Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον διεθνώς, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η συνύπαρξή του με το στέλεχος Δέλτα θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις στα συστήματα Υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά και ότι ο εμβολιασμός πρέπει να συνδυαστεί με επαναφορά των μη φαρμακευτικών μέτρων προστασίας, δηλαδή εκτεταμένη χρήσης μάσκας, τηλεργασία και αποτροπή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους, ιδίως εν όψει εορτών.

«Με τις σημερινές συνθήκες ο εμβολιασμός από μόνος του δε θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο του στελέχους Όμικρον γιατί δε θα υπάρξει χρόνος ν’ αντιμετωπίσουμε τα εμβολιαστικά κενά που ακόμη υπάρχουν. Πρέπει να ληφθεί επειγόντως δράση για την μείωση της μετάδοσης και της μεγάλης επιβάρυνσης των συστημάτων Υγείας και για την προστασία των πιο ευάλωτων στους ερχόμενους μήνες», αναφέρει η Αντρέα Άμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων.

Για άνευ προηγουμένου ταχύτητα εξάπλωσης, κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ σε επαγρύπνηση καλεί η Κομισιόν.

«Ακόμη κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων και μόνο αρκεί για να οδηγήσει στα όριά τους τα απροετοίμαστα συστήματα υγείας», τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γεμπρεγέσιους.

Μία μετά την άλλη πολλές ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να λάβουν μέτρα προστασίας. Στην Ολλανδία τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν μία εβδομάδα νωρίτερα για τις γιορτές και η Ιταλία ζητά πλέον αρνητικό τεστ από όλους τους ταξιδιώτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμβολιασμένους και μη, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπαίνουν επιπλέον σε πενθήμερη καραντίνα.

Κι ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς αναδεικνύει την καταπολέμηση της πανδημίας σε προτεραιότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον που αντιμετωπίζει εσωκομματική ανταρσία για τα νέα περιοριστικά μέτρα, αφήνει σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιου είδους λοκντάουν στις γιορτές.

Η σύμβουλος δημόσιας υγείας της κυβέρνησης προειδοποιεί ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο την ημέρα.

Δέκα τα κρούσματα του νέου στελέχους στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, η Ελλάδα θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου. Μέτρο που αφορά όλους τους ταξιδιώτες, δηλαδή και τους εμβολιασμένους.

Θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Κυριακής 19/12 και θα αφορά PCR 48 ωρών.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Σήμερα άλλωστε επιβεβαιώθηκαν ακόμη πέντε κρούσματα της Όμικρον ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα δέκα, ενώ αρκετά ύποπτα δείγματα εξετάζονται.

Πρόκειται για δυο στην Αττική τα οποία σχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ τα αλλά τρία στη νότια Πελοπόννησο και ήταν ορφανά.

Δεν γνωρίζουν οι ασθενείς πώς και από ποιον κόλλησαν.

Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Η αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας οδηγεί σε μείωση της ποιότητας φροντίδας των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς, τονίζεται σε εκτενή μελέτη που υπογράφουν οι καθηγητές Θεόδωρος Λύτρας και Σωτήρης Τσιόδρας και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση. Το φαινόμενο οξύνεται εκτός Αττικής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές, ενώ πάνω από 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος.

“Και η κούραση και η στελέχωση θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο. Μια ενίσχυση στο ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα θα βελτίωνε την εικόνα», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Θεόδωρος Λύτρας.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης προκάλεσε σφοδρή πολιτική σύγκρουση

Ψεύτη και πολιτικό απατεώνα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Πρωθυπουργό. Πολιτικός ολετήρας ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη απάντησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Κυβέρνηση είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Εξάλλου, λίστα με ονόματα επωνύμων που όπως υποστηρίζει κατέλαβαν κλίνες ΜΕΘ κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ στη μηνυτήρια αναφορά της στην Εισαγγελία του Αρείου πάγου.

«Κάθε μέρα προκύπτει ότι υπάρχουν 30-40 κρεβάτια κενά στις ΜΕΘ και 120 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός.

Αίσχιστες και προσβλητικές οι καταγγελίες για τους γιατρούς, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν. 4.801 κρούσματα, 683 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 77 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Σε όλη την Επικράτεια η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 93%, ενώ μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής περίμεναν 135 ασθενείς, οι 75 από αυτούς με κορονοϊό.

Πρεμιέρα για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Δυναμική πρεμιέρα έκανε το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Τα ραντεβού είναι ήδη εξαντλημένα, με την πλατφόρμα να ανοίγει και πάλι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Ταυτόχρονη έναρξη εμβολιασμών είχαμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ελίνα Κολύβα, Κατερίνα Μπατζάκη

Περισσότερα Εδω