Και όμως, συνέβη!

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός MBC σίγουρα θα κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο στην έλλειψη διπλωματίας και στη χρήση στερεοτύπων, με την ευφάνταστη επιλογή του να παρουσιάσει τις χώρες κατά την εναρκτήρια παρέλαση των Ολυμπιακών Αγώνων, συσχετίζοντας την καθεμία με μία «αντιπροσωπευτική» φωτογραφία.

Έτσι, οι αθλητές της Ιταλίας εμφανίστηκαν συνοδευόμενοι από μία πίτσα, της Μεγάλης Βρετανίας από μια φωτογραφία της Βασίλισσας και του Ελ Σαλβαδόρ, όπου τα κρυπτονομίσματα είναι νόμιμο νόμισμα, από ένα σύμβολο bitcoin.

Το MBC χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του Dracula για τη Ρουμανία, ενώ ο σολωμός ήταν το στερεότυπο που συνδέθηκε με τη Νορβηγία.

Δεν ήταν όμως αυτά που εξόργισαν τους θεατές…

Όταν εισήλθαν οι αθλητές της Ουκρανίας, το MBC εμφάνισε μια εικόνα από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Λίγη ώρα αργότερα, το hashtag #Τσέρνομπιλ και #ΕθνικήΝτροπή (στα κορεάτικα) κυριάρχησε στο Twitter της Νότιας Κορέας.

Ο Raphael Rashid, ανεξάρτητος δημοσιογράφος που εδρεύει στη Σεούλ, επέστησε την προσοχή στις εικόνες με ανάρτησή του στο Twitter.

Τα Νησιά Μάρσαλ περιγράφηκαν ως «κάποτε χώρος πυρηνικών δοκιμών για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όταν οι αθλητές της Αϊτής μπήκαν στο γήπεδο, όπως γράφει ο δημοσιογράφος, μια λεζάντα στην οθόνη ανέφερε «η πολιτική κατάσταση είναι ομιχλώδης μετά από τη δολοφονία του προέδρου».

Όταν μπήκαν Σύριοι αθλητές, η συνοδευτική λεζάντα ήταν «Πλούσιοι υπόγειοι πόροι. Εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια».

Όσο για τη Σουηδία, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν να αναφερθεί ως «ανεπτυγμένη χώρα πρόνοιας», ένα τυπογραφικό λάθος στην «ανεπτυγμένη χώρα» (선진국) κατέληξε να την αναφέρει ως σούπα αίματος αγελάδας, που είναι μία κορεατική λιχουδιά (선지국).

Η Ελλάδα πάντως έπεσε στα μαλακά, καθώς οι εικόνες που συνόδευαν την ελληνική αποστολή ήταν η Ακρόπολη, η αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και τα ελληνικά νησιά!

Παράλληλα με τις φωτογραφίες και τις συνοδευτικές λεζάντες, το MBC εμφάνιζε και ένα γραφικό με το ποσοστό εμβολιασμού της κάθε χώρας κατά του κορονοϊού, μαζί με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της!

Σκοπός του ήταν, όπως εξήγησε το MBC στην μετέπειτα γραπτή απολογία του, «να διευκολύνει τους θεατές να κατανοήσουν γρήγορα τις εισερχόμενες χώρες κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης».

Ύστερα από την έντονη αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κανάλι παραδέχτηκε ότι υπήρχε έλλειψη σεβασμού απέναντι σε ορισμένες χώρες και δεν είχε γίνει αρκετά διεξοδικός έλεγχος. «Είναι ένα αδικαιολόγητο λάθος», τόνισε στην ανακοίνωσή του, που -σε μια πρωτοφανή κίνηση- αναρτήθηκε στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου του.

Σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε μάλιστα τη Δευτέρα το πρωί (26/7), ο Πρόεδρος του MBC, Park Sung-je, ζήτησε και προφορικά συγγνώμη για την αμφιλεγόμενη κάλυψη της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο από το κανάλι του.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν η πιο οδυνηρή και καταστροφική στιγμή από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος του MBC», είπε.

«Και πάλι, σκύβω το κεφάλι μου και ζητώ συγγνώμη».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Raphael Rashid πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που το MBC υπέπεσε σε τέτοιο ατόπημα κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 2008, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός φέρεται να τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Επικοινωνιών της Κορέας για δυσφήμιση χωρών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με τις λεζάντες της.

Τότε είχε χαρακτηρίσει το Σουδάν ως μια ασταθή χώρα με μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο, τα νησιά Κέιμάν ως διάσημο φορολογικό παράδεισο για τη δημιουργία υπεράκτιων κεφαλαίων, το Τσαντ ως τη νεκρή καρδιά της Αφρικής και τη Ζιμπάμπουε ως χώρα με θανατηφόρο πληθωρισμό.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω