Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Φινλανδός ομόλογός του Σαούλι Νιινίστο συμφώνησαν σήμερα να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους, όμως δεν άφησαν να εννοηθεί ότι το Ελσίνκι θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν είπε ότι η Φινλανδία είναι ένας «ισχυρός αμυντικός εταίρος» που μετέχει στην «ενωμένη, διατλαντική απάντηση» της Δύσης στη Μόσχα για την «επίθεση στην παγκόσμια ειρήνη», όπως την αποκάλεσε.
«Ζούμε πραγματικά σε πολύ δύσκολους καιρούς. Θέλω να σας ευχαριστήσω επίσης για την ηγεσία που επιδείξατε. Την χρειαζόμαστε τώρα», απάντησε ο Νιινίστο.
Η Φινλανδία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι μέλος του. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να την ανακηρύξουν «σημαντικό σύμμαχο» εκτός του ΝΑΤΟ και να αυξήσουν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα αυτή, που μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα η Φινλανδία συμφώνησε να αγοράσει δεκάδες μαχητικά F-35, έναντι 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο η Φινλανδία, που ήταν τμήμα του βασιλείου τη Σουηδίας μέχρι το 1809 και κατόπιν υπό ρωσικό έλεγχο, μέχρι που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1917, προσπαθούσε επίσης να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα.
Η Ρωσία δεν θέλει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά ο Νιινίστο είπε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να αιτηθεί να γίνει μέλος του.
Τα αμυντικά θέματα αναμένεται ότι θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο ηγέτες στο Οβάλ Γραφείο κεκλεισμένων των θυρών. Πριν αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι ο Μπάιντεν είπε ότι ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, συχνά έλεγε ότι ο κόσμος θα ήταν μια χαρά αν οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τις σκανδιναβικές χώρες.
«Λοιπόν, συνήθως δεν ξεκινάμε πολέμους», απάντησε ο Νιινίστο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ