Με τις μνήμες πρόσφατες από τα γεγονότα στην Κριμαία και τους επιδέξιους χειρισμούς του προέδρου Πούτιν, κατά την προσάρτηση της, η Δύση θεωρεί πως έχει κάθε λόγο να ζητά έμπρακτες αποδείξεις από την Μόσχα να αποδείξει του λόγου της… το αληθές για αποκλιμάκωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν πάντα αινιγματικός ως προς τις κινήσεις του, πολλές φορές ακόμη και για τους πιο κοντινούς συνεργάτες του. Το σίγουρο είναι πως αντιμετωπίζει με χιούμορ τα όσα γράφονται για επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και μάλιστα σε συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το γιατί, κάποιες φορές μάλιστα αστειευόμαστε εάν υπάρχουν δημοσιεύματα που να αναφέρουν ακριβώς τι ώρα θα αρχίσει ο πόλεμος. Πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε όλο αυτό το ντελίριο πληροφοριών για αυτό το ζήτημα» ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, όμως, φαίνεται να αντιμετωπίζει με σαρκασμό τις τελευταίες εξελίξεις καθώς κάνει λόγο για απόλυτη αποτυχία της Δύσης.
«Η 15η Φεβρουαρίου του 2022 θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης. Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.
Παρά τα όσα δηλώνει η Ρωσία, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, αλλά και το ΝΑΤΟ φαίνεται να ζητούν απτές αποδείξεις πως η Ρωσία θέλει αποκλιμάκωση και διάλογο, καθώς εκτιμούν πως οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Δεν στηρίζονται ούτε στις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ για συνέχιση του διαλόγου, αλλά ούτε και στο γεγονός ότι κάποια ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν, καθώς ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους.
Όπως λέει ο αναλυτής του Associated Press, Μάθιου Λι: «Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κόσμος τα ακούει αυτά με σκεπτικισμό καθώς κανείς δεν γνωρίζει, πιθανότατα ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τι είναι αυτό που σκέφτεται ο Πούτιν, τι σχεδιάζει τώρα και τι θα μπορούσε να αλλάξει τα σχέδιά του».
Το παρασκήνιο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κρατήσει και στο παρελθόν κλειστά τα χαρτιά του, όπως έκανε στη Συρία και την Κριμαία. Το 2016 ισχυριζόταν πως ο πόλεμος στη Συρία είχε τελειώσει και πως θα απέσυρε τις δυνάμεις του, όμως το 2020 έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να ενισχύσουν τις βάσεις τους στην Ταρτούς και την Χμεϊμίμ. Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται ακόμη εκεί. Ενώ χρειάστηκε να περάσει καιρός, όταν πια η Κριμαία ψήφισε υπέρ της προσάρτησής της στη Ρωσία, για να παραδεχτεί πως ήταν όντως ρωσικά στρατεύματα εκείνα που είχαν μπει το 2014, και όχι απλοί πολίτες που υπερασπίζονταν τα δικαιώματά τους.
Η ζωή στο Κίεβο – Οι αντιθέσεις στην πόλη που βρίσκεται μεταξύ ειρήνης και πολέμου
Η Ρωσία ξεκίνησε να αποσύρει κάποια από τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα. Θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης που κρατά εδώ και μήνες. Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιάννης Σουλιώτης, μεταφέρει το κλίμα των αντιθέσεων που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Από τη μία οι πολίτες που διατηρούν την ψυχραιμία τους και από την άλλη, η εικόνα της άδειας πλέον αμερικανικής πρεσβείας.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ «Πίσω μου βρίσκεται το κτήριο της Αμερικανικής Πρεσβείας εδώ στο Κίεβο. Η διπλωματική αποστολή της χώρας έχει μεταφερθεί τα τελευταία 24ωρα στην πόλη Λβιβ στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Πίσω μου μπορείτε να διακρίνετε τον στύλο που μέχρι πρότινος κυμάτιζε η Αμερικάνικη σημαία».
Πολίτης του Κιέβου λέει στην κάμερα «Δε σκέφτομαι αυτό που συμβαίνει. Προσπαθώ να το βγάζω από μυαλό μου. Να ζω τη ζωή μου θετικά σα να μη συμβαίνει τίποτα».
Ένας άλλος τονίζει «Προσπαθώ να μη βλέπω τηλεόραση κι έτσι δεν υπάρχει πανικός. Τόσο εγώ όσο και πολύ ακόμα άνθρωποι».
Επέστρεψαν Έλληνες εκπαιδευτικοί
Ο Βασίλης Σίμος διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε Ουκρανούς μαθητές στο Κίεβο. Αφού ταξίδεψε για περισσότερες από 30 ώρες οδικώς, πέρασε χθες βράδυ τα Ελληνικά σύνορα και βρίσκεται πλέον ασφαλής στο σπίτι του στη Λάρισα μαζί με την οικογένειά του.
Όπως λέει «Όλοι είναι έτοιμοι αν συμβεί κάτι, εγώ γνωρίζω που είναι τα καταφύγια τι πρέπει να κάνω. Είχανε γίνει ασκήσεις…».
Ο Αλέξανδρος Μαργιώνος υπηρετεί και αυτός μαζί με τη σύζυγό του σε σχολεία του Κιέβου. Ζουν εκεί τα τελευταία δυο χρόνια και εύχονται να επιστρέψουν σύντομα: «Έχουμε την ελπίδα ότι θα πάνε όλα καλά, θα γίνει μια αποκλιμάκωση και όταν τα πράγματα ηρεμήσουν θα μας πουν να γυρίσουμε γιατί έχουμε τους μαθητές μας εκεί, τη ζωή μας».
Στην Ουκρανία ζουν 150.000 Έλληνες. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις εξελίξεις για όποιον επιθυμεί να επιστρέψει.
Δισεπίλυτος γρίφος η στάση Πούτιν – Αναζητά πλαίσιο συνεννόησης με τη Δύση
Το πώς ερμηνεύονται οι ενέργειες της Ρωσίας, εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Νίκος Μελέτης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι όλοι είναι δικαιολογημένα επιφυλακτικοί και διστακτικοί απέναντι στη Ρωσία καθώς την τελευταία φορά που αντιμετωπίστηκε ο κ. Πούτιν με συγκατάβαση η Ουκρανία απλώς έχασε την Κριμαία.
Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή στο Κίεβο: Γιάννης Σουλιώτης – Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή
Ανάλυση: Νίκος Μελέτης