Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Η πανδημία COVID-19 ανέτρεψε την παγκόσμια πρόοδο στην αντιμετώπιση της φυματίωσης και έτσι για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, οι θάνατοι από φυματίωση αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2019, τόνισε σήμερα κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσιεύοντας την παγκόσμια έκθεση για την εξέλιξη της νόσου για το 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2020, πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι από φυματίωση σε σύγκριση με το 2019, με ακόμη λιγότερα άτομα να διαγιγνώσκονται και να θεραπεύονται ή να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της, ενώ μειώθηκαν οι συνολικές δαπάνες για βασικές υπηρεσίες φυματίωσης. Συνολικά από φυματίωση πέθαναν το 2020, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων και 214 000 οροθετικών.
Μεταξύ των παραγόντων που συνέδραμαν στην εκτόξευση του αριθμού των θανάτων είναι η διακοπή της πρόσβασης σε υπηρεσίες φυματίωσης και η μείωση των πόρων. Σε πολλές χώρες, ανθρώπινοι, οικονομικοί και άλλοι πόροι ανακατανεμήθηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα βασικών υπηρεσιών.
Πρόβλεψή για περαιτέρω αύξηση
Η αύξηση του αριθμού των θανάτων από φυματίωση σημειώθηκε κυρίως στις 30 χώρες με το μεγαλύτερο βάρος της φυματίωσης. Οι προβλέψεις μοντελοποίησης του ΠΟΥ υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που αναπτύσσουν φυματίωση και πεθαίνουν από τη νόσο ενδέχεται να διαμορφωθεί ακόμη υψηλότερος το 2021 και το 2022.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από φυματίωση, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί με τη νόσο ή δεν έχουν επίσημα αναφερθεί στις εθνικές αρχές, αριθμός αυξημένος κατά 2,9 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019.
Οι χώρες που συνέβαλαν από την άλλη περισσότερο στην παγκόσμια μείωση των κρουσμάτων φυματίωσης μεταξύ του 2019 και του 2020 ήταν η Ινδία με 41%, η Ινδονησία με 14%, οι Φιλιππίνες με 12% και η Κίνα με 8%. Αυτές και 12 άλλες χώρες αντιπροσώπευαν το 93% της συνολικής μείωσης των κοινοποιήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπήρξε μείωση της παροχής προληπτικής θεραπείας για τη φυματίωση. Έτσι μόλις 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην προληπτική θεραπεία το 2020, μια μείωση της τάξεως του 21% σε σχέση με το 2019. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση μειώθηκε επίσης κατά 15%, από 177.000 το 2019 σε 150. 000 το 2020.
Μειώνονται οι παγκόσμιες επενδύσεις για τη φυματίωση
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η χρηματοδότηση στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αντιπροσωπεύουν το 98% των αναφερόμενων περιπτώσεων φυματίωσης παραμένει πρόκληση. Από τη συνολική χρηματοδότηση που ήταν διαθέσιμη το 2020, το 81% προήλθε από εγχώριες πηγές, με τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) να αντιπροσωπεύουν το 65% της συνολικής εγχώριας χρηματοδότησης.
Ο μεγαλύτερος διμερής δωρητής είναι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο μεγαλύτερος διεθνής δωρητής είναι το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.
Η έκθεση καλεί τις χώρες να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αποκατάσταση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες φυματίωσης. Απαιτεί διπλασιασμό των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία για τη φυματίωση, καθώς και συντονισμένη δράση στον τομέα της υγείας και άλλων τομέων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών καθοριστικών παραγόντων της φυματίωσης και των συνεπειών της.