Λαϊκή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ζητεί ο εμφανίζεται ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μιλώντας στο onlarissa.gr, ο κ. Χαρακόπουλος εξηγεί πως το κυβερνών κόμμα είναι ανοιχτό σε μετεκλογικές συνεργασίες, όχι όμως και σε όρους και προϋποθέσεις «που καταλύουν την ίδια τη λογική».

Για τον δε ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως θα έκανε κυβέρνηση με τον… οποιονδήποτε μπορούσε, αφήνοντας ανοιχτή και μία συνεργασία με τον κόμμα Βαρουφάκη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τον ίδιο.

Σε ότι αφορά το εκλογικό δίλημμα, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει πως αυτό είναι ή «να προχωρήσουμε μπροστά, ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης για την χώρα, με καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με μειωμένη ανεργία, με υψηλότερες συντάξεις, με ποιοτικότερη παιδεία και υγεία, με αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για το αύριο» ή  «επιστροφή στο παρελθόν, στην μιζέρια, στα αδιέξοδα, στους ερασιτεχνισμούς και τυχοδιωκτισμούς».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Έχοντας πλέον την πείρα από τις εκλογές του 2000, ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές υπάρχουν στο πολιτικό τοπίο της χώρας με το σήμερα; Πορευόμαστε προς το βέλτιστο ή το χείρον κ. Χαρακόπουλε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα αυτές τις δεκαετίες έχει αλλάξει πολύ, και μαζί της άλλαξε και η πολιτική ζωή. Η μεγάλη και μακρά δοκιμασία της προηγούμενης δεκαετίας, με την οικονομική χρεωκοπία, την κρίση των θεσμών, την κοινωνική αναταραχή και τη διακυβέρνηση από τις δυνάμεις του λαϊκισμού, που έφθασαν στο σημείο να θέσουν επ’ αμφιβόλω τη μέγιστη κατάκτηση των νεωτέρων χρόνων, τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα το συλλογικό μας είναι. Η διακυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία ήρθε στην πραγματικότητα για να κάνει ένα restart, μια νέα αρχή. Με συνετή και συνεπή οικονομική και εξωτερική πολιτική, η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε ριζικά. Δεν είμαστε πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας μας είναι διπλάσιοι από τους μέσους ευρωπαϊκούς. Κάνουμε ρεκόρ δεκαετιών στις ξένες επενδύσεις. Αυξήσαμε κατακόρυφα τις εξαγωγές. Ταυτόχρονα, δόθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις έπειτα από δώδεκα χρόνια, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 20% από το 2019, δόθηκαν γενναίες ενισχύσεις σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των εξωγενών κρίσεων. Ναι, λοιπόν, πορευόμαστε προς το βέλτιστο. Προς μια ισχυρότερη οικονομία, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, προς ένα κράτος με λιγότερες παθογένειες, ενταγμένο πλήρως στη ψηφιακή εποχή. Όλα αυτά υπό την αίρεση, όμως, ότι δεν θα έχουμε επιστροφή στο μίζερο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα προκύψει κυβέρνηση ηττημένων ή ανοχής. Και για να μην συμβεί αυτό πρέπει οι πολίτες να πουν το δικό τους μεγάλο ΝΑΙ στη ΝΔ. Να δώσουν από την 21η Μαΐου το μήνυμα ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές έχει ήδη κλειδώσει.

Μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική; Αποτελεί επιδίωξη της Ν.Δ. μία μετεκλογική συνεργασία κι αν ναι, με ποιους;

Σκοπός του κ. Τσίπρα όταν άφηνε την νάρκη της απλής αναλογικής ήταν να εμποδίσει τη ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί γνώριζε ότι πλέον ο ίδιος και το κόμμα του, μετά την τραγική διακυβέρνησή του το διάστημα 2015-2019, δεν θα καταλάμβανε ποτέ ξανά την πρώτη θέση. Και ήλπιζε επιπλέον ότι θα μπορούσε να βρει διαφόρους που θα συνεργάζονταν μαζί του σε μια κυβέρνηση ηττημένων ή ανοχής. Για την ΝΔ τα πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα. Ζητούμε την εντολή του ελληνικού λαού για αυτοδύναμη διακυβέρνηση, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμά μας. Η ΝΔ είναι πάντα ανοιχτή σε συνομιλίες και συνεργασίες. Όμως δεν δέχεται όρους και προϋποθέσεις που καταλύουν την ίδια την λογική, όπως αυτούς που θέτει, για παράδειγμα ο κ. Ανδρουλάκης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ: το τρίτο κόμμα να επιβάλει ποιος θα είναι πρωθυπουργός στο κόμμα που θα έρθει πρώτο. Έχοντας, λοιπόν, υπόψιν όλα αυτά, εμείς ζητούμε αυτοδύναμη εντολή και, καθώς αυτή είναι ανέφικτη με την απλή αναλογική θα προχωρήσουμε σε δεύτερες εκλογές, τον Ιούλιο που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κυβέρνηση, εφόσον το μπορούσε με οποιονδήποτε! Το απέδειξε, άλλωστε, όταν συνεργάσθηκε αρμονικά, έως και λίγο πριν το τέλος, με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, που ιδεολογικά βρισκόταν στο χώρο της λαϊκίστικης δεξιάς.

Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν τερματίσει δεύτερος, θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τα υπόλοιπα κόμματα;

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κυβέρνηση, εφόσον το μπορούσε με οποιονδήποτε! Το απέδειξε, άλλωστε, όταν συνεργάσθηκε αρμονικά, έως και λίγο πριν το τέλος, με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, που ιδεολογικά βρισκόταν στο χώρο της λαϊκίστικης δεξιάς. Αν βγαίνουν τα κουκιά ακόμη και με τον… διάβολο θα πήγαινε για την εξουσία. Και μπορεί τώρα ο κ. Βαρουφάκης να ορκίζεται ότι θα κόψει το χέρι του αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, προφανώς για να κερδίσει τις πιο ριζοσπαστικές συριζαϊκές ψήφους, και ο κ. Τσίπρας να φαίνεται ότι γκρεμίζει τις γέφυρες για να περιορίσει τις απώλειες, όμως την ώρα της  κρίσης κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Οι πιθανότητες βεβαίως να συμβεί κάτι τέτοιο φαίνονται λίγες. Αλλά επιμένω ότι πρέπει με τη ψήφο μας να τις μηδενίσουμε. Κανένα ρίσκο με το αύριο της πατρίδας. Ψηφίζουμε ΝΔ από την 21η Μαΐου, ανοίγοντας τον δρόμο στην αυτοδυναμία των εκλογών του Ιουλίου.

Τι αφήνει στην Λάρισα η τετραετής κυβερνητική θητεία που ολοκληρώνεται;

Αναμφίβολα, επρόκειτο για μια περίοδο που έγιναν πολλά και σημαντικά έργα τόσο στο νομό της Λάρισας όσο και σε όλη τη Θεσσαλία. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το έργο που έγινε κατά θεματική ενότητα στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα. Είναι έργα, πολλά από τα οποία γίνονται σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, που δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους πολίτες και ενδυναμώνουν την οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

 

Ο χρόνος είναι εκείνος που αποδεικνύει το ποιον και την αξία κάθε πολιτικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως σύνθημα το δικαιοσύνη παντού. Πιστεύετε πως υπάρχει σήμερα έλλειμμα δικαιοσύνης στις εκφάνσεις του κράτους;

Αυτές οι ισοπεδωτικές γενικεύσεις που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν και τον βαθύ λαϊκισμό από τον οποίο πάσχει και δεν μπορεί να απαλλαχθεί. Θυμίζουν τον ίδιο καταγγελτικό λόγο της περιόδου της άνω και της κάτω πλατείας, που βυσσοδομούσαν κατά κάθε θεσμού. Τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα από αυτήν την σταθερή υπονόμευση του κύρους των θεσμών, των αρμών της κρατικής και κοινωνικής μας συγκρότησης; Χρειάστηκε χρόνος και κόπος για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμικούς πυλώνες. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πάλι το ίδιο χαρτί, χωρίς αίσθημα ευθύνης, ψαρεύοντας στα θολά νερά. Έχει, όμως, λάθος. Μπορεί να υπάρχουν παθογένειες στη λειτουργία κρατικών φορέων, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τον αφορισμό αυτών που προσπάθησαν, αποδεδειγμένα και με καταδικαστικές αποφάσεις, να ελέγξουν τα ΜΜΕ, με σικέ επενδυτές και «βοσκοτόπια».

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα έδρανα της βουλής, ο προσωπικός σας πήχης πού τοποθετείται;

Τον πήχη τον τοποθετούν πολύ ψηλά οι ίδιοι οι συμπολίτες μας που σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με τιμούν με την ψήφο τους, για να τους εκπροσωπώ στην Βουλή των Ελλήνων. Και πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια τιμώ την ψήφο τους εκπροσωπώντας τους με σοβαρότητα και μαχητικότητα, εργαζόμενος για την προώθηση των ζητημάτων του τόπου μας, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων ταλανίζουν τους κατοίκους της περιφέρειας, για την προαγωγή του βιοτικού επιπέδου όλων. Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοικτή για να ακούσω το αίτημα κάθε συμπολίτη μας, και αν είναι δίκαιο διεκδικώ έμπρακτα την επίλυσή του. Δυστυχώς, στην πολιτική τα τελευταία χρόνια παρεισφρέουν και πρόσωπα που την εκθέτουν με τα καμώματά τους και επιτρέπουν ισοπεδωτικούς αφορισμούς για το σύνολο των πολιτικών. Γι’ αυτό και πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να είναι πολλοί προσεκτικοί την ώρα που επιλέγουν τους υποψήφιους που θα τους εκπροσωπήσουν. Ας μην παρασύρονται από παχιά λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις υποψηφίων και κυρίως παρατρεχάμενών τους. Γιατί ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη… Ο χρόνος είναι εκείνος που αποδεικνύει το ποιον και την αξία κάθε πολιτικού.

Έχουν κυρίαρχο δίλημμα αυτές οι εκλογές κι αν ναι, ποιο;

Μέρα με την ημέρα, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές το δίλημμα προβάλλει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ενώπιον των πολιτών: Η μια επιλογή είναι αυτή της ΝΔ, που είναι εντολή να προχωρήσουμε μπροστά, ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης για την χώρα, με καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με μειωμένη ανεργία, με υψηλότερες συντάξεις, με ποιοτικότερη παιδεία και υγεία, με αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για το αύριο. Και η άλλη είναι της αντιπολίτευσης, που συνεπάγεται επιστροφή στο παρελθόν, στην μιζέρια, στα αδιέξοδα, στους ερασιτεχνισμούς και τυχοδιωκτισμούς, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτό το δίλημμα οι πολίτες θα επιλέξουν την ελπίδα και την αξιοπιστία, θα επιλέξουν αυτοδύναμη ΝΔ. Και ευελπιστώ ότι όσοι κάνουν τη σωστή επιλογή επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπο μου και έναν από αυτούς που αξίζει τον σταυρό της προτίμησής τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω