Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος παραχώρησαν την πρώτη τους συνέντευξη μετά τον θάνατο του πατέρα τους.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «365 Στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου, ο Παύλος και ο Νικόλαος περιέγραψαν τα παιδικά τους χρόνια δίπλα στην οικογένειά τους, φτάνοντας στο σήμερα και στην μεγάλη απώλεια του πατέρα τους.

Παύλος: «Δεν το περιμέναμε, μας ήρθε ξαφνικά»

Μιλώντας για τον θάνατο του πατέρα του, ο Παύλος εξομολογήθηκε: «Το να χάνει κανείς τον πατέρα του είναι πολύ δύσκολο. Δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα, αλλά είχε κουραστεί πολύ ο πατέρας μου. Μας ήρθε ξαφνικά. Σε όλο αυτό, η οικογένειά μας ήταν πολύ δεμένη. Η αγάπη του πατέρα μου ήταν να κρατήσουμε μια ζεστή και αγαπημένη οικογένεια, έτσι μας κράτησε όλους μαζί», ανέφερε αρχικά ο Παύλος.

Και συμπλήρωσε για τον χαρακτήρα του πατέρα του: «Ήταν αυστηρός, αλλά πολύ αγαπητός. Το βάραινε πάντα η ιστορία αλλά ήξερε πως να σταθεί σε κάθε στιγμή. Ήξερε να είναι πατέρες μαζί με τα παιδιά και παράλληλα να είναι αυτός που ήταν όταν εργαζόταν».

Για την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα: «Μέχρι την ηλικία των δεκατριών ήμασταν στο σπίτι με τα αδέλφια μου, σε ένα δωμάτιο και κάναμε μαθήματα με τα ίδια βιβλία που έκαναν και εδώ στην Ελλάδα τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, ώσπου άνοιξε το ελληνικό κολέγιο στο Λονδίνο», ανέφερε ο Παύλος για τα παιδικά του χρόνια. 

Νικόλαος: «Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει»

Για την απώλεια του πατέρα του, ο Νικόλαoς αρχικά ανέφερε: «Μου λείπει και ίσως ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Προχθές ήθελα να επισκεφθώ την μητέρα μου στο σπίτι της και λέω θα “πάω στους γονείς μου”, άσχετα αν εννοούσα ότι θα πάω στην μητέρα μου. Δεν ξέρω ακόμα πόσος χρόνος πρέπει να περάσει για να το καταπιώ αυτό το πράγμα», δήλωσε για τον πρόσφατο θάνατο του τέως βασιλιά και πατέρα του.

Για τα παιδικά του χρόνια: «Μου λείπει αλλά είμαι ευγνώμων για όσα μας δίδαξε. Μας μεγάλωσε με την ελληνικής παιδεία. Αυτό ήταν δικό του θέλημα και εμείς το ακολουθήσαμε εννοείται. Είχαμε Έλληνα καθηγητή στο σπίτι. Εγώ τελείωσα το δημοτικό σχολείο στο σπίτι και μετά ξεκίνησα στο ελληνικό κολλέγιο στο Λονδίνο και είμαι πολύ ευγνώμων. Μπήκαμε σε ένα υποτροφίο και έτσι έζησα και μπήκα στην καθημερινότητα του Έλληνα», ανέφερε ο Νικόλαος.

Για την επιστροφή του στην Ελλάδα: «Είμαι πανευτυχής για την απόφαση που πήρα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Είχα έννοια όταν το αποφάσισα για τη σύζυγό μου πιο πολύ η οποία είναι ξένη και δεν τα μιλούσε τα ελληνικά. Πλέον μιλάει τη γλώσσα. Δεν ήξερε πώς θα αντιμετωπίσει η ίδια την Ελλάδα και πώς η Ελλάδα την ίδια. Δέσανε όλα πολύ όμορφα γιατί οι Ελλάδα και άνθρωποί της την αγάπησαν τη γυναίκα μου, όπως εκείνη αγάπησε αυτή τη χώρα», είπε ο Νικόλαος.

Τέλος, σε ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου για το πώς συστήνονται και το επώνυμο που χρησιμοποιούν, ο Παύλος ξεκαθάρισε: «Είμαι ο Παύλος της Ελλάδος. Το επίθετό μου είναι «της Ελλάδος» με αυτό ήμασταν πάντα. Γιατί να αλλάξω το επίθετό μου; Όταν έγινε αυτός ο νόμος ήταν για να μας επιτεθούν. Τόσα χρόνια που ζήσαμε εκτός Ελλάδος, χωρίς να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα στο εδώ πολίτευμα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος αποφάσισε μια μέρα ότι δεν έχεις το μισό όνομά σου», ανέφερε ο Παύλος.

Για το επίθετο Γλύξμπουργκ: «Με ενοχλεί γιατί δεν είναι δικό μου επίθετο. Είναι μία καταγωγή της οικογενείας και όταν δημιουργήθηκε αυτό το θέμα πήγαμε στα δικαστήρια και υπάρχουν χαρτιά τα οποία αναφέρουν πως το όνομα της οικογενείας της Δανίας δεν είναι Γλύξμπουργκ.

Έτσι λεγόταν ένα από τα κάστρο που ήταν της οικογενείας της Δανίας, το οποίο όταν επιτέθηκαν οι Γερμανοί και πέρασε στην κατοχή τους. Αλλά και η βασιλική οικογένεια της Δανίας, τα μέλη της χρησιμοποιούν το επίθετο «της Δανίας». Το “Γλύξμπουργκ” είναι ένα όνομα που παραπέμπει σε Γερμανούς και εμείς δεν ήμασταν καν Γερμανοί. Απλά οι Γερμανοί ήταν οι… κακοί του πολέμου και αυτό το επίθετο μας κάνει να φαινόμαστε χειρότεροι», απάντησε ο Παύλος στην εκπομπή «365 Στιγμές».

Δες παρακάτω βίντεο με αποσπάσματα από την εκπομπή της ΕΡΤ:

Περισσότερα Εδω