Στα σύνορα με την Ουκρανία, την επίδειξη ισχύος συνεχίζει η πανίσχυρη πολεμική μηχανή της Ρωσίας, με τους πυραύλους S-400 να παίρνουν θέση μάχης και τις φρεγάτες της να περνούν τα στενά του Βοσπόρου για να λάβουν μέρος σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Μετά τη συνάντηση Μακρόν-Πούτιν στη Μόσχα, από την οποία προέκυψε μια βάση διαπραγμάτευσης, αχνοφαίνεται η προοπτική επίλυσης της κρίσης με διπλωματικό τρόπο.
Το πυροβολικό του στόλου της Βόρειας Θάλασσας διεξάγει ασκήσεις στην περιοχή του Μουρμάνσκ. Χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά, τα ρωσικά άρματα τεστάρουν την αποτελεσματικότητα τους σε πολικές συνθήκες. Και την ίδια ώρα, Ρώσοι στρατιώτες τοποθετούν πυραυλικά συστήματα S-400 στη Λευκορωσία ενώ τρία ρωσικά πολεμικά πλοία διέσχισαν το βράδυ της Τρίτης το Βόσπορο, με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα για τις στρατιωτικές ασκήσεις που είναι σε εξέλιξη. Η κολοσσιαία ρωσική στρατιωτική μηχανή μοιάζει να είναι σε πλήρη εγρήγορση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες με ένα και μόνο σκοπό.
Ο βασικός μας στόχος είναι να αποφευχθεί ο πόλεμος, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρίν ενώ ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα.
Τη γνώμη ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από το 1989, εξέφρασε ο Πολωνός πρόεδρος, Άντρει Ντούντα.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν πολίτες να χρησιμοποιούν καλάζνικοφ για να προστατεύσουν τα σύνορα της χώρας τους. Όπως λένε, αυτοί βρίσκονται σε συναγερμό από το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
Στην Πολωνία, καταφτάνουν διαρκώς Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και εξοπλισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Όμως, το Κρεμλίνο επιμένει ότι δε θα επιτεθεί.
«Αν υπάρξει διπλωματική πρόοδος, θα την καλωσορίσουμε. Αλλά θα το πιστέψουμε, μόνο όταν το δούμε με τα μάτια μας στα σύνορα» λέει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Θετικά σημάδια για την επίλυση της κρίσης
Μετά το μπαράζ των διπλωματικών επαφών των προηγούμενων ημερών, η Μόσχα και το Κίεβο θεωρούν ότι ίσως υπάρχουν κάποια «θετικά σημάδια» προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης με διπλωματικό τρόπο. Ο πόλεμος – ακόμα και σε μικρή κλίμακα – είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν η Γερμανία και η Γαλλία. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να εδραιώσει τον ηγετικό του ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ενώ ο νέο-εκλεγείς Όλαφ Σολτς προσπαθεί να βγει από τη σκιά της Άγκελα Μέρκελ και να αποδείξει ότι μπορεί να περπατήσει και ο ίδιος στο τεντωμένο σκοινί που περπατούσε για 16 χρόνια η πρώην Καγκελάριο.
Την ίδια ώρα όλο και πιο αισθητός γίνεται ο αντίκτυπος της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, όπου πέραν των αυξημένων τιμών καταγράφεται και μείωση των αποθεμάτων, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας ενώ η Ιαπωνία θα στείλει τον επόμενο μήνα στην ευρωπαϊκή αγορά υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου, Λήδα Παπαδοπούλου