«Η προστασία τη γης υψηλής παραγωγικότητας είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο για τη Θεσσαλία», δήλωσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Βασίλης Κόκκαλης σήμερα, το μεσημέρι της Παρασκευής από το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε αναφορικά με την εξάντληση της γης υψηλής παραγωγικότητας, εξαιτίας της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, προβαίνει στη εν λόγω ενέργεια, καθώς έχει εξαντλήσει «όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως ερωτήσεις, ήδη από το 2022, επερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις και απαντήσεις δεν εδόθησαν από τους αρμόδιους υπουργούς», μετά και την αποκάλυψη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Κουρέτα, σε σχέση με την υπέρβαση του ορίου 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας, με αυξητική τάση άνω του 9%.

«Όφειλα να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά, διότι, για να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο, υπάρχει κάποια εξήγηση. Η εξήγηση είναι ότι δεν εφαρμόστηκε το χωροταξικό σχέδιο που είχε θεσμοθετηθεί με νόμο του 2016 και την υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Κόκκαλης έκανε έπειτα λόγο για υποχρέωση τη προηγούμενης περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας να οριοθετήσει την παραγωγική γη στην περιοχή, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, δεν έπραξε, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς τη νέα, καθώς «ούτως ή άλλως έχει την υποχρέωση από τον νόμο, να κάνει τώρα αυτό το οποίο δεν έκανε η προηγούμενη, να οριοθετήσει και να προστατεύσει τη γη υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία μας. Η διαπίστωση των αξιόποινων πράξεων και των τυχόν υπαιτίων δεν ανήκει σε μένα,αλλά στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω