Η ιστορία των μπλε σημείων ελέγχου του Twitter, ένα απλό σύστημα εξακρίβωσής που έχει γίνει σύμβολο ελίτ, ξεκίνησε με μερικές μιμήσεις υψηλού προφίλ, ακριβώς όταν ο ιστότοπος άρχισε να απογειώνεται το 2008 και το 2009.
Οι προσωπικότητες που είδαν τα προφίλ τους να παραποιούνται ήταν ο Kanye West, ο σημερινός Ye, ο αστέρας του μπάσκετ Shaquille O’Neil και ο ηθοποιός Ewan McGregor, ο οποίος επίσης μιμήθηκε σε έναν εξαιρετικά δημοφιλή ιστότοπο που ονομαζόταν MySpace.
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2009, ο μάνατζερ των St. Louis Cardinals Tony La Russa μήνυσε το Twitter, ισχυριζόμενος ότι ένας ψεύτικος λογαριασμός, που χρησιμοποιούσε το όνομά του για να γελοιοποιήσει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και των δύο πίτσερ των Cardinals που πέθαναν, έβλαψε τη φήμη του και προκάλεσε συναισθηματική δυσφορία.
Ο LaRussa απέσυρε τελικά την αγωγή του. Αλλά τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Twitter Μπίζ Στόουν εισήγαγε ένα σύστημα πιστοποίησης για να ξεχωρίζει τους αυθεντικούς λογαριασμούς από τους απατεώνες. Το όφελος θα ήταν μεγάλο για τους κατόχους των λογαριασμών, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους χρήστες του Twitter. Θα μπορούσαν να είναι σίγουροι, αν έβλεπαν το μπλε τσεκάρισμα δίπλα σε ένα όνομα, ότι αυτό που διάβαζαν ήταν αυθεντικό.
Προχωρήστε γρήγορα στο 2022.
Ο νέος ιδιοκτήτης και κυβερνήτης του Twitter, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μάσκ θέλει να μετατρέψει αυτό το σύστημα επαλήθευσης σε πηγή εσόδων για την εταιρεία για την οποία πλήρωσε 44 δισεκατομμύρια δολάρια για να την αγοράσει. Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών από τη στάση που κράτησε νωρίτερα φέτος, πριν κλείσει η εξαγορά του, όταν είπε ότι ήθελε να «εξακριβώσει όλους τους χρήστες» στο Twitter.
Αφού έθεσε την ιδέα να χρεώνει τους χρήστες με 20 δολάρια το μήνα για το «μπλε τσεκ» και κάποιες επιπλέον λειτουργίες, φάνηκε να το μειώνει γρήγορα σε μια ανταλλαγή απόψεων στο Twitter με τον συγγραφέα Στίβεν Κινγκ, ο οποίος έγραψε: «Αν αυτό θεσπιστεί, θα φύγω σαν την Ένρον».
«Πρέπει να πληρώνουμε τους λογαριασμούς με κάποιο τρόπο! Το Twitter δεν μπορεί να βασίζεται εξ ολοκλήρου στους διαφημιστές. Τι θα λέγατε για 8 δολάρια;» απάντησε ο Μάσκ.
Όποια κι αν είναι η τιμή, η ιδέα ενός συστήματος επαλήθευσης επί πληρωμή εγείρει κάποια σύνθετα ερωτήματα και ανησυχίες πέρα από τις συνηθισμένες επευφημίες και χλευασμούς που συνοδεύουν κάθε κίνηση του Μάσκ από τότε που ανέλαβε την ιδιοκτησία της εταιρείας κοινωνικών μέσων την περασμένη εβδομάδα.
«Η αξιοποίηση των χρηστών του Twitter για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα μπορεί να είναι η σωστή στρατηγική, αλλά η επαλήθευση δεν είναι το σωστό χαρακτηριστικό για να χρεώνουμε», δήλωσε η αναλύτρια της Insider Intelligence Τζάσμιν Ένμπεργκ.
«Η επαλήθευση προορίζεται να διασφαλίσει την ακεραιότητα των λογαριασμών και των συνομιλιών στην πλατφόρμα και όχι ένα εξαιρετικά ποιοτικό χαρακτηριστικό που προορίζεται να αναβαθμίσει την εμπειρία. Υπάρχει μια αυξανόμενη όρεξη μεταξύ ορισμένων χρηστών των κοινωνικών δικτύων να πληρώνουν για χαρακτηριστικά που προσθέτουν αξία στην εμπειρία τους».
Αντί να χρεώνει για την αυθεντικοποίηση, όμως, η Ένμπεργκ δήλωσε ότι ο Μάσκ θα πρέπει να εξετάσει την προσθήκη λειτουργιών στο Twitter που θα κάνουν τους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν περισσότερο και θα τους βοηθήσουν να αυξήσουν τη βάση των χρηστών τους και να βρουν έναν τρόπο να βγάλουν χρήματα από αυτά.
«Η μετατροπή των χρηστών σε πελάτες δεν είναι εύκολη υπόθεση και η ανταλλαγή αξίας πρέπει να είναι σωστή για να αποδώσει», δήλωσε.
Το Twitter διαθέτει ήδη ένα συνδρομητικό πρόγραμμα, το Twitter Blue, το οποίο με 5 δολάρια το μήνα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετες λειτουργίες, όπως η δυνατότητα ανάκλησης μιας δημοσίευσης και η ανάγνωση άρθρων χωρίς διαφημίσεις. Το σχέδιο του Μάσκ, όπως φαίνεται από τις δημοσιεύσεις του, δείχνει να είναι η επέκτασή του, ώστε να χρεώνει περισσότερα χρήματα για περισσότερες λειτουργίες συμπεριλαμβανομένου του σήματος επαλήθευσης και να το διαδώσει σε περισσότερους χρήστες.
«Από τους περίπου 300.000 επαληθευμένους λογαριασμούς στο Twitter θα εκτιμούσαμε ότι μόνο περίπου το 25% θα ακολουθήσει τελικά αυτό το δρόμο και θα πληρώσει το τέλος των 8 δολαρίων το μήνα», δήλωσε ο αναλυτής της Wedbush, Ντάνιελ Άιβς.
Αυτό θα σήμαινε μόνο 7,2 εκατ. δολάρια ετησίως σε επιπλέον έσοδα για το Twitter δεν είναι αρκετά για να κινηθεί η κλίμακα για μια εταιρεία της οποίας τα τελευταία τριμηνιαία έσοδα ήταν 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Άιβς αναμένει ότι ο Μασκ θα κυνηγήσει πρώτα τους χρήστες που έχουν ήδη την επιταγή για να τους χρεώσει για να την κρατήσουν, και στη συνέχεια πιθανότατα θα εισαγάγει άλλα κλιμακωτά σχέδια τιμολόγησης για άλλους λογαριασμούς.
«Το πρόβλημα είναι ότι με πολλούς αθλητές και διασημότητες πρόθυμους να χάσουν την πολυπόθητη μπλε επιταγή τους και να αρνηθούν να πληρώσουν τη μηνιαία χρέωση θα ήταν μια δυσοίωνη στιγμή μαυρισμένου ματιού για τον Μάσκ στην πρώτη του στρατηγική κίνηση με το Twitter», δήλωσε.
Αν και τα ακριβή σχέδια του Μάσκ δεν είναι ξεκάθαρα, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες ενός συστήματος επαλήθευσης επί πληρωμή που αφήνει οποιονδήποτε δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει ευάλωτο στην πλαστοπροσωπία και όποιον πληρώνει τη δυνατότητα να ενισχύεται η παρουσία του στο Twitter από τους αλγόριθμους της πλατφόρμας.
Ενώ πολλοί πιστοποιημένοι χρήστες στο Twitter είναι διάσημοι, υπάρχουν επίσης ακτιβιστές της κοινότητας, δημοσιογράφοι σε μικρές εφημερίδες και πρακτορεία εντός και εκτός των ΗΠΑ και απλοί άνθρωποι που απλώς βρίσκονται στην επικαιρότητα. Για αυτό το υποσύνολο, τα 8 δολάρια το μήνα μπορεί να μην αξίζουν, ανεξάρτητα από το πόσα μιμίδια δημοσιεύει ο Μασκ για το κόστος ενός φλιτζανιού καφέ.
Η ιδέα πίσω από την πιστοποίηση την οποία αντέγραψαν αργότερα άλλα κοινωνικά δίκτυα ήταν να διασφαλιστεί ότι τα δημόσια πρόσωπα, οι πολιτικοί και οι επιχειρήσεις είναι αυτοί που δηλώνουν πως όντως είναι οι ίδιοι. Ξεκίνησε αρχικά με μικρά πράγματα, όπως συμβαίνει όταν οι εταιρείες τεχνολογίας δοκιμάζουν νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες.
«Το πείραμα θα ξεκινήσει με δημόσιους λειτουργούς, δημόσιες υπηρεσίες, διάσημους καλλιτέχνες, αθλητές και άλλα γνωστά άτομα που κινδυνεύουν από πλαστοπροσωπία», έγραψε ο Στόουν το 2009. Πρότεινε σε όσους δεν μπορούν να επαληθευτούν άμεσα να βάλουν την επίσημη ιστοσελίδα τους στο βιογραφικό τους στο Twitter για να δείξουν ότι είναι αυτοί που λένε ότι είναι.
Οι επιχειρηματικοί λογαριασμοί όπως οι σελίδες των εμπορικών σημάτων της Coca-Cola ή της Mc Donald’s δεν συμπεριλήφθηκαν στο αρχικό σύστημα εξακρίβωσης, ούτε και οι απλοί δημοσιογράφοι. Αυτοί προστέθηκαν αργότερα, καθώς η παραπληροφόρηση από ψεύτικους ιστότοπους και λογαριασμούς έγινε μεγαλύτερο πρόβλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και το «μπλε τσεκ» (το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα λευκό σημάδι ελέγχου σε μπλε πλαίσιο, ή μαύρο σημάδι ελέγχου σε λευκό πλαίσιο αν χρησιμοποιείτε το Twitter σε σκοτεινή λειτουργία) έχει φτάσει να θεωρείται σε ορισμένους κύκλους ως ένα ελίτ σύμβολο κατάστασης για τους πλούσιους και διάσημους, ο σκοπός του ήταν πάντα να διασφαλίζει ότι τα άτομα και οι λογαριασμοί που χρησιμοποιούν στο Twitter είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Ως εκ τούτου, ωφέλησε το Twitter όσο αν όχι περισσότερο ωφέλησε τους λογαριασμούς που πιστοποιήθηκαν, καταπολεμώντας τις πλαστοπροσωπίες.
Η Κέλι Μακ Μπράιντ, εμπειρογνώμονας σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της δεξαμενής σκέψης Poynter Institute, δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι η μπλε επιταγή θα γίνει λιγότερο πολύτιμη αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορεί να αγοραστεί. Επί του παρόντος, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο με συγκεκριμένη θέση ή δημόσιο κύρος του οποίου η ταυτότητα έχει επαληθευτεί.
«Το Twitter μπορεί να καταλήξει να είναι μια παρόμοια ιστορία», είπε. «Μπορεί να γίνει λιγότερο πολύτιμο για τους δημοσιογράφους. Και αυτό δεν θα ήταν κακό».
Πηγή: https://apnews.com