Το πόρισμα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα παραδόθηκε στις Αρχές. Το έγγραφο περίπου 20 σελίδων επιβεβαίωσε ότι ο χαμός των δύο κοριτσιών, 3,5 ετών και 6 μηνών αντιστοίχων προήλθε από ασφυξία και όχι από κάποια ουσία, όπως στην περίπτωση της Τζωρτζίνας.

Το T-live από την 1η Απριλίου μετέφερε στον τηλεοπτικό «αέρα» την πληροφορία ότι οι ιατροδικαστές καταλήγουν στον ασφυκτικό θάνατο, με την Τατιάνα Στεφανίδου να κάνει λόγο για διαφωνία μεταξύ των ιατροδικαστών.

Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες της Γιώτας Κηπουρού στην εκπομπή του Alpha, από τη δεύτερη ιστοπαθολογική εξέταση που έγινε και στα 2 παιδιά, υπήρξαν κάποια ευρήματα ενδεικτικά υποξίας, έλλειψης δηλαδή οξυγόνου. Για κάποιο λόγο δηλαδή και στα δύο κοριτσάκια υπήρχε έλλειψη οξυγόνου που τους στέρησε τη ζωή.

Στην περίπτωση της Μαλένας χρησιμοποιήθηκε από τον νέο παθολογοανατόμο κ. Χρήστο Ευτυχιάδη το υλικό του κ. Αγαπητού, του πρώτου καθηγητή που έκανε την πρώτη ιστοπαθολογική.

Τα ευρήματα λοιπόν για το συκώτι της Μαλένας δείχνουν ότι παραμένει η εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, όπως είχε δώσει ως εύρημα ο κ. Αγαπητός αλλά δε μπορεί να αποδοθεί η εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων σε ηπατική ανεπάρκεια. Η εκφύλιση αυτή δείχνει παρατεταμένη υποξία.

Το εν λόγω εύρημα είχε ερμηνευτεί από την ιατροδικαστή κα Τσάκωνα ότι το παιδί πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια.

Τα ευρήματα για το ήπαρ της Μαλένας.

«Τα δικά μας ευρήματα είναι συμβατά πάντα εφόσον συνηγορούν και τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Οι ιατροδικαστές θα επιδείξουν το τελικό πόρισμα. Υπήρξαν κάποια ευρήματα που ήταν ενδεικτικά υποξίας, έλλειψης οξυγόνου και στα δύο παιδιά. Η υποξία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια αλλά και σε βίαια αίτια. Από εκεί και πέρα, το πώς προκλήθηκε συνδυάζεται με τα υπόλοιπα ευρήματα των ιατροδικαστών και των τοξικολογικών εξετάσεων.

Εμείς εξετάσαμε ό,τι μας είχαν στείλει οι παθολογοανατόμοι, η κα Μητσέλου για την Ίριδα και τα πλακίδια από τον κ. Αγαπητό για τη Μαλένα. Στο υλικό του κ. Αγαπητού είχε περάσει το χρονικό διάστημα που τα υλικά κρατούνται, αποθηκεύονται. Το υλικό που είχε μείνει πίσω από τα όργανα του παιδιού είχε δοθεί για αποτέφρωση. Άρα από εκεί δε μπορούσαμε να πάρουμε νέες τομές. Στη Μαλένα είχαμε την εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων. Εξετάσαμε τις υπάρχουσες τομές που είχαμε, τα πρώτα παθολογοανατομικά ευρήματα παραμένουν αλλά δε μπορούμε να τα αποδώσουμε σε ηπατική ανεπάρκεια. Δεν δείχνει ηπατική ανεπάρκεια ελλείψει κι άλλων παθολογικών αιτιών, δείχνει κάποια παρατεταμένη υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου για κάποιο διάστημα, όχι μικρό. Σταματάμε όμως εκεί και δε μπορούμε να πάμε παραπέρα. Και στη Μαλένα κάναμε κάποιες χρώσεις αλλά δεν μας οδήγησαν κάπου. Στους πνεύμονες τα ευρήματα είναι μη ειδικά. Όλα βέβαια έχουν τη σημασία τους»  λένε πηγές στο T-live για το πόρισμα σχετικά με τον θάνατο της Μαλένας.

Τα ευρήματα για την καρδιά της Ίριδας.

Στην περίπτωση του έξι μηνών βρέφους το στοιχείο της υποξίας βρέθηκε με τη μέθοδο των χρώσεων. 

Πηγές επισημαίνουν στο T-live για τις νέες ιστοπαθολογικές για την Ίριδα. «Στην Ίριδα που είχαμε όλο το υλικό πήραμε και νέες τομές. Στην Ίριδα, τη μέθοδο των χρώσεων, την κάναμε μόνο στην καρδιά επειδή εκεί κρίναμε ότι ήταν απαραίτητη να γίνει. Αυτή η χρώση που έγινε την Ίριδα μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της ασφυξίας μόνο εφόσον συνηγορούν και τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Εμείς εντοπίσαμε στην καρδιά της Ίριδας που μπορεί να οδηγεί στον ασφυκτικό θάνατο. Εντοπίσαμε στοιχεία υποξίας.

Βέβαια ένα παιδί δε μπορεί με αγενεσία φλεβόκομβου να φτάσει στην ηλικία των 7 μηνών. Στους πνεύμονες τα ευρήματα είναι μη ειδικά. Όλα βέβαια έχουν τη σημασία τους».

Περισσότερα Εδω