Σε περισσότερες από 44 χώρες έχει ήδη εξαπλωθεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ινδική παραλλαγή κορανοϊού Β.1.617 που ανακαλύφθηκε στην Ινδία. Η μετάλλαξη, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε περισσότερα από 4500 δείγματα αλληλουχίας του γονιδιωματος του κορονοιού που δημοσιέυτηκαν σήμερα στην βάση δεδομένων GISAID όπου γίνεται επίσης αναφορά για δείγματα από πέντε άλλες χώρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις της παραλλαγής εκτός Ινδίας, βρέθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο ΠΟΥ ταξινόμησε την ινδική παράλλαξη τη Δευτέρα ως «ανησυχητική» επειδή η παραλλαγή είναι πιθανώς πιο μεταδοτική. Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουμιναθαν διευκρινησε πάντως, πως με βάση τα διαθεσιμα στοιχεία, η ινδική μεταλλάξη δεν φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων η των τεστ. Μόνο ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων και συγκεκριμένα το Bamlanivimab φαίνεται πψς χάνει την αποτελεσματικότητα του ένατι της μετάλλαξης. Στην Ελλάδα με τα μεχρι στιγμής στοιχεία του ΠΟΥ δεν έχει εντοπιστεί γονιδίωμα της ινδικής μετάλλαξης, παρά μόνο η βρετανική και η νοτιοοφρικανική.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζοντας ότι ειδικότερα τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι της ινδικής παραλλαγής. Υπάρχουν «πολλά υποσχόμενες» ενδείξεις ότι τα εμβόλια από την Pfizer/Biontech και της Moderna που είναι σε θέση να «εξουδετερώσουν» αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος τόνισε ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ Μαρκο Καβαλέρι. Η υπόθεση όπως συμπλήρωσε ο ίδιος έιναι πως και τα υπόλοιπα εμβόλια που βασίζονται σε απενεργοποιημένο αδενοιό παρουσιάζουν την ίδια αποτελεσματικά, ωστόσο, πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω δεδομένα σχετικά με τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca στην Ινδία.
Η ινδική μετάλλαξη έγινε η τέταρη κατά σειρά μετάλλαξη ανησυχίας μετά από εκείνες τις βρατνικής, νοτιαφρικάνικης και βραζιλιάνικης. Παράλληλα έχουν χαρακτηριστεί ως μεταλλάξεις ενδιαφέροντος, άλλες εξι παραλλαγές, όπως εκείνες που εχουν εντοπιστεί στην Ανατολική και Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, στην Βραζιλία, τις Φιλλιπίνες και την Γαλλία.
Ο ΠΟΥ ειδικά για την κατάσταση στην Ινδία επανέλαβε με έμφαση ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οφείλεται όχι μόνο στην μετάλλαξη αλά και σε σειρά άλλων παραγόντων όπως ο συγχρωτισμός, οι θρησκευτικές και πολιτικές εκδηλώσεις και ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών.
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης