Η αυξανόμενη πίεση για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 αναμένεται να έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της, καθώς και για τους δύο Αμερικανούς προέδρους, των οποίων οι θητείες θα καθοριστούν από την πανδημία. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση του πολιτικού αναλυτή του CNN, Στίβεν Κόλλινσον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη, 26 Μαΐου, ότι ζήτησε να κατατεθεί έκθεση εντός 90 ημερών, προκειμένου να προσδιοριστεί αν ο κορονοϊός προήλθε από επαφή ανθρώπου με μολυσμένο ζώο ή από εργαστήριο στην Κίνα.
Η κίνηση αυτή επιδείνωσε μια περίπλοκη κατάσταση που περιλαμβάνει την ολέθρια εξάπλωση ενός θανατηφόρου παθογόνου, ένα δύσκολο επιδημιολογικό παζλ, την αδιαφάνεια ενός ολοκληρωτικού συστήματος και τους πικρούς τόνους μιας αντιπαλότητας. Αυτή η κίνηση θα αυξήσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να μάθει από την τρέχουσα κρίση, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες.
Εάν αποδειχθεί ότι ο ιός όντως διέφυγε από ένα εργαστήριο, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα νιώσει δικαιωμένος. Ωστόσο, θα δείξει πώς η συνήθειά του να διαστρεβλώνει την αλήθεια για δική του σκοπιμότητα, κατέστρεψε την αξιοπιστία του σε αυτό και σε άλλα θέματα.
Η δημόσια δήλωση του Μπάιντεν ήρθε καθώς ένιωσε την αυξανόμενη πολιτική πίεση αφού η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι τρεις Κινέζοι ερευνητές είχαν νοσηλευθεί στα τέλη του 2019 με μια άγνωστη ασθένεια. Στη συνέχεια, το CNN ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σταμάτησε μια έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -που ξεκίνησε προς το τέλος της θητείας του Τραμπ- με σκοπό να αποδείξει ότι ο κορονοϊός προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο. Η αιτιολογία ήταν ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ποιότητα της έρευνας. Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών είπε αργότερα ότι η έρευνα είχε ολοκληρωθεί, αρκετές πηγές που μίλησαν στο CNN, δήλωσαν ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί.
Η κυβέρνηση Τραμπ, λέει ο Κόλλινσον στο άρθρο του, η οποία ευθύνεται για την αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και για την υποβάθμιση της επικινδυνότητας του κορονοϊού, είχε ισχυρό κίνητρο για να ενοχοποιήσει την κινεζική αμέλεια.
Εναπόκειται τώρα στη κυβέρνηση Μπάιντεν να αποδείξει ότι έχει την επιρροή και την προθυμία να ανακαλύψει την προέλευση του ιού. Θα υπάρξουν ερωτήματα εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών, δεδομένης της διαβόητης δυσκολίας διείσδυσης στο κινεζικό κράτος ασφαλείας, αντιπροσωπεύουν τον καλύτερο τρόπο εξεύρεσης της αλήθειας. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Κίνα γνωρίζει την προέλευση του ιού. Και τα σημεία εκκίνησης των πανδημιών μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος βρίσκεται εκτεθειμένος. Πέρυσι, οι Δημοκρατικοί επέκριναν τον Τραμπ επειδή αποχώρησε από τον ΠΟΥ με το επιχείρημα ότι τον έλεγχε η Κίνα. Οι ΗΠΑ επανήλθαν στον παγκόσμιο οργανισμό αμέσως μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Αν αποδειχτεί ότι το Πεκίνο επηρέασε τον ΠΟΥ, ο οποίος υποβάθμισε την θεωρία διαρροής του ιού, οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Τραμπ θα αισθανθούν δικαιωμένοι.
Ο Λευκός Οίκος σκληραίνει τη στάση του
Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε μια αξιοσημείωτη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ και το Πεκίνο.
«Εδώ και πολύ καιρό, λέμε ότι η Κίνα θα έπρεπε να είχε δώσει περισσότερη πρόσβαση στο εργαστήριο, να συνεργαστεί πληρέστερα με τους επιστημονικούς ερευνητές και δεν πιστεύουμε ότι το έκανε αυτό», δήλωσε η κύρια αναπληρώτρια γραμματέας τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Τζιν Πιέρ την Τετάρτη, 26 Μαΐου.
«Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος και χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφανή διαδικασία από την Κίνα. Χρειαζόμαστε τον ΠΟΥ να βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Δεν νιώθουμε ότι το έχουμε αυτό τώρα. Πρέπει να φτάσουμε στο κάτω μέρος αυτού, όποια κι αν είναι η απάντηση, και αυτό είναι κρίσιμη προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε την Τρίτη ο Άντι Σλάβιτ, ένας από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ.
Ωστόσο κάποιοι αμφισβητούν κατά πόσο ο ΠΟΥ έχει το διπλωματικό βάρος και την ικανότητα να διεξάγει έρευνα την οποία ενδέχεται να παρεμποδίσει η Κίνα.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει αυτήν την έρευνα, διότι πολύ απλά, δεν θα το επιτρέψουν οι Κινέζοι», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο στο Fox News.
«Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ξέρει τι συνέβη. Ξέρουν ποιος ήταν ο ασθενής μηδέν. Ξέρουν ακριβώς από πού ξεκίνησε όλο αυτό», δήλωσε ο πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στο Fox News τη Δευτέρα 24 Μαΐου.
«Δεν βλέπω κανέναν άλλο τρόπο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του καθώς φαίνεται να εμπιστεύεται περισσότερο την ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος από ό,τι τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τοντ Γιάνγκ.
Ο πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ είχε δηλώσει στο CNN ότι η πιο πιθανή αιτιολογία για την προέλευση αυτού του παθογόνου είναι ότι προήλθε από εργαστήριο». Όπως και άλλοι αξιωματούχοι του Τραμπ όμως, δεν μπορούσε να το αποδείξει.
Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, συχνά ανέφερε θεωρίες συνωμοσίας και ψευδή στοιχεία, πολιτικοποιώντας τον ιό για δικό του όφελος. Έτσι, δεν θεωρείτο μια αξιόπιστη πηγή. Το ερώτημα όμως παραμένει: εάν η ομάδα του Τραμπ είχε αποδεικτικά στοιχεία για τη θεωρία του εργαστηρίου, γιατί δεν τα ανακοίνωσε στον κόσμο όταν είχε κάθε κίνητρο να το κάνει;
Όποια και αν είναι η προέλευση της Covid-19, η ιστορία θα καταδικάσει τον Τραμπ για την άρνησή του να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα του ιού, μόλις αυτός εντοπίστηκε στις ΗΠΑ. Στην ουσία, παρεμπόδισε τη διαδικασία προετοιμασίας της χώρας στην αρχή της κρίσης επειδή απέτυχε να πιέσει το Πεκίνο για απαντήσεις.
Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2020, ο Τραμπ είχε απονείμει τα εύσημα στην Κίνα λέγοντας ότι το Πεκίνο κάνει «πολύ επαγγελματική δουλειά» στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
Μόνο όταν ο αντίκτυπος του ιού έγινε σαφής στις δικές του προεκλογικές προοπτικές, άλλαξε τη στάση του, ενισχύοντας την ιδέα ότι έχει πολιτικό κίνητρο να κατηγορήσει την Κίνα για πανδημία.
ΠΗΓΗ: CNN