Ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες και προσφυγική καταιγίδα θα μπορούσαν να είναι άμεσα οι παράπλευρες επιπτώσεις μιας σύρραξης στα ρώσο -ουκρανικά σύνορα.

Ανάλυση του npr news, Επιμέλεια – Απόδοση: Γρηγόρης Τάτσης

Με 170.000 Ρώσους στρατιώτες να κυκλώνουν τα σύνορα της Ουκρανίας και Αμερικανούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι μια μεγάλη εισβολή θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε μέρα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες ότι, ενδέχεται να αισθανθεί τις επιπτώσεις εάν η Ρωσία επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλει, αυτό θα έχει συνέπειες και εδώ στο εσωτερικό.
Όμως ο αμερικανικός λαός κατανοεί ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν είναι ποτέ χωρίς κόστος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ομιλία του την Τρίτη. «Δεν θα προσποιηθώ ότι αυτό θα είναι ανώδυνο».

Η Ρωσία λέει ότι δεν προετοιμάζεται να εισβάλει και δεν είναι βέβαιο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει να το κάνει. Οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεχίζουν τις διπλωματικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια υψηλού διακυβεύματος να αποφευχθεί το σενάριο μιας εισβολής .

Ωστόσο, η πιθανότητα εισβολής έχει εγείρει το φάσμα των συνεπειών. Κυρώσεις , αντικυρώσεις, ζητήματα παροχής ενέργειας, πλημμύρα προσφύγων, συνέπειες που θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε 

Η αμερικανική κυβέρνηση ΗΠΑ έχει υποσχεθεί αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας, αλλά και η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει

«Εάν η Ρωσία προχωρήσει, θα συσπειρώσουμε τον κόσμο και θα αντισταθούμε στην επιθετικότητά της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να επιβάλουν ισχυρές κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών», δήλωσε ο Μπάιντεν την Τρίτη.

Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στις μεγάλες ρωσικές τράπεζες που θα επηρέαζαν δραματικά την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει διεθνείς συναλλαγές.

Οι αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές πλήττοντας την καθημερινότητα των Ρώσων πολιτών ή να προκαλέσουν κατάρρευση του νομίσματος ή των αγορών της Ρωσίας.

Επειδή οι ΗΠΑ δεν βασίζονται πολύ στο εμπόριο με τη Ρωσία, είναι κάπως απομονωμένες από άμεσες συνέπειες.

Η Ευρώπη όμως επηρεάζεται πιο άμεσα. Ωστόσο, ορισμένοι τομείς της αμερικανικής οικονομίας βασίζονται σε πολύ συγκεκριμένες ρωσικές εξαγωγές, κυρίως σε ακατέργαστα εμπορεύματα.

«Προϋπόθεση των κυρώσεων είναι να πληγώσεις τον άλλον περισσότερο από ό,τι βλάπτεις τα δικά σου συμφέροντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει παράπλευρη ζημία», δήλωσε ο Νταγκ Ρέντικερ, συνεργάτης της International Capital Strategies.

Οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα ύψη

AP Photo/Petr David Josek, File

Η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, οι αξιωματούχοι φέρεται να αποφεύγουν τις αυστηρές κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι που θα μπορούσε να διαταραχθεί η αγορά ενέργειας.

Πρώτον, η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει να διακόψει ή να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις.

Σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από τη Ρωσία και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εισάγει περισσότερο από τη Γερμανία, έναν βασικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακόμα κι αν η Ρωσία επιλέξει να μην περιορίσει τις εξαγωγές, οι προμήθειες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια σύγκρουση στην Ουκρανία, επειδή πολλοί αγωγοί διασχίζουν τη χώρα, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, εάν περιοριστεί ο εφοδιασμός φυσικού αερίου της Ευρώπης, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας που έχουν ήδη ανέβει.

Και παρόλο που οι ΗΠΑ εισάγουν σχετικά λίγο πετρέλαιο από τη Ρωσία, οι τιμές του πετρελαίου καθορίζονται από την παγκόσμια αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι τοπικές τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ούτως ή άλλως.

Την Τρίτη, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να αντιμετωπίσει «τον αντίκτυπο των τιμών στην αντλία».

Άλλες βιομηχανίες, από τα τρόφιμα μέχρι τα αυτοκίνητα, μπορεί επίσης να πληγούν

Η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας ορυκτών σπάνιων γαιών και βαρέων μετάλλων όπως το τιτάνιο που χρησιμοποιείται στα αεροπλάνα. Προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκοσμίου παλλαδίου, ένα σπάνιο μέταλλο που χρησιμοποιείται στους καταλυτικούς μετατροπείς, και η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φόβων για σύγκρουση.

Μια μεγάλη σύγκρουση στην Ουκρανία θα διαταράξει και τις ουκρανικές βιομηχανίες. Η Ουκρανία είναι μια σημαντική πηγή νέον, το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή ημιαγωγών.

Ως αποτέλεσμα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει διάφορους τομείς να προετοιμαστούν για διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών ημιαγωγών και αεροδιαστημικής.

Το λίπασμα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Οι διακοπές σε αυτές τις εξαγωγές θα επηρέαζαν κυρίως τη γεωργία στην Ευρώπη, αλλά οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αυξηθούν ως αποτέλεσμα.

Το σοκ στη διεθνή σταθερότητα θα μπορούσε να πλήξει τις παγκόσμιες αγορές

Πέρα από τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές πιθανότατα θα είχαν αρνητική αντίδραση σε μια ευρωπαϊκή στρατιωτική εισβολή κλίμακας που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι αγορές ουσιαστικά δεν είναι προετοιμασμένες για έναν πόλεμο ξηράς στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα», είπε ο Rediker. «Είναι κάτι που οι άνθρωποι απλώς δεν το έχουν σκεφτεί».

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ είναι ήδη ασυνήθιστα ασταθές τις τελευταίες εβδομάδες, και πιθανολογούνται κινήσεις της Federal Reserve (κεντρικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ) εν όψει πιθανής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ιστορικά, η αγορά έχει ανακάμψει σχετικά γρήγορα μετά από γεωπολιτικά γεγονότα. Αυτό είναι πολύ πιθανό και σήμερα, λένε οι αναλυτές.

Η Ρωσία μπορεί να απαντήσει με αποτρεπτικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε στόχους των ΗΠΑ

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ είναι μέσω κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών επιρροής.

Διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, έχουν προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε στόχους όπως μεγάλες τράπεζες και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια επιτραπέζια άσκηση για να διασφαλίσουν ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες για πιθανά ρωσικά αντίποινα, ανέφερε η Washington Post.

Έχουν προειδοποιήσει τους πάντες για τις πολύ συγκεκριμένες τακτικές της Ρωσίας σχετικά με την πιθανότητα επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές», είπε στο NPR η Κατερίνα Σέντοβα, ερευνήτρια στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.

Οι ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν στοχοποιήσει ανελέητα την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο της πρωτεύουσας του Κιέβου το 2015 και το 2016. Όμως μια μεγάλη κλιμάκωση θα μπορούσε να στρέψει την εστίαση στους στόχους των ΗΠΑ.

Η Σέντοβα επεσήμανε την επίθεση με την υποστήριξη του ρωσικού κράτους στην εταιρεία λογισμικού πληροφορικής SolarWinds και μια επίθεση ransomware που έκλεισε τον αγωγό Colonial για έξι ημέρες ως παραδείγματα για το πώς μεγάλες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα νοσοκομεία και οι τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν όλα να είναι στόχοι, είπε.

Προς το παρόν, η Σέντοβα είπε ότι ανησυχεί περισσότερο για πιο ελαφρές επιθέσεις όπως εκστρατείες επιρροής που στοχεύουν να “σπείρουν διχόνοια μεταξύ μας και μεταξύ των συμμάχων μας στην αποφασιστικότητά μας να δράσουμε από κοινού εναντίον της Ρωσίας»

Μια μεγάλη εισβολή πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια προσφυγική κρίση

Μια πλήρης ρωσική εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει 1 έως 5 εκατομμύρια πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, προειδοποίησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

«Θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ολόκληρη την ήπειρο με εκατομμύρια πρόσφυγες να αναζητούν προστασία σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε τον περασμένο μήνα σε δήλωσή της η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Πολωνία, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και φιλοξενεί ήδη περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς, πιθανότατα θα δει τους περισσότερους πρόσφυγες.
Το Σαββατοκύριακο, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μαριούς Καμίνσκι δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για μια «εισροή προσφύγων» από την Ουκρανία.

Ο στρατός των ΗΠΑ λέει ότι οι χιλιάδες στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην Πολωνία αυτόν τον μήνα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε μια μεγάλης κλίμακας εκκένωση.

«Η βοήθεια για τη ροή εκκένωσης είναι κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν και θα μπορούσαν να κάνουν αρκετά καλά. Θα συνεργαστούν με τις πολωνικές αρχές για το πώς φαίνεται και πώς θα το χειριστούν», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι.

Στη μεγαλύτερη κλίμακα, μια προσφυγική κρίση δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα δουν πρόσφυγες να ζητούν άσυλο επίσης.

Περισσότερα Εδω