Την παραίτησή του από αντιπεριφερειάρχης αλλά και από μέλος της παράταξης της περιφερειακής αρχής «Πρωτοβουλία» με παράλληλη ανεξαρτητοποίησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ανακοίνωσε ο Λαρισαίος Νίκος Ράπτης.

Στη μακροσκελή ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές τονίζοντας πως ο λόγος είναι πως του στερήθηκε η δυνατότητα να έχει συνεργάτες στην αντιπεριφέρεια, άρα και να παράγει έργο. Επίσης, τονίζει πως ανεξαρτητοποιείται καθώς στην παράταξη «Πρωτοβουλία» δεν υπάρχει η «ελάχιστη πολιτική πρωτοβουλία».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τον Ιανουάριο του 2024 -και πάλι το 2025- ο Περιφερειάρχης με όρισε επικεφαλής της νεοσύστατης Αντιπεριφέρειας Κλιματικής Κρίσης. Τον ευχαριστώ για αυτήν την τιμή. Δυστυχώς, παράλληλα με την απόφασή του για ανανέωση της θητείας μου το 2025, ο Περιφερειάρχης μου στέρησε τη δυνατότητα να έχω  συνεργάτες. Καθώς η συγκεκριμένη Αντιπεριφέρεια δεν προΐσταται κάποιας διοικητικής δομής στην Περιφέρεια, μού στερήθηκε έτσι de facto η δυνατότητα να παράγω κάποιο έργο.

Ενημέρωσα έγκαιρα τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του πως αυτό ήταν μείζον πρόβλημα για εμένα, αλλά και για το κοινό μας έργο. Δεν διαπίστωσα όμως έμπρακτη διάθεση για τη θεραπεία του.

Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό όλοι να νιώθουν άνεση με τη συνεργασία με όλους. Από την πλευρά μου, δεν βλέπω ποιος είναι ο λόγος να φέρω έναν τίτλο, χωρίς τη δυνατότητα να του δίνω περιεχόμενο. Υποβάλλω άρα την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, με την πεποίθηση πως κάνοντάς το εντέλει διευκολύνω τον Περιφερειάρχη.

Θα παρέμενα μέλος της πλειοψηφούσας παράταξης «Πρωτοβουλία», εάν σε αυτήν υπήρχε η ελάχιστη πολιτική λειτουργία (που θα πει κάποια μέλη, κάποια οργανωτική δομή, κάποιο αιρετό διοικητικό κέντρο, κάποιες θεσμοποιημένες πολιτικές διαδικασίες, δηλαδή κάποια δυνατότητα για πολιτική έκφραση, συζήτηση μακάρι και συναπόφαση). Δεν υπάρχει. Παραιτούμαι άρα και από την Πρωτοβουλία, που στην πράξη σημαίνει ένα ακόμα άτομο σε ένα ακροατήριο.

Θα συνεχίσω να συμβάλλω στη λειτουργία της Περιφέρειας με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μου -και εκείνες του πολιτικού μου χώρου- από τη θέση του ανεξάρτητου αιρετού Περιφερειακού Συμβούλου. Θεωρώ πως εξακολουθώ να είμαι μέλος της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η επιτυχία της περιφερειακής αρχής είναι προσωπική μου υπόθεση.

Προτεραιότητές μου είναι η υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών (ιδίως η άρση της ιδιωτικοποίησης του νερού, μέσω της Α.Ε. που πλέον το διαχειρίζεται στη Θεσσαλία) και η ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε μία πραγματική διαβούλευση για την Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας,.

Θεωρώ πως η Περιφέρεια οφείλει να δώσει κάποια διέξοδο στις μικρές, οικογενειακές αγροτικές μονάδες, που σήμερα παγιδεύονται έντεχνα από την Κυβέρνηση, σε ένα δόκανο, που ο ένας του βραχίονας είναι οι διεθνείς συμφωνίες για «απελευθέρωση» του εμπορίου (CETA, MERCOSUR κ.λπ) και ο άλλος το «στρίμωγμα» των μικρών αγροτών στον αδιέξοδο μονόδρομο της εντατικής γεωργίας.

Παραιτούμαι επίσης από την Προεδρία του κατ´ εξοχή δημιουργήματος της Αντιπεριφέρειάς μας, της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Θεσαλίας (ΕΚΠΠΕΘ), στην οποία συμμετέχουν 48 ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και ΟΕΒ της περιοχής μας,. Στο ΔΣ της ΕΚΠΠΕΘ βρίσκομαι ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, με απόφαση του Περιφερειάρχη. Θα ήταν άκομψο να αγνοήσω αυτό το δεδομένο.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, κ.κ. Σωμαρά Χρήστο και Αθανασιάδη Μάριο, για την αυταπάρνηση, την επιμέλεια και τη γνώση με την οποία εκτέλεσαν το έργο τους αυτούς τους μήνες.

Ευχαριστώ επίσης:

-Τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα οποία συνεργάστηκα για την ίδρυση της ΕΚΠΠΕΘ.

-Την EU Mission for Adaptation to Climate Change, στην οποία ενεργοποίησα τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και είχαμε γόνιμες συναντήσεις.

-Το Climate Change Hub, με το οποίο προετοιμάζαμε μια πρόταση για χρηματοδότηση της διαβούλευσης στους 25 Δήμους της Περιφέρειας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση.

-Το NetZero Cities, που με προσκάλεσε ως κεντρικό ομιλητή στις Βρυξέλλες, με θέμα πώς αντιμετωπίζει η Θεσσαλία την Κλιματική Κρίση.

-Την Ελληνική Εταιρία για Προστασία της Φύσης (ΕΕΠΦ), την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας μας, με την οποία οργανώσαμε ημερίδες για τα Οικολογικά Σχολεία (Ecoschools) και για τη Γαλάζια Σημαία και συμμετείχα στο ετήσιο συνέδριό της Climate Challenges.

-Το Europe Direct, με το οποίο προετοιμάζαμε μιαν ακαδημαϊκή ατζέντα αφιερωμένη στην Κλιματική Κρίση.

-Το Αστεροσκοπείο Αθηνών, με το οποίο είχαμε κάποια άτυπη αρχική συνεργασία για τη δημιουργία του Κλιματικού Παρατηρητήριου στη Θεσσαλία.

Τέλος, ευχαριστώ τα δεκάδες στελέχη της Περιφέρειας, μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, εκπροσώπους φορέων και επαγγελματίες, με τους οποίους μοιραστήκαμε κόπους, γνώσεις και εμπειρίες στο διάστημα της υπηρεσίας μου ως Αντιπεριφερειάρχη.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω