Όπως ενημέρωσε ο τεχνικός σύμβουλος που έκανε τη σχετική μελέτη τα 14000 σημεία καταναλώνουν 4,3 εκατ. κιλοβατορες και η εξοικονόμηση που προβλέπεται να επιτευχθεί είναι της τάξης του 67%.
Η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης θα περιλαμβάνει:
Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Καρδίτσας και της δυνατότητας σύναψης Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών 12ετούς διάρκειας, με ιδιώτη (μέσω διεξαγωγής Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού), στην οποία το σύνολο της απαιτούμενης επένδυσης θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο από ιδιωτικά κεφάλαια και η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) για την Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας, στο Δήμο Καρδίτσας.
Η αποπληρωμή θα γίνει με εκχώρηση μέρους των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού (άρθρο 43, του ν. 4257/2014) για την αποπληρωμή της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της εξοικονόμησης και οι λοιπές απαιτήσεις που θα προβλέπονται στα Συμβατικά Τεύχη που θα καταρτιστούν από την Υπηρεσία του Δήμου.

Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα έτος θα έχει αλλαχθεί το σύνολο των φωτιστικών.

Σήμερα, οι υποδομές Δημοτικού Φωτισμού (φωτιστικά σώματα) στο Δήμο Καρδίτσας, σύμφωνα τις μελέτες που διενεργήθηκαν και τα φωτιστικά σημεία που είναι εγκατεστημένα σε δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες, παιδικές χαρές του Δήμου, όπως καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν συνολικά και ανά κατηγορία είδους εξοπλισμού για τα συμβατικού τύπου φωτιστικά σημεία, ανέρχονται σε 17.967 τεμάχια.

Το συνολικό αντικείμενο της προτεινόμενης επένδυσης θα αποτελείται από 13.799 φωτιστικά σημεία και προτείνεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά με φωτιστικά νέας τεχνολογίας (LED). Η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση του υφιστάμενου συστήματος ανέρχεται στις 4.302.532,11 kWh, ενώ η αντίστοιχη του νέου συστήματος στις 1.438.115,48 kWh. Με βάση την προηγούμενη αναφορά προκύπτει αρχική εκτίμηση εξοικονόμησης της τάξεως του 66,58%.

Θα εξαιρεθούν 4.168 φωτιστικά σημεία από την διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης τα οποία ήδη έχουν αναβαθμιστεί.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Σε έντονους τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση της κ. Αλκ. Κολοκύθα. «Είμαστε κατά των αποικιοκρατικών συμβάσεων που λειτουργούν υπέρ των εργολάβων και των φίλων τους. Με 250.000 μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση. Η μελέτη πάσχει από παντού. Διακόψατε την αντικατάσταση με led που θα είχε ολοκληρωθεί. Θέλετε κάποιοι να κονομήσουν. Θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση. Μην τολμήσετε να δεσμεύσετε το Δήμο.»
Από την πλευρά της Λαικής Συσπείρωσης ο επικεφαλής κ. Κρανιάς τόνισε μεταξύ άλλων:
«Όπως προκύπτει από τη σχετική εισήγηση, που φαίνεται ότι έγινε κατά παραγγελία ή δόθηκε έτοιμη από εργολάβους,ο επιχειρηματίας θα αναλάβει το έργο για 12 χρόνια τσεπώνοντας εγγυημένα εκατομμύρια από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, που δεν πρόκειται να δουν κανένα οικονομικό όφελος. Ξέρουμε καλά ότι όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες είναι υποβαθμισμένες και κοστίζουν ακριβότερα από όταν τις παρείχε το προσωπικό των Δήμων, αφού το μοναδικό κριτήριο των εργολάβων είναι το κέρδος τους και τίποτα άλλο.
Εκτός από τους δημότες ζημιωμένοι θα βγουν και οι εργαζόμενοι που απαξιώνονται και σε επόμενη φάσηείναι σίγουρο ότι θα χάσουν τις δουλειές τους.»
Ο κ. Ξηλωμένος επισήμανε: «Δεν έχει τη νομιμοποίηση να παραχωρήσετε για 12 χρόνια τον ηλεκτροφωτισμό που έχει ανταποδοτικότητα. Είναι πρωτοφανές αυτό που επιχειρείται. Ιδιωτικοποιεί η Δημ. Αρχή μια ανταποδοτική υπηρεσία. Πολλοί δήμοι με αντίστοιχες συμβάσεις καταλήγουν στα δικαστήρια με ιδιώτες. Ναρκοθετεί το μέλλον και της επόμενης Δημοτικής Αρχής.
Ο κ. Γκαβογιάννης υποστήριξε: «θα πρέπει να συζητηθεί σε άλλο συμβούλιο. Υπάρχουν κενά. Θα είμαστε αρνητικοί.»

Παπαλός: Στην ορθή κατεύθυνση
Από την πλευρά του ο κ. Κ Παπαλός σημείωσε: «Εχει εφαρμοστεί σε πολλές πρωτεύουσες νομών με θετικά αποτελέσματα. Θα υπάρχουν ασφαλιστικές ρήτρες που θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου. Είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα προκύψουν καλύτερες υπηρεσίες. Μια τέτοια διαδικασία δεν είναι ιδιωτικοποίηση, η υπηρεσία παραμένει στο Δήμο.
Ο κ. Ηλίας Σχορετσιανίτης τόνισε: «Θα εξοικονομηθούν άμεσα κάποια χρήματα, και θα υπάρξει καλύτερος φωτισμός»

Βασίλης Τσιάκος: “Κάποιοι θέλουν να γίνουν τροχοπέδη”

Η Δημ. Αρχή από την πρώτη στιγμή είπε ότι η Καρδίτσα θα γίνει μια πόλη φωτεινη.
Στον φωτισμό δεν ήμασταν στο επίπεδο που έπρεπε. Καμιά ιδιωτικοποίηση δεν γίνεται. Δεν κινδυνεύει καμιά θέση υπαλλήλου γι αυτό και ζητήσαμε και άλλους υπαλλήλους. Μερικοί προσπαθούν να βαφτίσουν το ψάρι κρεας. Ο δημότης δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Δεν δέχομαι τη σπέκουλα περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ποια είναι η αδιαφανή διαδικασία; Ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός;
Ο Δημοτικός φωτισμός θέλει αναβάθμιση. Θέλουμε να μπούμε στους 100 πράσινους δήμους πανευρωπαϊκά και προχωρούμε σε διάφορες δράσεις. Οποιοδήποτε έργο ορισμένοι επιχειρούν να το δαιμονοποιήσουν. Κρίνουν εξ ιδίων;
Τι γίνεται με τη ΣΕΑ; Τι κερδίζει ο Δήμος; Καταρχήν τα 100.000 για τη συντήρηση. Αποκτά ο Δήμος σύστημα τηλεδιαχείρισης και ελέγχου που θα μείνει. Μετά από 12 χρόνια όλα τα φωτιστικά θα είναι καινούρια. Που σημαίνει ότι οι Δημότες θα κάνουν 70% εξοικονόμηση.
Ο Δήμος προχωρά μπροστά και κοιτάζει το μέλλον. Αν θέλετε να δαιμονοποιησετε καταστάσεις πρόβλημά σας. Ακόμη κ αν θέλετε να γίνεται κάποιοι τροχοπέδη, εμείς θα πάμε το Δήμο μπροστά. Κάποιοι, προσπαθούν να μην γίνουν έργα στην Καρδίτσα για να διακιολογήσουν το μηδενικό τους έργο.
Με τη ΣΕΑ δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και θα προσφέρουμε υπηρεσίες που ούτε καν τις διανοούνταν κάποιοι.

 

Περισσότερα Εδω