Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται ακόμα σε επικίνδυνη κατάσταση καθώς η εξάπλωση των μεταλλάξεων, η αυξημένη κοινωνική ανάμιξη, η χαλάρωση των δημοσίων και κοινωνικών μέτρων και ο άνισος εμβολιασμός οδηγούν σε όλα μεγαλύτερη επίπεδα μετάδοσης της COVID 19 υποστήριξε πριν από λίγο στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Π.Ο.Υ εντοπίζει ένα πλάτωμα στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων με μείωση στις περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής και της Ευρώπης, των δύο περιοχών που πλήττονται περισσότερο. Ωστόσο αυτό το πλάτωμα παραμένει απαράδεκτα υψηλό με περισσότερα από 5,4 εκ.κρούσματα και σχεδόν 90 χιλιάδες θανάτους την περασμένη εβδομάδα.
«Οποιαδήποτε πτώση στους αριθμούς των κρουσμάτων είναι ευπρόσδεκτη», σημείωσε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος «αλλά ήμασταν εδώ και πριν και κατά το παρελθόν, πολλές χώρες αναγκάστηκαν παρά την καλή εικόνα και εξαιτίας της γρήγορης άρσης των μέτρων να δούνε και νέα και επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων και να χαθούν τα οφέλη από την αυστηρή γραμμή που κράτησαν».
Ο ίδιος προειδοποίησε παράλληλα, πως κάθε επαφή μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της έναν μικρό κίνδυνο, αλλά όσο περισσότερες επαφές θα υπάρχουν, τόσο υψηλότερος θα είναι ο κίνδυνος. Σε πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, τόνισε ο Π.Ο.Υ, όπου ο καιρός είναι πιο ζεστός, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται. Στο νότιο ημισφαίριο, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες οδηγούν τους ανθρώπους μέσα. Και οι δύο καταστάσεις ενέχουν διαφορετικούς τύπους κινδύνου. Αλλά όταν γνωρίζει κανείς τον κίνδυνο, μπορεί να τον μειώσει. Παροτρυνε επ αυτού, όλες τις χώρες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ολοκληρωμένα εθνικά στρατηγικά σχέδια, ετοιμότητας και απόκρισης.
Όσον αφορά τα εμβόλια ο Π.Ο.Υ υπογράμμισε, ότι μειώνουν τη σοβαρή νόσο και το θάνατο σε χώρες που είναι αρκετά τυχερές να τα έχουν σε επαρκής ποσότητες, και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μάλιστα ότι τα εμβόλια ενδέχεται να μειώνουν τη μετάδοση. Ωστόσο, η απίστευτη παγκόσμια ανισότητα στην πρόσβαση σε εμβόλια COVID19 παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον τερματισμό της πανδημίας. Οι χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα που αντιπροσωπεύουν το 53% του πληθυσμού, έχουν λάβει το 83% των εμβολίων, ενώ οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα που αντιπροσωπεύουν το 47% του πληθυσμού αλλά έχουν λάβει μόλις το 17%.
«Το πόσο γρήγορα θα τερματίσουμε την πανδημία COVID19 και πόσες αδελφές και αδέρφια θα χάσουμε στο δρόμο, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα και πόσο δίκαια θα εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της γης και πόσο σταθερά εμείς όλοι θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αποδεδειγμένα μέτρα δημόσιας υγείας» κατέληξε ο Δρ. Τένδρος.
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης