Την αντίθεσή της προς το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια εκφράζει με σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Λάρισας, κάνοντας λόγο για “φορολογικές διακρίσεις μεταξύ των μαθητών, με βάση την οικονομική κατάστασή τους”. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της επισημαίνονται τα εξής:
Την ώρα που όλοι εμείς, ως γονείς, αντιμετωπίζουμε το βάρος των δαπανών για εξωσχολικές δραστηριότητες, φροντιστήρια και τις αυξημένες τιμές σε καθημερινά έξοδα όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, ο υπουργός Παιδείας εστιάζει στην νομοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε αδρανείς σε αυτή τη συζήτηση. Το θέμα αφορά άμεσα εμάς και τα παιδιά μας, για το λόγο αυτό έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψή μας.
Ξεκινώντας από τα βασικά, έχουμε ήδη καταβάλει σημαντικό κόστος για τη μόρφωση των παιδιών μας, προσφέροντάς τους το καλύτερο δυνατό, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανεπάρκειες του δημόσιου σχολείου.
Βιώνουμε το άγχος των παιδιών μας κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, της ψυχολογικής πίεσης και τον περιορισμό του ελεύθερου χρόνου τους. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η κυβέρνηση προτείνει συστήματα αξιολόγησης που εισάγει φορολογικές διακρίσεις μεταξύ των μαθητών μας με βάση την οικονομική κατάσταση των γονιών τους. Πού πάνε οι αρχές της “αριστείας” που τόσο υποστηρίζουν; Αυτό είναι άδικο!
Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για αναγνώριση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με «παράκαμψη» ή κατάλληλη «ανάγνωση» του άρθρου 16 του Συντάγματος, με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο», την εξής μια «ελευθερία» θα υπηρετήσει: της διάθεσης πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Η κατάσταση γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη για εκείνους που έχουν παιδιά στα δημόσια πανεπιστήμια, όπου αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος αντί να προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (ασφαλή αμφιθέατρα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, καθηγητές κ.α.).
Ταυτόχρονα εκφράζουμε την αντίθεσή μας προς τη σκέψη για τη δημιουργία “Εθνικού Απολυτηρίου” για το Λύκειο, δηλαδή να μετράνε αναλογικά οι βαθμοί και των τριών του τάξεων στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Τι σημαίνει αυτό για μας; Φροντιστήριο όχι σε τέσσερα μαθήματα, αλλά σε δεκατέσσερα(!) μαθήματα, και από όλο και πιο νωρίς, αν θέλουμε να έχουμε κάποια ελπίδα για τα δημόσια πανεπιστήμια.
Αν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις ευκαιρίες των νέων παιδιών στην πανεπιστημιακή μόρφωση:
- Γιατί δεν καταργεί τους άδικους κόφτες προς τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση;
- Γιατί δεν καταργεί την ΕΒΕ που η ίδια ψήφισε;
- Γιατί δεν υιοθετεί την πρόταση να κατοχυρώνουν βαθμολογία σε όσα μαθήματα επιλέξουν οι μαθητές και να ξαναδίνουν πανελλήνιες στα υπόλοιπα;
- Πολύ παραπάνω γιατί δεν παίρνει μέτρα σε κατεύθυνση αναβάθμισης του σχολείου, και αντί γι’ αυτό διαφημίζει διαδικτυακά φροντιστήρια!
Καλούμε την κυβέρνηση να εστιάσει στην υποστήριξη του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και να μην νομοθετεί μέτρα που ενδυναμώνουν την ιδιωτική εκπαίδευση.
Καταλήγοντας, η Ένωση Γονέων Λάρισας καλεί όλους τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων του νομού μας:
- να σταθούν δίπλα στο δίκαιο αγώνα των μαθητών και των φοιτητών γιατί είναι και δική μας υπόθεση. Δεν δεχόμαστε καμία μορφή καταστολής σε μαθητές και γονείς που αγωνίζονται για το δίκιο τους.
- να οργανώσουν το επόμενο διάστημα συναντήσεις με τα δεκαπενταμελή συμβούλια των σχολείων, για κοινές δράσεις, ανταλλαγή απόψεων.
- να οργανώσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις από κοινού με τους εκπαιδευτικούς για το τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις συνέπειες του.
Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται από τους μαθητές, τους φοιτητές και σωματεία της πόλης μας.
Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού:
Πέμπτη 25/1/2024, ώρα 12:30 στην Κεντρική Πλατεία.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις