Το Ηνωμένο Βασίλειο πενθεί για τον θάνατο του 99χρονου δούκα του Εδιμβούργου και επί 73 χρόνια συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππου, δύο μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η ίδια η βασίλισσα τον είχε χαρακτηρίσει τη δύναμη και το στήριγμά της όλα αυτά τα χρόνια.
Με σπασμένη φωνή η δημοσιογράφος του BBC ανακοίνωσε τον θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου. Ο πρίγκιπας Φίλιππος άφησε την τελευταία του πνοή στο παλάτι του Ουίνδσορ, σχεδόν ένα μήνα μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς.
Με μία λιτή ανακοίνωση το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου.
«Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης, Βασίλισσα Ελισσάβετ, ανακοίνωσε το θάνατο του αγαπημένου συζύγου της, της Αυτού Υψηλότητας Πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Υψηλότητα απεβίωσε γαλήνια το πρωί στο Κάστρο Ουίνδσορ».
Στην είσοδο του Μπάκιγχαμ τοποθετείται η ανακοίνωση του θανάτου, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες από το παλάτι μέχρι το Κοινοβούλιο και το Αββαείο του Γουέστμινστερ.
«Όπως ήταν εξαιρετικός οδηγός άμαξας, έτσι βοήθησε και οδήγησε την βασιλική οικογένεια και τη Μοναρχία στο να παραμείνει ένας αδιαμφισβήτητα απαραίτητος θεσμός για την ισορροπία και την ευτυχία του έθνους μας» τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης κόσμος άρχισε να συρρέει έξω από το παλάτι του Μπάκινγχαμ. Αλλά και στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου ζούσε το τελευταίο διάστημα. Στα μηνύματά τους αναφέρονται σε έναν εξαιρετικό άνδρα.
Εκτός από τους Βρετανούς το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου θρηνούν και οι χώρες της Κοινοπολιτείας.
«Είναι μία λυπηρή και ιστορική μέρα. Όσο κι αν θρηνούμε, θα πρέπει να σκεφτούμε και να είμαστε ευγνώμονες για τις υπηρεσίες της Αυτού Υψηλότητας, την αφοσίωση και την προσήλωσή του» ανέφερε ο κυβερνήτης της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χάρλι
Πρώην και νυν ηγέτες από όλο τον κόσμο στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για το θάνατο του. Από τον Τζορτζ Μπους και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έως τον Τζάστιν Τριντό και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο Πρίγκιπας Φίλιππος αφιέρωσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του βρετανικού λαού, στην Κοινοπολιτεία και στην οικογένειά του. Η κληρονομιά που αφήνει θα ζει για πάντα όχι μόνο μέσω της οικογένειάς του αλλά και μέσω όλων των φιλανθρωπικών πράξεών του» τόνισε σε μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ξένα μέσα διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την είδηση, με ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από το Λονδίνο.
Αναντικατάστατος γράφει η Ντέιλι Μέιλ στον τίτλο της ενώ οι Τάιμς αναρωτιούνται τι έπεται για τη Βασίλισσα Ελισσάβετ μετά το θάνατό του, καθώς ήταν το στήριγμά της για 70 χρόνια.
Πλήθος κόσμου και μεσίστιες οι σημαίες στο παλάτι
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, κόσμος συρρέει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ αλλά και το παλάτι του Ουίνδσορ όπου ο πρίγκιπας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί, για να αφήσει λουλούδια και ένα μήνυμα.
Το παλάτι κάλεσε τον κόσμο να μην προσέρχεται καθώς τα μέτρα περιορισμού λόγω Covid συνεχίζουν να ισχύουν. Η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ αφαιρέθηκε μία ώρα μετά καθώς συγκέντρωνε κόσμο.
Το College of Arms δημοσιοποίησε οδηγίες:
Όλες οι επίσημες σημαίες, συμπεριλαμβανομένης της Σημαίας της Ένωσης, θα πνέουν μεσίστιες από τώρα έως τις 08:00 το πρωί την επομένη της κηδείας.
Η μόνη εξαίρεση είναι όταν η Βασίλισσα είναι παρούσα σε ένα κτίριο ή στους χώρους του.
Σύμφωνα με τις επιθυμίες του ο Δούκας δεν θα έχει κρατική κηδεία αλλά μία ιδιωτική, στρατιωτική κηδεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (Κάστρο του Windsor) ενώ επίσης κατά επιθυμία του θα ταφεί στους Κήπους του Frogmore, όπου είναι ενταφιασμένοι η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ.
Η Βασίλισσα θα εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών, δεν αναμένεται να ασκήσει καθήκοντα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ψηφιστούν νόμοι καθώς δεν θα παρέχεται η βασιλική σφραγίδα στους νόμους του κράτους.
Οι κρατικές υποθέσεις θα σταματήσουν επίσης για οκτώ ημέρες.
Την κηδεία θα ακολουθήσουν 30 ημέρες Βασιλικό Πένθος πριν επιστρέψει η Βασίλισσα στα δημόσια καθήκοντα της.
Να σημειωθεί ότι επικρατεί μία ανησυχία ως προς το αν θα κλείσουν τα καταστήματα ωστόσο αυτό αλλά και όποια άλλα μέτρα πένθους αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Νταουνιγκ Στριτ.
Η γραμμή διαδοχής στο θρόνο δεν επηρεάζεται, καθώς ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν ποτέ σε αυτόν, οπότε ο πρώτος στη σειρά του θρόνου παραμένει ο Πρίγκιπας Κάρολος.
Ένας αιώνας συναρπαστικής ζωής και πολυτάραχης ζωής
Ερωτεύτηκε την Ελισάβετ από τότε που εκείνη ήταν 13 ετών. Όταν ένωσαν τις ζωές τους, εγκατέλειψε την καριέρα του στο Βασιλικό Ναυτικό για να γίνει το παντοτινό στήριγμα στη ζωή και στα βασιλικά της καθήκοντα. Ο πρίγκιπας Φίλιππος αγαπούσε επίσης τα σπορ, αλλά ήταν επιρρεπής στις γκάφες, κάποιες από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί “ιστορικές”.
Γεννήθηκε Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας στην Κέρκυρα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε, οι γονείς του χώρισαν και ο ίδιος εστάλη σε οικοτροφείο της Σκωτίας.
Εκεί έγινε η πρώτη συνάντηση των δύο, όταν η Ελισάβετ ήταν μόλις 13 ετών. Γυρνώντας από τον πόλεμο, ο Φίλιππος άρχισε να συνοδεύει τη νεαρή Πριγκίπισσα. Άλλαξε το όνομά του σε Μάουντμπάντεν και έγινε Βρετανός πολίτης όταν αρραβωνιάστηκε με την Ελισάβετ.
Ο γάμος τους το 1947 – χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία – ήταν η μεγαλύτερη γιορτή στη Βρετανία, μετά την καταστροφή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Φίλιππος ήταν ένας πολλά υποσχόμενος αξιωματικός του Ναυτικού, που όμως εγκατέλειψε την καριέρα του για να σταθεί στο πλευρό της Ελισάβετ, όταν πέντε χρόνια μετά το γάμο, στέφθηκε Βασίλισσα σε ηλικία μόλις 27 ετών.
Ο Πρίγκιπας Φίλιππος και η Βασίλισσα Ελισάβετ απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Άντριου και τον Έντουαρντ, οκτώ εγγόνια και εννιά δισέγγονα. Έμεινε στο πλευρό και συχνά στη σκιά της Βασίλισσας για περισσότερες από επτά δεκαετίες, ενώ βιογράφοι μιλούν για έναν έρωτα που θα μείνει στην ιστορία.
Ο Φίλιππος ήταν ένας άντρας γεμάτος ενέργεια, που τη διοχέτευε στα σπορ και νεότερος σε πολλά πάρτι. Ήταν ωμός, συχνά σκληρός, όμως άνθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για έναν ευαίσθητο άντρα, που προσπάθησε πολλές φορές να βοηθήσει νεότερα μέλη της Βασιλικής οικογένειας, όπως ήταν η Πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Αυτό που σίγουρα χαρακτήριζε το Φίλιππο ήταν η αίσθηση του χιούμορ αλλά και η ροπή του στις γκάφες.
Σε ένα ταξίδι στην Αυστραλία το 2002, είχε ρωτήσει έναν ιθαγενή αν πετούν λόγχες ο ένας στον άλλον, ενώ αξέχαστη έχει μείνει και ατάκα του στον Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας για τους ξένους ηγέτες.
Την τελευταία δεκαετία χρειάστηκε να νοσηλευτεί αρκετές φορές, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή λίγους μήνες πριν κλείσει τα εκατό του χρόνια.
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη, Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Κλειώ Νικολάου