«Ευχαριστώ τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεο για την τιμή να είμαι ομιλητής στην επετειακή αυτή εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και κυρίως για την επιλογή της Μητρόπολής μας να τελέσει τον πανηγυρικό εσπερινό για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτυρησάντων Αγίων αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών, εδώ, στα Βούναινα, όπου βρίσκεται και ένα από τα λίγα αγάλματα του εθνοϊερομάρτυρα, στην πλατεία που κάναμε επί δημάρχου Κραννώνα Κώστα Καρτσαφλέκη και προέδρου Βουναίνων Ιωακείμ Μερτζανίδη». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα του υπαίθριου εσπερινού στα Βούναινα, στον οποίο προέστη ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Αμφιλόχιος Παπανδρέου – λόγω ατυχήματος που υπέστη ο μητροπολίτης και το οποίο τον ανάγκασε σε ολιγοήμερη αποχή από τα λειτουργικά του καθήκοντα.
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής και συγγραφέας προέβη σε εκτενή ανάλυση των γεγονότων, πριν, κατά, και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ εστίασε στα λάθη και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην ιστορία του ελληνισμού.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε «στην εμβληματική μορφή του μικρασιατικού ελληνισμού, τον μαρτυρικό μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο», που όπως είπε «υπήρξε ιεράρχης που υπηρέτησε με αυταπάρνηση την εκκλησία και το γένος. Ήταν φλογερός πατριώτης, που ως μητροπολιτης Δράμας, Ζιχνών και Νευροκοπίου αγωνιστικέ σθεναρά απέναντι στη Βουλγαρική Εξαρχία που με βία και τρομοκρατία επιχειρούσε τον εκβουλγαρισμό των Ελλήνων της Μακεδονίας κατά την περίοδο του μακεδονικού αγώνα. Όσα είπε κατά την χειροτονία του σε αρχιερέα αποδείχθηκαν προφητικά και μαρτυρούν την αγιότητά του. Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ´ έθεσε επί της κεφαλής του την δεσποτική μήτρα, ευχαριστώντας τον είπε πως αν είναι να πάψει η λάμψη της τότε να μετατραπεί σε ακάνθινο στεφάνι μάρτυρα! Λίγα χρόνια αργότερα θα αρνηθεί να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, όπως τον παρότρυνε η πλέον αμφιλεγόμενη μορφή της μικρασιατικής εκστρατείας, ο ύπατος αρμοστής Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης. Ο δεσπότης θα μείνει έως τέλους στην γκιαούρ Ιζμίρ και θα παραδοθεί από τις κεμαλικές αρχές στον τουρκικό όχλο, από τον οποίο θα βρει μαρτυρικό θάνατο κατακρεουργούμενος, στα σοκάκια της πόλης που θα παραδοθεί στη φωτιά».
Οι 50 σφαγιασθέντες Σουλουτζοβαλήδες
Ο ερευνητής της ιστορίας του μικρασιατικού ελληνισμού σημείωσε ότι «μαζί με τον εθνοϊερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης τιμούμε τη μνήμη των σφαγιασθέντων Ελλήνων της Μικρασίας μεταξύ αυτών
και 50 συγχωριανών των παππούδων μας από το Υδατοπέδιο (Σουλούτζοβα) της Καππαδοκίας, που βρήκαν τραγικό τέλος στον χαλασμό της Σμύρνης και δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην Ελλάδα.
Πλατεία Ελευθέριου Βενιζέλου
Ευελπιστούμε φέτος που συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή θα καταστεί δυνατή η διαμόρφωση από τον δήμο Κιλελέρ της πλατείας στην έξοδο των Βουναίνων προς Δοξαρά, προκειμένου να τοποθετηθεί το μνημείο με τη μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου που ολοκληρώνει ο συγχωριανός μας καλλιτέχνης Χρήστος Μαουσίδης. Στο μνημείο, που γίνεται με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων προς τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων “Η καθ’ ημάς Ανατολή”, θα αναγραφεί η ρήση του Βενιζέλου: “η άφιξις επί του ελληνικού εδάφους των εκατόν είκοσι μυριάδων προσφύγων, υπήρξεν ευλογία διά το Ελληνικόν Κράτος”. Και θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον συγχωριανό μας πολιτικό μηχανικό Θεοδόση Μερτζανίδη που προσφέρθηκε να εκπονήσει τη μελέτη της πλατείας».
Στον εσπερινό συμμετείχαν ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος Θεσσαλιώτιδος π. Θωμάς Κάιας, κληρικοί της μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος, αλλά και ο π. Ρίζος Κομίτσας της μητρόπολης Δημητριάδος, πρώην δήμαρχος Κιλελέρ, επί των ημερών του οποίου η πλατεία στην είσοδο των Βουναίνων ονομάστηκε Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Στην ομιλία του βουλευτή -που ηγείται της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας- παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Χατζούλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κιλελέρ κ. Σωτήριος Νταφόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας κ. Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος του Δοξαρά κ. Λάμπρος Παλαιοκώστας, ο πρόεδρος των Βουναίνων κ. Ιωακείμ Χατζηλιάδης, ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων “Η καθ΄ ημάς Ανατολή” κ. Ηλίας Αθαναηλίδης και πολλοί φιλέορτοι και φιλίστορες.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις