Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, στο φιλόξενο χώρο του εστιατορίου Ανεφάνη στην Πλάκα, η παρουσίαση του βιβλίου «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστασίου Καράμπαμπα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι ταξίδεψαν στο χρόνο, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, που καταγράφει την πορεία των Ελλήνων Εβραίων και την παρουσία τους στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Ένα βιβλίο αναφοράς, που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο μια ιστορία αιώνων που κατέληξε σε μια πρωτοφανή τραγωδία, καθώς περισσότεροι από 60.000 Έλληνες Εβραίοι, γύρω στο 86% του πληθυσμού τους, εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, η προσωπική μαρτυρία του επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, κ. Ιωσήφ Βεντούρα, που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο!

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Βίτσας, ενώ τη βραδιά «έντυσε» με τα τραγούδια της η διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου.

Για το βιβλίο μίλησαν και διάβασαν αποσπάσματα (με αλφαβητική σειρά) η Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη, σκηνοθέτις, συγγραφέας, επικεφαλής μυθοπλασίας & ψυχαγωγίας ΕΡΤ, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης τ. υφυπουργός Πολιτισμού και πολιτικός επιστήμονας, ο ηθοποιός Νίκος Γκέλια, ο γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα, η ηθοποιός Νικολέττα Καρρά, η δημοσιογράφος Ζωή Κρονάκη, ο ηθοποιός Δημήτρης Μαζιώτης, η δημοσιογράφος Ελεονώρα Ορφανίδου, η ηθοποιός Χριστίνα Πάγκαλη, η δημοσιογράφος Κατερίνα Παπακωστοπούλου, η δημοσιογράφος Εριφύλη Πετράκου, ο δημοσιογράφος Αντώνης Πρέκας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σκρομπόλας και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Χούντας.

«Ήταν μια υπέροχη και συγκινητική βραδιά. Ο κόσμος μας τίμησε με την παρουσία του. Το βιβλίο αυτό είναι το επιστέγασμα της 10ετούς έρευνάς μου. Έκανα περίπου τον γύρο του κόσμου για να συλλέξω, να διασταυρώσω και να επικαιροποιήσω τις πληροφορίες που περιέχει. Στην πορεία έμαθα πολλά και συνάντησα αξιόλογους ανθρώπους. Στην παρουσίαση μίλησα για την πλούσια ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας και για τις μαρτυρίες των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος που με σημάδεψαν» αναφέρει ο εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας Αναστάσιος Καράμπαμπας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της βραδιάς αναφέρθηκε στο λόγο που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά.

«Μίλησα επίσης για την απόφασή μου να κατέβω στις δημοτικές εκλογές, στο Δήμο Αθηναίων, με τον Κώστα Μπακογιάννη. Είναι πλέον ώριμη μέσα μου η επιθυμία να κάνω ό,τι και όσα μπορώ έτσι ώστε να προσφέρω στην πόλη που αγαπώ και να βοηθήσω κυρίως στους τομείς που γνωρίζω, την παιδεία και τον πολιτισμό, εφόσον οι συνδημότες μου μου δώσουν αυτή την εντολή. Στην έρευνά μου για το Ολοκαύτωμα ήρθα αντιμέτωπος με την απόλυτη έννοια του όρου σκοταδισμός. Με την απόλυτη έννοια του πιο άδικου και απάνθρωπου εγκλήματος που έζησε η ανθρωπότητα. Έπειτα από μια τέτοια εμπειρία ο κάθε νοήμων άνθρωπος θέλει να παλέψει ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά τόσος πόνος και τόσος θάνατος. Θεωρώ απόλυτο χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ και ακόμα περισσότερα ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Το χρωστάμε όλοι στις γενιές που έρχονται.»

Ποιος είναι ο Αναστάσιος Καράμπαμπας;

Μεγάλωσε στον Πόρο και έζησε 20 χρόνια στο Παρίσι όπου σπούδασε και δίδαξε σε διαφορά δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

Είναι καθηγητής Ιστορίας, Γεωγραφίας, Ηθικής και Πολιτικής Αγωγής στο ιδιωτικό Λύκειο του παγκόσμιου δικτύου σχολείων Alliance des Pavillons στο Παρίσι. Διδάσκει, επίσης, Ιστορία του Εβραϊκού Λαού και είναι υπεύθυνος για το ταξίδι Μνήμης στην Πολωνία, ενώ έχει διδάξει και σε προσφυγικά σχολεία.

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για τις έρευνές του, οι οποίες επικεντρώνονται στα δικτατορικά καθεστώτα, το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και τις γενοκτονίες του 20ού αιώνα. Μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν έχουν δώσει μια σειρά διαλέξεων για το Ολοκαύτωμα.

Από το 2012 λαμβάνει μέρος σε σεμινάρια, όπως στο Ερευνητικό Κέντρο του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, και σε συνέδρια, όπως στο Συνέδριο Ενάντια στην Άρνηση του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι, στο οποίο μιλάει για τον ρόλο του σχολείου στην καταπολέμηση του ρατσισμού και κάθε μορφής προκατάληψης.

Ως εισηγητής στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Παρίσι από το 2014 μέχρι το 2020, οργάνωσε επισκέψεις στον χώρο και συντόνισε διάφορα εργαστήρια, όπως «Η γέννηση της συνωμοσιολογίας, χτες και σήμερα», «Η καλλιτεχνική δημιουργία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», «Οι γενοκτονίες και οι μαζικές διώξεις του 20ού αιώνα».

Ως συγγραφέας, τα βιβλία του έχουν εκδοθεί στα γαλλικά και τα ελληνικά και η πρόσφατη κυκλοφορία του που τιτλοφορείται «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας», από τις εκδόσεις Ψυχογιός, πρόκειται να κυκλοφορήσει επίσης στα γαλλικά και τα αγγλικά. Για το συγκεκριμένο βιβλίο έχει κάνει διαλέξεις σε όλη τη χώρα με εκλεκτούς ομιλητές, όπως ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο πρόεδρος της Minos- EMI Universal και πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, Μάκης Μάτσας, και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Έχει ασχοληθεί με το ραδιόφωνο και την παραγωγή ντοκιμαντέρ. Σε συνεργασία με τον Γιώργο Πηλιχό, συγγραφέα του βιβλίου «Άουσβιτς: Έλληνες – Aριθμός Mελλοθανάτου» και τη σκηνοθέτιδα Ρέινα Εσκενάζυ ετοιμάζει ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας, βασισμένο στο βιβλίο του.

Μιλάει 6 γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ιταλικά και Ρώσικα.

Φωτογραφίες: Papadakis Press

 

Περισσότερα Εδω