Στους παρακείμενους δρόμους με το Δημοτικό Σχολείο της Μελιβοίας, όπου και διεξάγεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας στην Ευρωβουλή, διαμαρτυρήκαν οι κασττανοπαραγωγοί ηχηρά σιωπηροί για την ανυπαρξία στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας για τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παραγωγή του κάστανου τα τελευταία χρόνια (μελάνωμα, σφήκα της καστανιάς, φυσικές καταστροφές, αυξημένα κόστη εξ αιτίας ποικιλίας παραγόντων, εργατικά χερια) με αποκορύφωμα το ζήτημα της φαιάς σήψης, που οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση το εισόδημα των παραγωγών έως και 80%.

“Το πρόβλημα τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις για την ευρύτερη περιοχή των Δήμου Αγιάς και Τεμπών, με διαφαινόμενη την εγκατάλειψη της καλλιέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ορεινούς όγκους του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου.

Για πολλά χωριά το προϊόν αποτελεί μονοκαλλιέργεια, λόγω της φύσης των εδαφών, έχει άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τεράστια διατροφική αξία, είναι δε άρρηκτα συνυφασμένο με τη ζωή και την κουλτούρα των “τελευταίων φαντάρων” που κάνουν τη “θητεία τους στα χωριά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αιρετός της οεριοχής.

Ενδεικτικά, στη Μελίβοια π.χ. παράγεται το 19% της εγχώριας παραγωγής και το προϊόν θα χαρακτηριστεί Π.Ο.Π.”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω