Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κα Βασιλική Ζιάκα, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού & Πρόνοιας, κα Ανδριάνα Κομήτσα, η διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Λάρισας, κα Δέσποινα Μάντζαρη και η Περιφερειακή Επόπτης Ποιότητας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κα Άρτεμις Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου κοινοποίησαν τη διεξαγωγή Πανθεσσαλικού Διαγωνισμού Εθελοντισμού με τίτλο «Πρωτοτυπώ Εθελοντικά» στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα στα τμήματα των τάξεων Ε’ και Στ΄ Δημοτικού.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στο πλαίσιο της ανάγκης ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σε θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς μέσω εφαρμογής προγραμμάτων ή δράσεων εθελοντισμού.

Στόχος του διαγωνισμού, ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 15/10/2024 έως 28/03/2025, είναι η ενασχόληση και η ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς μέσω της ανάπτυξης πρωτότυπων εθελοντικών δράσεων στα σχολεία.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Βασιλική Ζιάκα, δήλωσε ότι: «ο Εθελοντισμός αποτελεί την πιο σημαντική δράση αλληλεγγύης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Η προώθησή του, μέσω της Εκπαίδευσης, συμβάλλει όχι μόνο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά τα καθιστά ενεργούς πολίτες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές γνωρίζουν τα προβλήματα και καλούνται να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους».

Η κυρία Ζιάκα τόνισε πως: «ειδικά για τους μαθητές της Θεσσαλίας η ανάγκη προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023 προέκυψε, δυστυχώς, βιωματικά». Επίσης, αναφέρθηκε στα θέματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και σημείωσε ότι τα αποτελέσματα

του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2025 και οι δράσεις θα παρουσιαστούν στο κοινό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η κα Κομήτσα εξήγησε, από την πλευρά της, ότι η φιλοσοφία της περιφερειακής αρχής είναι η προώθηση του εθελοντισμού, της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης μέσα στην κοινωνία ξεκινώντας από τα παιδιά.

Η κα Μάντζαρη προχώρησε σε μια σύντομη περιγραφή του διαγωνισμού σημειώνοντας ότι η δράση και τα βραβεία του θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το πρώτο βραβείο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση ημερήσιας εκδρομής για το τμήμα του σχολείου που θα κερδίσει, ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ όλοι οι μαθητές θα λάβουν αναμνηστικά δώρα και βεβαιώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Η κα Παπαδημητρίου, Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας την εθελοντική προσφορά ως τη μεγαλύτερη μορφή ενσυναίσθησης και αγάπης, ανέφερε ότι για τον διαγωνισμό έχει ήδη συσταθεί η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων που θα καταθέσουν οι μαθητές με βασικά κριτήρια την οργάνωση και περιγραφή της δράσης, την πρωτοτυπία και την εφευρετικότητα όπως και τη σπουδαιότητα και προβολή των αποτελεσμάτων, επιβραβεύοντας γενικότερα την όλη προσπάθεια των παιδιών. Η κα Παπαδημητρίου δήλωσε, τέλος, σίγουρη ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα ανταποκριθεί στον μέγιστο βαθμό στη δράση «Πρωτοτυπώ Εθελοντικά», ώστε να αναδειχθεί σε θεσμό για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω