχή, αλλά σιγά σιγά τα μάθαμε κι αυτά, όλα τα λάθη ακυρώνονται μέσω του λογιστή κι αν έχεις έναν σωστό τεχνικό».

Ταυτόχρονα, το ίδιο αρνητικά διαβλέπουν το νέο μέτρο και οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι επίσης έχουν αρχίσει τις διαδικασίες τοποθέτησης συσκευών στα οχήματά τους. «Εφόσον έγινε υποχρεωτικό, όλοι θα αναγκαστούμε να βάλουμε. Μέχρι τη στιγμή που δεν ήταν υποχρεωτικό, δεν ήθελα να το χρησιμοποιήσω».

Όπως εξηγούν, οι “απώλειες” στις κούρσες δεν είναι μεγαλύτερες από τα χρήματα τα οποία θα κέρδιζαν, καθώς θα αναγκάζονταν ούτως ή άλλως να τα πληρώσουν σε εισφορές. «Αναλογικά, αν το βάλεις, “είσαι μέσα”, δεν συμφέρει, ειδικά στις δικές μας δουλειές, που δεν είναι εμπόριο. Κάνουμε έναν τζίρο ημερησίως και πληρώνουμε πέντε, έξι διαφορετικούς φορείς από την τσέπη μας. Αυτά τα 200 ευρώ που θα πάρεις τον μήνα επιπλέον, θα τα δώσεις αλλού. Δεν είναι ότι πρέπει αναγκαστικά να το δουλέψω, γιατί θα μου αποφέρει χρήμα. Για αυτό τον λόγο πήγαινε αργά μέχρι τώρα, γιατί δεν είχε κέρδος».

Οι ίδιοι οδηγοί εξηγούν ότι γνωρίζουν μερικούς συναδέλφους τους που έκαναν από πριν χρήση συσκευών POS, όμως είναι λίγοι. «Όσο και να ψάξεις, εδώ δεν θα βρεις κανέναν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω