Ένα ξεχωριστό τριήμερο εκδηλώσεων, που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, έφτασε στο τέλος του.

Tο Σάββατο 19 Αυγούστου 2023, πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, δράση με τίτλο: «Η βιωσιμότητα της παραδοσιακής δόμησης: Παρουσίαση της δράσης της ομάδας Μπουλούκι & Περιήγηση σε μία χαρακτηριστική οικία της Ραψάνης».

Η έναρξη της δράσης πραγματοποιήθηκε στις 18:30, στο κατάμεστο Δημοτικό Σχολείο Ραψάνης, με προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τη δράση της ομάδας Μπουλούκι. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χριστόφορος Θεοχάρης, πολιτικός μηχανικός, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Μπουλούκι. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Παναγιώτης Δουμακής, αρχιτέκτονας, μηχανικός Α.Π.Θ., m.sc. ClimaDesign TUM, ο οποίος έκανε μια εισαγωγή για την αρχιτεκτονική στην κοινότητα της Ραψάνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και μία περίληψη του αρχιτεκτονικού περιπάτου που θα ακολουθούσε. Ο πετράς Αχιλλέας Αρχοντής μας μίλησε για τα υλικά, τη σχέση του με την πέτρα και την ιδιαίτερη σχέση του με τη Ραψάνη. Ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο προσέγγισης της αποκατάστασης αρχιτεκτονικών συνόλων, με βάση τις αρχές της οικολογικής δόμησης, της βιωσιμότητας και αειφορίας, καθώς και της συμμετοχικής δράσης.

Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε αρχιτεκτονικά στα σοκάκια της Ραψάνης με τελικό προορισμό την υπέροχη και επιβλητική οικία Καραβασίλη. Υπό τον συντονισμό των Παναγιώτη Δουμακή και Αχιλλέα Αρχοντή, οι οποίοι προσέφεραν τις γνώσεις τους, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση, συζήτηση και ανάλυση του τρόπου δόμησης, των υλικών και της διάταξης των χώρων του σπιτιού.

Η δράση αποτέλεσε μία ξεχωριστή εμπειρία γνωριμίας με την αρχιτεκτονική παράδοση και τη λαογραφία της Ραψάνης, με τους επισκέπτες να φεύγουν εντυπωσιασμένοι.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Άρτεμη Οικονόμου για τη δυνατότητα που μας έδωσε για να επισκεφτούμε την οικία Καραβασίλη και για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού.

Την επόμενη ημέρα, 20 Αυγούστου και ώρα 20:00, στην Κεντρική Πλατεία της Ραψάνης, πραγματοποιήθηκε μια επίκαιρη, κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος συζήτηση με τίτλο: «Η σημασία των δημόσιων και κοινών αγαθών: Toπαράδειγμα του Νερού». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος (Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών), ο Γιάννης Μήτζιας (γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ), ο Αχιλλέας Μητράκος (πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, αντιπρόεδρος ΠΟΕ ΔΕΥΑ) και ο Κώστας Νικολάου (Διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος και συνεταιριστής, επισκέπτης καθηγητής Α.Π.Θ.), ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου. Κεντρικό άξονα της συζήτησης, αποτέλεσε η σημασία της δημόσιας διαχείρισης του νερού ως κοινό αγαθό, οι αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησής του, καθώς και παραδείγματα αυτοδιαχείρισης του νερού από τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες. Οι τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, δημιουργώντας γόνιμο έδαφος για δημόσιο διάλογο, με τους κατοίκους του χωριού να συμμετέχουν ενεργά, παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ακολούθησε λαϊκή βραδιά με τους:  Λίνα Νούτσου (φωνή), Γιώργο Παπαβασιλείου (μπουζούκι), Γιώργο Κολτσίδα (μπουζούκι) και Κώστα Γκαϊφύλλια (κιθάρα), όπου κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού διασκέδασαν με την εξαιρετική μουσική των μουσικών μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης και το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης για την οικονομική συμβολή τους για την πραγματοποίηση της λαϊκής βραδιάς.

Την τρίτη ημέρα, 21 Αυγούστου, η θεματική του νερού συνεχίστηκε, με αφετηρία την κεντρική πλατεία του χωριού, στις 18:30. Υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ν. Κοντού, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό, ερευνητή και διδάσκοντα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. και με τη συνδρομή της Χάιδως Πανταζή, υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης,  πραγματοποιήθηκε θεματική περιήγηση με τίτλο: «Δρόμοι του νερού και βρύσες της Ραψάνης», για την καταγραφή και αποτύπωση των βρυσών του χωριού. Κατά τη διάρκεια της δράσης, περιηγηθήκαμε στις βρύσες του χωριού, καταγράφοντας την ακριβή γεωγραφική τους θέση, ενώ παράλληλα, μάθαμε πληροφορίες για την κατασκευή τους και την προέλευση του νερού, καθώς και για πιθανές διασυνδέσεις με πηγές. Επιπλέον, μαζί με ομάδα εφήβων από το χωριό μετρήσαμε την παροχή του νερού και συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

Το τριήμερο των δράσεων έκλεισε κινηματογραφικά, καθώς στις 21:00 στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου προβλήθηκε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου «Μέχρι την τελευταία σταγόνα», με το ενδιαφέρον των θεατών να παραμένει αμείωτο. Το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο σε έξι χώρες, αποτελεί μία γλαφυρή αποτύπωση της εξέτασης των πολιτικών της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά και των αποτυχημένων μοντέλων ιδιωτικής διαχείρισης του νερού, ενώ η Τρόικα ασκεί τις δικές της πιέσεις προς ιδιωτικοποίηση των δημοσίων συστημάτων ύδρευσης. Κατά την αναζήτηση των παραπάνω, τίθεται το ερώτημα αν το νερό αποτελεί εμπόρευμα της ελεύθερης αγοράς ή ανθρώπινο δικαίωμα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω